Reklama

Reklama

Vanishing Point

  • USA Vanishing Point (více)
Trailer

Velká jízda… velkou rychlostí... Bývalý veterán války z Vietnamu a policista Kowalski je řidič z povolání. Rozváží auta po celé zemi. Jednoho dne se se svým dealerem vsadí, že převeze auto z Denveru do San Francisca v rekordním čase. Od té chvíle již není cesty zpět. Pomyslným průvodcem zaslepenému jezdci je na jeho cestě slepý radiový hlasatel „Super Soul“. Kowalski na své pouti naráží na řadu překážek a zvláštních postav, ale vše a všichni nakonec končí jen jako ubíhající odraz v zrcátku jeho sněhobílého Dodge Challenger R/T Magnum. Co na bludného jezdce nakonec čeká na obzoru? ... Jeden z nejlepších automobilových filmů vůbec; kromě pronikavých akčních sekvencí nabízí nenucený myšlenkový přesah o iracionalitě lidského chtíče a pozemského pachtění, z nějž vede pouze jediná cesta... Za oprášenou pověst polozapomenutého road movie se v novém tisíciletí zasloužil Quentin Tarantino, když na motivy Vanishing Point natočil svůj film Auto zabiják. Původní dílo z roku 1971, výrazné ve všech ohledech, od kamery (John A. Alonzo) přes soundtrack (Jimmy Bowen a další) až po střih (Stefan Arnsten), zastřešil herec a režisér Richard C. Sarafian, opřený o vynikající scénář kubánského spisovatele Guillerma C. Infanteho. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (288)

Caszidy 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je TEN Vanishing Point! Už chápu celý kult, který kolem snímku vzniknul. V hlavní roli bílý Dodge Challenger a pro mne absolutně neznámý Barry Newman v roli psance Kowalského. Film je vlastně jedna velká automobilová honička. Takhle "na papíře", to zní jako docela málo, jenže v reálu to vystačí na 98 minut opravdu podařené, převážně testosteronově-adrenalinové zábavy, říznuté trochou filosofie a rebelie proti systému. Za zmínku určitě stojí i výkon Cleavona Littlea v roli rozhlasového DJe. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Tento snímok predstavuje podstatne viac, ako by sa snáď mohlo na prvý dojem zdať. Len treba čítať medzi riadkami. Príbeh o človeku, ktorý si to šinie autom krížom cez Ameriku a stále uniká policajtom je síce jednoduchý, no je len veľmi málo filmov, ktoré by tak dokonale vystihli ducha a atmosféru svojej doby. To hlavné čo sa deje vo filme sa teda paradoxne odohráva mimo základnú os príbehu. Je tu snáď všetko, čo vystihuje Ameriku 70. rokov - potlačovaný rasizmus, hippie myslenie, nespútaná voľnosť a láska, drogy..... Samozrejme nemôžem zabudnúť ani na pekný soundtrack. Zaujímavý snímok, ktorý sa rozhodne vyplatí pozrieť. 75/100 ()

Reklama

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Ano, je to pocta legendárním sedmdesátým létům, ve kterých byl americký film na nebývalém výsluní, a která mám ve velké oblibě. Patrně je to také film, který se stal zdrojem inspirace pro mnohé následovníky. Ovšem nezapůsobil na mě tak, jako na mnohé další. Kdybych měl zkusit najít příčinu, asi bych zmínil již samotný začátek. Postrádal jsem silněji vykreslenou pohnutku, která rozpoutala osudovou jízdu Kowalskiho. Až příliš jsem pak během filmu musel zaobírat přemýšlením o tom, proč vlastně dělá to, co dělá, a proč to všechno patrně dopadne tak, jak to nakonec skutečně dopadlo. Rozumím tomu, že poselstvím tohoto snímku je touha po volnosti a svobodě. Jen mi to zkrátka celé přišlo šíleně rychlé, stejně jako Kowalskiho jízda. ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,OTÁZKA NEZNIE KEDY SA ZASTAVÍ, ALE KTO HO ZASTAVÍ?“ __ O kultovosti Vanishing Point viem už z Tarantinovho Auta zabijak, kde boli jeho kvality toľko vynášané do nebies. Po rokoch, kedy som sa konečne dokopal k jeho sledovaniu musím len súhlasiť, že ide o skutočne majstrovské a z časti nedocenené dielo. Z tradičného priamočiareho rozprávania vystupujú flashbacky z Kowalského minulosti, ktoré o ňom síce mnohé prezradia, avšak jednoznačne interpretovateľná  motivácia jeho jazdy neexistuje. V univerzálnej rovine je preto film manifestom cesty za slobodou a odpútaním sa od nastaveného zriadenia. Iste, toto všetko už bolo vo filmoch nového Hollywoodu zobrazené viackrát, nikdy však v takej esenciálnej forme; v skvelom strihu a najmä výbornej kamera, v žiadanej záverečnej katarzii a s bonusom v podobe nahej hipisáčky na motorke, ako dokonalým symbolom tohto obdobia.  Cleavon Little v podobe rozhlasového moderátora (,,Slepý vedie slepého.“) nielenže predstavuje chorus  príbehu, ale poukazuje tiež na pretrvávajúcu rasovú otázku,  a pri neskutočnej podobe Barryho Newmana na Dustina Hoffmana som si kládol otázku, či nebola hlavná úloha ponúkaná aj jemu. (3056. hodnotenie, 281. komentár k filmu) ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Dodge Challanger a burácející V8 - prostě skvělá filmová jízda... Řek bych, že dokonce jedna z nejlepších. Nějaký Rychle a zběsile se může jít vysrat i s Vinem Dieselem. Celkově to vypadá asi jako mix Gone in 60 seconds a Thelma & Louise. Akorát mi tak trochu ve filmu chyběla nějaká pointa. Prostě 1,5 hod čumim na hodně zajímavej film, ale pořád tak čekám na nějaký vysvětlení a najednou je konec a já se akorát můžu ptát: Proč zrovna takhle? Co k tomu hlavní postavu vedlo? Co tim chtěl básník říci? Těch nezodpovězenejch otázek zustalo ve filmu hodně... Ovšem za ten Dodge a tu nahou bloncku na motorce stejně dávám 4 hvězdičky. P.S. Poté, co jsem viděl remake z roku 1997, mi tenhle film připadá jako naprostej skvost. Jinak tomu remaku se vyhněte obloukem. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (21)

  • Režisér Richard C. Sarafian chcel do úlohy Kowalskeho obsadiť Gene Hackmana, ale štúdio 20th Century Fox trvalo na obsadení Barryho Newmana. (m.a.t.o.)
  • Vůz řízený Kowalskim má značku OA-5599 Colorado. (ČSFD)
  • Bílá barva Dodge prý neměla nic symbolizovat, pouze pomáhala lépe vozidlu vyniknout na pozadí krajin. (ČSFD)

Reklama

Reklama