Reklama

Reklama

Božena

(seriál)
TV spot 2
Česko, 2021, 5 h 51 min (Minutáž: 82–94 min)

Hrají:

Aňa Geislerová, Jan Hájek, Anna Kameníková, Kryštof Hádek, Martin Myšička, Václav Matějovský, Viktor Zavadil, Ondřej Kavan, Lucie Žáčková, Vladimír Javorský (více)
(další profese)

Epizody(4)

Obsahy(1)

Kdo je první, má to nejtěžší. Zvlášť je-li ženou v polovině 19. století. Skutečný příběh první české spisovatelky ve čtyřech televizních filmech. Sedmnáctiletá Bára je odbojná, dychtivá a svobodomyslná dívka. Raději čte, než peče. Navíc přitahuje zájem mužů. Rodiče už ji nezvládají, a tak se hledá ženich, který by si ji vzal i bez věna. Nejlepší partií je o patnáct let starší úředník pod penzí Josef Němec. Mladičká nespoutaná dívka mu uhranula. Josef nenaslouchá ani varování přítele. Bára se sňatku brání, ale proti vůli rodičů nemá šanci. Dvě protichůdné povahy vykračují do společného života. Píše se rok 1837… (Česká televize)

(více)

Videa (3)

TV spot 2

Recenze (191)

paascha 

všechny recenze uživatele

Pro mě odpad jak vyšitej. Jen za sympatickou Kameníkovou v prvním díle ho nedám, ale národní umělkyně Áňa Ptačí ksicht by si ho za tu svou půlku zasloužila desetkrát. Jestli je toto cesta, kterou se ČT hodlá vydat, tak to rovnou zavřeme, protože przněním a dehonestací národních ikon, vydávanými za novátorský pohled a mladistvé pojetí, jsme za chvíli na kolenou a budou se nám smát i Ukroši. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

4/4 Ambiciózní televizní mimi, která by byla ještě lepší, kdyby byl realizován původní nápad na 10 dílů. Životopis Němcové je zajímavé téma a po tom století zobrazování její osoby jen v jedné roli (tu jako jedné z revolučních obrozenců, tu jako sběratelky folkloru, jindy jako trpící umírající), bylo na čase, aby vzniklo něco komplexnějšího. Rozhodně nepatřím mezi ty, kteří mají problém s Horoucím srdcem, jako první životopis je to velmi dobrý film, všechny ostatní podoby mají také cosi do sebe a jsou nositelkami konkrétní doby a konkrétního zobrazovaného příběhu (z nichž nejlyričtější je přirozeně Baarova Paní komisarka ve Vlčím halíři). Není špatné uvažovat o Němcové na Domažlicku, na Slovensku nebo v době revolucí, ale až díky seriálu je šance vnímat vývoj osobnosti od jejího mládí, přes vynucené mateřství až po rozvinuté češství. V kontextu vztahů se sestrami Rottovými a dalšími obrozenci. Ostatně názor, že všichni, včetně Světlé a Hálka, ve svým věcech nejprve na Němcovou navazovali a až po té se věnovali vlastní práci, vyjádřil už Arne Novák. Z filmů, které byly, stojí za rehabilitaci ponejvíce krásná práce se Syslovou Ako listy jedného stromu. Teprve po té můžeme pochopit, že nějaký spor mezi tím, zda je lepší Kameníková nebo Geislerová je irelevantní. Všechny herečky, které propůjčili Němcové své umění, se stejně podílejí na procesu porozumění a vyrovnání se s touto klíčovou osobností naší kultury. ()

Reklama

honajz 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak už se těším, až nás Česká televize obšťastní seriálem o megalomanském, paranoidním a halucinacemi trpícím Bedřichu Smetanovi, o malíři Josefu Mánesovi trpícím trudnomyslností, psychickými problémy a syfilidou, pár notorických ožralů jako třeba Hašek by se v českých dějinách taky našlo. Na každého se něco dá najít, protože nikdo, ani umělci, nejsme svatí. Problém je v tom, jestli jsou tvůrci patlalové a soustředí se jen na tu bulvární stránku, která jim přinese sledovanost (čímž se neliší od článků v Blesku, jimž se seriál Božena podobá nejpřesněji), nebo jestli jim jejich invence dovolí představit osobnost umělce v celé šíři, se všemi klady i zápory, aby si divák sám mohl udělat názor. Tady se to nepovedlo. Medvědí službu si udělala ČT tím, že chvíli před Boženou běží Sňatky z rozumu, kde se to naopak povedlo, postavy nejsou jednorozměrné (zvlášť ta, kterou hraje Vala), a navíc se to obešlo bez bulvárních scén. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Měla jsem strach, abych si po shlédnutí tohoto seriálu nepřestala Boženy Němcové vážit jako spisovatelky. Němcová v mnohém předběhla svou dobu. Sama o sobě prohlašovala, že by chtěla žít o nějakých 200 let později. Překvapilo mě, jak si dokázala své chování a přemýšlení s takovou samozřejmostí obhájit. Prostě byla na tehdejší dobu hodně jiná. Vzor všech feministek. Složitá osobnost se složitým životem, který si vybral svou daň. Ač se seriál jmenuje Božena, tak jsem nabyla dojmu, že hlavním aktérem, kolem kterého se vše točí, byl Josef Němec. Bez něho by totiž nebyla. On ji v podstatě stvořil. Kameníková byla v pohodě. Na Geislerovou jsem si musela zvyknout. Výprava byla perfektní. Ze seriálu mám rozporuplné pocity. Bohužel mi v hlavě uvízlo především to, že byla pěkná štětka. Ale zase jsem se mohla vidět s Borovským, Čelakovským, Tyllem, Světlou, Erbenem. ()

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

Většina z posledních seriálů či minisérií ze stáje České televize mě znechutila natolik, že jsem je odsoudil po první či dokonce ani žádné epizodě, jen na základě extrémně negativních recenzí. V případě Boženy mnou předem zmítaly obavy dost obdobné, naštěstí neoprávněné. Oběma představitelkám nejslavnější české spisovatelky jsem nikdy nepřišel příliš na chuť, tady mě překvapila zejména Anna Kameníková, která s černými vlasy vystoupila ze stínu otravné herečky na světlo té zdařile hrající. Aňa za ní nikterak nezaostávala a jako celek se tenhle historický náhled do trpkého osudu první české feministky vyvedl velmi dobře. ()

Galerie (127)

Zajímavosti (16)

  • Základní hudební motiv používaný napříč seriálem vychází z klavírního koncertu a moll op. 16 od Edvarda Griega. (LaCro1x)
  • „Mnoho věcí jsem vůbec netušila. Ačkoliv jsem se chtěla sama prostřednictvím její opravdu zajímavé korespondence pročíst k tomu, kdo vlastně Barbora byla, díky natáčení jsem se dozvěděla mnohem víc. A musím říct, že cesta k její osobě je složitá. Mám k ní obdiv, ale ne vždy jí rozumím. Každopádně hrát ji je opravdu velká pocta, úkol i zodpovědnost,“ řekla Aňa Geislerová. (SONY_)

Reklama

Reklama