Reklama

Reklama

Sirota Dorotka vyrastá u svojej tety a strýka na ich farme v Kansase, kde žije jednotvárny a obyčajný život, sníva však o úplne inom svete, až ju raz tornádu spolu s jej psíkom Totom odnesie do zázračnej krajiny Oz. Až tam zistí, ako jej rodina chýba a chce sa vrátiť späť k svojmu bežnému životu. Spolu s novými priateľmi sa vydáva do Smaragdového mesta, kde žije mocný čarodejník z krajiny Oz, ktorý by jej mohol pomôcť vrátiť sa domov. (STV)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (317)

Sawy 

všechny recenze uživatele

Tý jo,tak tohle byla síla.Něco tak barevného a hyperoptimistického jsem neviděl.No,možná Zpívání v dešti se atmosféře téhle klasiky blíží.Ale to je jedno.Je pravda,že těsně po zhlédnutí jsem byl rozpačitý,možná trošku zklamaný,ale jak se mi to rozleželo v hlavě,tak musím uznat,že je to klenot celé kinematografie a já jsem šťastný,že jsem měl příležitost jej vidět.No co bych si počal bez těch geniálních hlášek("To jsi celý ty!"),těch skotačivých a strašlivě chytlavých písniček("Off to See the Wizard") a těch úžasných,sympatických postav(Strašák je král,Lev v těsném závěsu).Ta kolorovaná verze je neuvěřitelná,tohle že vzniklo v roce 1939?Neuvěřitelné.90 % ()

Beastmaster4 

všechny recenze uživatele

Americká klasika, které jsem se dlouhou dobu z neznámých důvodů vyhýbal. Poprvé jsem tenhle muzikál viděl tedy až nyní, v r. 2011. Musím přiznat, že jde o krásný příběh, který má své jedinečné kouzlo. První polovina filmu je více muzikálová a má právě ono pohádkové kouzlo, písně jsou líbivé a melodické. Druhá polovina už je více chaotická, písně už se nekonají a dostává prostor samotný příběh, který samotný nemá bohužel takový náboj. První polovina je tedy naprosto úžasná - dal bych jí 4-5, druhá už je jen taková zbrklá honička k předem jasnému happyendu, tj. tak 2-3. Za celek pak poctivé 3 hvězdy. ()

Reklama

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Stále krásná pohádka, která je v restaurované verzi snad ještě krásnější. Uplynulo dost let od toho pošmourného odpoledne, kdy jsem Čaroděje ze země Oz viděl poprvé. Od té doby jsem narážel na samé odkazy (nejvíc se mi samozřejmě líbily ty v podání Stephena Kinga v Temné věži) na něj a vždycky se mi vybavila nádherně milá (jak jinak) magická atmosféra. Dnes jsem si Čaroděje užil v originální verzi s krásným obrazem i zvukem... A jsem prostě zase okouzlený.__P.S. A hrozně moc se těším na Oze od Sama Raimiho. ()

Mahalik 

všechny recenze uživatele

LEGENDA!!! Muzikál, který asi nepotěší každého, protože pokud nemáte rádi infantilní a místy dětské songy, budete při filmu docela trpět. Jenže já mám podle některých lidí úplně zcestný myšlení a fantasii, takže pro mě byl Oz mňamózní podívanou. Ať už se vyskytla na obrazovce hexebába Gulchová s bicyklem a maniakální hudbou v zádech nebo Lev, který nebyl vůbec představitelem Krále džungle, vybavila se mi prostě ta dětská léta. Navíc jsou ve filmu použity triky vskutku převratné. Viz tornádo, které by předčilo i De Bontovo Twister nebo let čarodějnice na koštěti. Tenhle film prostě miluju a milovat budu.... ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Ja viem, že Čarodej zo zeme Oz je jednou z najväčších filmových klasík, ale nemôžem si pomôcť, dekádami jednoducho zostarol. Beriem ho ako povinnú filmovú literatúru, ako klasiku, ktorú musí každý vidieť. Príbeh je fajn, je to klasická rozprávka so sympatickou Judy Garland a samozrejme nezapomenuteľnou ústrednou pesničkou. Moje hodnotenie je ovplyvnené onou kultovou aurou filmu a akýmsi uznalým pritakávaním nad jeho objektívnymi kvalitami, ako zábava z dnešného hľadiska to už proste nie je ono. Dnešné deti by viac ocenili dobové Disneyovky. ()

Galerie (174)

Zajímavosti (190)

  • "Tornádo" představoval asi desetimetrový pruh mušelínu. (džanik)
  • První a poslední scény filmu - černobílý Kansas - se točily úplně naposled. Byla to součást původního plánu, Dorothyino nevlídné bydliště mělo kontrastovat se zářivým Ozem. Stejně tak dobře to mohl způsobit fakt, že většina technicolorových kamer byla potřebná jinde - na natáčení Jihu proti Severu, David Selznick jej právě začal točit ve spolupráci s MGM. Selznick sebral kamery a dostal i režiséra. Kansaské scény točil King Vidor. Stal se pátým režisérem Čaroděje ze země Oz a šestým, pokud budete počítat i producenta. Mervyn Le Roy, který se vrátil k režii brzy po dokončení Čaroděje ze země Oz, měl totiž jasnou představu, co chce. Richarda Thorpa a Lewise Milestonea se zbavil velmi rychle a kromě Fleminga a Vidora se na filmu z režisérů podepsal jedině G. Cukor. (Wences)

Související novinky

Stranger Things dostanou další sérii

Stranger Things dostanou další sérii

30.09.2019

Přestože to tak nějak všichni očekávali, teprve nyní Netflix oficiálně oznámil, že prodlužuje fanoušky milovaný seriál Stranger Things o čtvrtou sérii. Zároveň s tím přišla zpráva, že tvůrci seriálu,… (více)

Čaroděj ze země Oz se dočká převyprávění

Čaroděj ze země Oz se dočká převyprávění

18.07.2018

Americká klasika Čaroděj ze země Oz z roku 1939 se v průběhu let dočkala již mnoha remaků a různých převyprávění. Chystaný animovaný film od studia Warner Bros. má ale ambice jít ještě dál. Bude… (více)

Renée Zellweger si zahraje Judy Garland

Renée Zellweger si zahraje Judy Garland

24.10.2017

Každá hollywoodská legenda se časem dočká biografie. A momentálně je řada na Judy Garland, hvězdě Čaroděje ze Země Oz, která vynikala hlavně zvučným pěveckým hlasem. Její filmová pocta se bude… (více)

Reklama

Reklama