Reklama

Reklama

Amnestie

Trailer 3

Obsahy(1)

Sametová revoluce v roce 1989 přinesla většině lidí svobodu, někomu ale přinesla i problémy, a někomu jinému zase příležitost a kariéru. Z bývalých prominentů se stávají vězni, z bývalých disidentů a vězňů se přes noc stávají politici a lidé s vlivem. Už za socialismu se začíná odvíjet příběh, který revoluce zrychlí a který vyvrcholí během krvavých událostí největší vězeňské vzpoury u nás. Rozsáhlé amnestie prezidenta Václava Havla ze zimy 1990 se řady těžkých zločinců v leopoldovské věznici netýkaly. Ti se proto vzbouřili a na téměř dva týdny celou věznici obsadili. Oblast věznice se změnila na válečnou zónu a ukončit ji musela až policie a speciální jednotky s využitím vojenské techniky. Nesmlouvavý a tvrdý zásah část veřejnosti ocenila, jiná část poukazovala na jeho přílišnou brutalitu. Emotivní thriller Amnestie o manipulaci, násilí a zradě přináší na plátna největší vzpouru ve vězeňské historii Československa. A spolu s ní i příběh tří párů, jejichž životy se prolínají na pozadí obrovských a rychlých revolučních změn v roce 1989. (Bontonfilm)

(více)

Videa (5)

Trailer 3

Recenze (185)

Djoker 

všechny recenze uživatele

Scény vzpoury v Leopoldově jsou natočeny skvěle a některé dokonce berou dech. Bohužel značná část filmu je vyplněna nudnou vatou. Hromada smyšlených a hlavně zbytečných postav zabírá místo těm skutečným a natahuje snímek do nesmyslné délky. Slovákům není rozumět, protože neumí mluvit a Vašutovi zase není rozumět, protože neumí slovensky. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Pro lidi, co Listopad zažili, je tento film důležitý, aby pochopili, co se skutečně v těch dobách dělo. Protože doba byla tak hektická a informací tak málo, že jsme věděli ještě méně, než kdysi za Husáka. Jenže lidé přicházeli o obživu, strmě padala měna a bortila se dlouholetá přátelství, takže jen málokdo měl tehdy jasno, o co vlastně jde. Jasno měli vlastně jenom veksláci, havlisté - chartisté a pár vysokých politiků a estébáků. Když se probudili ostatní, bylo dávno pozdě a všechno rozkradeno. ()

Reklama

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Velmi důležitý film k tématu sametu. Už předchozí Karáskův projekt Kandidát se mi hodně líbil. Respektive vzpomínka na něj je s odstupem čím dál tím lepší, než první kritické setkání. Amnestie je smělá, dravá, chytrá. Jednotlivé postavy jsou velmi výrazné a jakoby opsané ze života, ačkoli ne zcela. Atmosféra je velmi autentická, poměry v bratislavské televizi k nezaplacení. Geislerka se překonává, pomalu už 10 let hraje ty zralé role a pomalu se nebojí přidávat i vnějškově degradující rekvizity. Vašut překvapil, ze slovenské strany je zdaleka největším překvapením Natalia Germani. ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Od Jonáše Karáska jsem už viděl jeho režisérskou prvotinu Kandidát, která se mi i přes hodně výtek jako celek líbila. S Amnestií to mám opět podobně. Vytkl bych zejména podivné, dle mě zbytečné, hrátky s kamerou a nevhodný střih, který často násilně sekal scény i s hudbou, což mě občas naprosto vytrhlo z děje. Ze dvou ze začátku samostatných a postupně se proplétajících dějových linek (disidentská a vězeňská) mě ta první moc nebavila a zbytečně se táhla. Naopak ta vězeňská mohla dostat více prostoru, zejména casting se velmi povedl. Po půlce filmu, kdy se jela spíše ta disidentská polovina, jsem to chtěl vypnout a nechat zbytek na další den. Naštěstí se to rozjelo a dojel jsem to v kuse až do konce. Přes velmi roztahanou první polovinu bych ocenil gradaci příběhu a vcelku dobře zrežírovaný závěr. Posledních cca dvacet minut se dokonce dostavilo i lehké napětí, díky tomu nakonec dám slabší tři hvězdy. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Mám trochu zmiešané pocity z tohto filmu. Na jednej strane je fajn, že sa niekto pokúsil dnešnému mladšiemu publiku ukázať ako to bolo, ale celé to bolo dosť povrchné, režisér nedokázal vykúzliť nič, čo by sa divákovi zažralo pod kožu. Scény z väznice sú vždy lákavé, ale presvedčivosť bola kolísavá. Raz sa mi herci zdali trápny, o chvíľu neskôr sa niečo podarilo. Každopádne to zlyhalo na castingu. Herci sa len hrali na tvrdých chlapcov, ale neveril som to ani jednému. Aspoň do vedľajších úloh by som hľadal pravé ksichty z ulice. Škoda, že nemáme takého borca akým je Dany Trejo..Vašut prekvapil slušnou slovenčinou, Bača nebol veľmi presvedčivý, Germániová fajn, ale občas prehrávala...Mix nevyrovnaných výkonov, príbehovo trochu mdlé, nedotiahnuté. Poliaci by z tohoto určite dokázali vytrieskať možno aj nomináciu na Oscara, mi len ledva priemerný film. Leopoldov a vzbura by si zaslúžili lepší film, ale ešte silnejší námet by bol z udalosti, ktorá sa odohrala tesne po nej a to útek a vraždy piatich dozorcov. Možno to raz niekto zoberie naozaj vážne a vznikne dobrý film. Amnestie je bohužiaľ iba na jedno pozretie. 60%. PS. Havlove amnestie to bol riadny prúser... Raz som na stavbe pracoval s vrahom, ktorý zabil 2 ľudí. Keď sa dobre pamätám , bol prepustený práve cez tieto amnestie. To bol, ale možno iný prípad. Pamätám ako mi vravel, "keby som ich nezabil, zabili by oni mňa"... ()

Galerie (17)

Zajímavosti (14)

  • Pro snížení nákladů šili kostýmy leopoldovských věznů reální vězni z východoslovenského vězeňského zařízení v Šaci. (Teres)
  • Aktéry vzpoury čekaly tvrdé tresty. Během jednoho roku soud v Bratislavě udělil 61 obžalovaným tresty v celkové výši 345 let a deset měsíců vězení. Nejdelší trest za vzpouru byl 14,5 roku odnětí svobody. Ostatní vězni dostali většinou osmileté vězení, pět obžalovaných senát osvobodil a šest jich vyloučil k samostatnému soudnímu jednání. [Zdroj: iDnes.cz] (Duoscop)
  • Do akce proti vězňům se 28. března večer zapojilo 62 příslušníků jednotek rychlého nasazení (takzvaných červených baretů), 150 výsadkářů, 350 dozorců, 80 psovodů, 350 příslušníků vojsk ministerstva vnitra, 1 000 pohraničníků a 100 odborníků z Vysoké školy SNB. Vnitro a armáda nasadila šest obrněných transportérů, jeden lehký a čtyři těžké vrtulníky. Zdravotní péči zabezpečovalo 200 lidí. [Zdroj: iDnes.cz] (Duoscop)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno