Reklama

Reklama

John Rabe - Ctihodný občan Třetí Říše

  • Francie John Rabe (více)
Trailer

Píše se rok 1937. Obchodník John Rabe žije již téměř 30 let se svou ženou Dorou v Nankingu, hlavním městě Číny, kde vede pobočku společnosti Siemens. Jen s těžkým srdcem se chystá předat vedení do rukou svého nástupce a ještě hůře se bude z milovaného místa vracet do Berlína. Během rozlučkové oslavy konané na jeho počest se ale na Nanking sesypou bomby z japonských letadel. Rabe v nastalé panice nechává otevřít brány společnosti a nabízí úkryt rodinám svých zaměstnanců. Přestože je jako německý občan spíše spojencem Japonců, neváhá, ruší svůj odlet do Německa a pouští se do jedné z největších záchranných akcí, během které se mu podaří před japonskou brutalitou zachránit stovky tisíc lidí. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (78)

NinonL 

všechny recenze uživatele

O nankingském masakru jsem viděla čínský film z r. 1999 Nanjing! Nanjing! Viděla jsem o něm i pár dokumentů, včetně výpovědí očitých svědků/svědkyň. Nechápu výsměch autorům tohoto filmu a snad i Johnu Rabemu od zdejších komentátorů. Ve slavném Schindlerově seznamu hovoří židé: "Kdo zachrání jediný život, zachránil celý svět." A že tento film nemá takové promo a popularitu jako Spilbergův, není vinou Rabeho ani těch, které zachránil. A není to ani důvod, abych Gallenbergerově dílu nedala plný počet. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

DIALOG : RABE ( Ulrich Tukur ) - Na co máš hlavu Changu ? CHANG ( Li Ming ) - Aby mi nepršelo do krku. Ve filmu si zahrál i Steve Buscemi a to dr. Wilsona v nemocnici Nanking. Smutný a nadějný snímek z roku 1937, kdy Japonská vojska obklíčí Čínské hlavní město Nanking a John Rabe se pokusí o záchranu tamních obyvatel. Není to tak jednoduché, zvlášť když historie potvrdila, že Japonci neradi berou zajatce. Zdařilé herecké obsazení a pěkný hudební doprovod ( Lourent Petitgirard a Annette Focks ). ()

Reklama

Paxxx.cz 

všechny recenze uživatele

Další příběh o člověku, který se přičinil o záchranu velkého počtu lidských životů za druhé světové války podobně jako Oscar Schindler. Moc se mi líbilo prolínání filmu dobovými záběry a navíc několik scén se skutečně povedlo. Film zobrazuje zvěrstva války v letech 1937 v Číně a příběh může, který by něměl být zapomenut i když se o toto nacisté hodně snažili- 3,5. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

John Rabe byl možná o něco morálně výraznější postava než Schindler, protože jednal zcela nezištně, ale film sám už tak výrazný není. Co do obsazení není co vytknout a k výbornému Tukurovi se přidali i Buscemi s Brühlem, nicméně ani oni nedokázali překrýt hluchá místa, která se hromadila zejména v první polovině. Každopádně jakmile Japonci obsadili Nanking, nabral děj tempo a Gallenberger rozehrál poměrně slušné a syrové válečné drama citlivě prokládané dobovými záběry, během něhož člověk občas nabyl přesvědčení, že Japonci byli mnohem větší hovada, než samotní Němci. Škoda první poloviny a intenzity, která mi tu přeci jenom trošku chyběla. I tak se ale jedná a slušnou práci. John Rabe byl frajer. 65% ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Masakr v čínském Nankingu resp.jeho obsazení japonskou armádou bylo počáteční fází 2.světové války v Asii. A John Rabe, papírově nacista a šéf místního Siemensu, byl čestný chlap, který se postaral o ochranu nejen svých zaměstnanců, ale i dalších stovek tisíc Číňanů v jím vytvořené bezpečné zóně chráněné pod vlajkou s hákovým křížem. A o tom je tento film. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (13)

  • Po konci 2. světové války Spojenci popravili osoby zodpovědné za Nankingský masakr. Byli to generál Iwane Macui a generálporučík Hisao Tani. Ostatní trestu unikli. (Petulka88)
  • Japonsko se dodnes nedokázalo k Nankingskému masakru postavit čelem a převzít za něj odpovědnost, jako to udělalo Německo po 2. světové válce. Někteří japonští autoři tvrdí, že obětí bylo "jen" 3 000, jiní dokonce tvrdí, že je to výmysl. (Petulka88)

Reklama

Reklama