Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hlavní postavou napínavého příběhu je milionář Tom Mullen, majitel jedné z nejúspěšnějších soukromých leteckých společností. V obchodě sice dokáže hrát tvrdě, ale v soukromí je to obětavý manžel a milující otec malého Seana. Jeho syn je jednoho dne unesen. Pokud Tom do osmačtyřiceti hodin nezaplatí dva miliony výkupného, zemře. Zoufalí rodiče se okamžitě spojí s FBI. Tom zpočátku agentům důvěřuje, když předání peněz jejich vinou skončí krachem, rozhodne se jednat na vlastní pěst. Zejména když si uvědomí, že únosci vůbec nemají v úmyslu chlapce propustit. K překvapení FBI i své ženy se Tom rozjede s penězi do nejbližší televizní stanice a tam před celým národem prohlásí, že je únoscům nedá, ale nabídne je jako odměnu tomu, kdo pomůže únosce dopadnout. Riskantní hra se Tomovi nakonec vyplatí, protože se mu podařilo obrátit únosce proti sobě. Závěrečný střet je soubojem nervů mezi Tomem a rafinovaným, vysoce inteligentním šéfem bandy. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (321)

Niles 

všechny recenze uživatele

Mám rád, keď je aj prostá zápletka, ako je tu únos syna a žiadosť o výkupné, spracovaná takým originálnym spôsobom. Má množstvo nečakaných dejových zvratov, takže nie je možné predpokladať čo sa stane o 10 minút, a to sa mi veľmi páčilo. Z hercov zahrali perfektne Mel Gibson i Gary Sinise, jediný, kto mi tam prekážal bola Rene Russo, ktorá mi nie je sympatická a hrať podľa mňa tiež veľmi nevie. Originalita scenáru je asi najväčším plusom, ešte lepšie by to však bolo o 20 minút kratšie. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Pozrel som si tento film asi tretí krát a som spokojný. Nie som expert na režijnú prácu Rona Howarda, ako časť hodnotiteľov (veď som od neho videl iba skvelé Apollo 13), ani sa nehodlám príliš rozpisovať. Na nadpriemerné hodnotenie mi postačuje, že film je vďaka premene dvoch melónov z výkupného na odmenu pre udavača veľmi dobre zapamätateľný. A to sa o mnohých, aj lepšie hodnotených, filmoch povedať nedá. A keby mal stráviteľnejší záver, s pridaním hviezdičky by som neváhal. ()

Reklama

Morien 

všechny recenze uživatele

Nemám rád hysterky a afektovance, ať jsou jakéhokoliv pohlaví. Ve chvílích, kdy Gibson nechá plavat svoje modrá očka na nikdy netekoucích slzách, začně třást rty a plést slova dohromady a vůbec být tak strašně milující rodič, se musím hodně držet, abych se nezačala chechtat, co hůř, abych znuděně nepožádala, aby to držitel ovládače přepnul někam jinam. Protože sama od sebe bych si tohle nikdy nepustila. ()

Lamiczka 

všechny recenze uživatele

Dobrý den, jmenuji se Tom Mullen, jsem úspěšný podnikatel a milionář. Vlastním leteckou společnost a opravdu se mi daří. Život bych měl perfektní, ale někdo mi z neznámých důvodů unesl mého jediného syna. Nejdřív mě zkusili vydírat s výkupným, ale já se nedal a tvrdě nastoupil do protiútoku. Nabízím dvakrát větší odměnu za dopadení zločinců a za záchranu syna. Kdo z vás by odolal takové nabídce? Mel Gibson v hlavní roli psychologického krimi thrilleru, v roli otce, který je pro záchranu svého syna schopný čehokoliv. Začátek filmu se drží běžného stereotypu. Vyjednat s únosci výkupné, domluvit se (za pomoci federální policie) na místě předání a doufat, že znovu uvidí syna. Všem je ale brzy jasné, že tady jde o profesionála a tak po zpackané úvodní záchranné misi nastupuje chladný úsudek a jasné kalkulace. V tom okamžiku začíná ta pravá "sranda" mezi otcem a únoscem. Brilantní dialogy, vypjaté momenty, psychicky kolabující manželka taky racionálnímu uvažování nepřidává. Mel Gibson perfektně zvládá všechny polohy - milujícího manžela, stresem a láskou k synovi pohnutého otce i zdánlivě bezcitného vyjednávače. A do velmi úspěšného duelu se mu staví vynikající Gary Sinise v roli ústředního padoucha, člověka bez skrupulí a především s jasným cílem jak dosáhnout svého. A to i za jakoukoliv cenu. Jeho hra na honěnou je do detailu vymyšlená. Ale jen do té doby než se karta otočí a z honěné myši se stane útočící kocour. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Docela příjemný film dýchající atmosférou 90. let. Mel Gibson působil tradičně jako neohrožený sympaťák, ale přesto jsem mu v určitých místech měl problém uvěřit jeho vyhrocené emoce. Možná to bylo spíše scénářem, těžko říct. Nicméně film je docela povedený, možná až na lehce překombinovaný závěr, jen mi přišlo, že těžil hodně právě z těch emocí a to je pro mě osobně méně atraktivní varianta akčních thrillerů 90. let. 7/10 ()

Galerie (42)

Zajímavosti (27)

  • Režisér Ron Howard v skutočnosti chodil do školy s Rene Russo a v rozhovore priznal, že bol do nej zamilovaný, ale bol príliš hanblivý, aby ju pozval na rande. Russo sa neskôr priznala, že sa jej v škole páčil, no nikdy sa neprejavila. (Arsenal83)
  • Pôvodný príbeh pochádza z epizódy zo seriálu The United States Steel Hour s názvom Fearful Decision z roku 1954. Ten bol upravený do filmovej verzie z roku 1956 - Ransom! a následne bol prerobený tento film. (Arsenal83)
  • Během premiérového měsíce vidělo film v českých kinech 40 373 diváků, což znamenalo tržbu 2 309 002 Kč. Snímek se tak stal 4. nejnavštěvovanějším filmem měsíce ledna 1997. (cinema_cz)

Související novinky

Hardy, Oldman a vraždění na sovětský způsob

Hardy, Oldman a vraždění na sovětský způsob

23.03.2013

Je libo dobovou kriminálku s prvky konspiračního polit-thrilleru? Se špičkovým obsazením? Odehrávající se v Sovětském svazu ještě za Stalina? Zdá se, že Ve stínu dostane z Hollywoodu tučnou… (více)

Reklama

Reklama