Reklama

Reklama

Božena

(seriál)
TV spot 3
Česko, 2021, 5 h 51 min (Minutáž: 82–94 min)

Hrají:

Aňa Geislerová, Jan Hájek, Anna Kameníková, Kryštof Hádek, Martin Myšička, Václav Matějovský, Viktor Zavadil, Ondřej Kavan, Lucie Žáčková, Vladimír Javorský (více)
(další profese)

Epizody(4)

Obsahy(1)

Kdo je první, má to nejtěžší. Zvlášť je-li ženou v polovině 19. století. Skutečný příběh první české spisovatelky ve čtyřech televizních filmech. Sedmnáctiletá Bára je odbojná, dychtivá a svobodomyslná dívka. Raději čte, než peče. Navíc přitahuje zájem mužů. Rodiče už ji nezvládají, a tak se hledá ženich, který by si ji vzal i bez věna. Nejlepší partií je o patnáct let starší úředník pod penzí Josef Němec. Mladičká nespoutaná dívka mu uhranula. Josef nenaslouchá ani varování přítele. Bára se sňatku brání, ale proti vůli rodičů nemá šanci. Dvě protichůdné povahy vykračují do společného života. Píše se rok 1837… (Česká televize)

(více)

Videa (3)

TV spot 3

Recenze (191)

Tosim 

všechny recenze uživatele

Zpracování netradiční, tak nějak počítám s tím, že autorky předpokládaly, že lidé víceméně vědí o své nejvýznamnější spisovatelce dost na to, aby si mohly dovolit zpracovat její osobnost z jiného pohledu. Evidentně proto po několikáté nezobrazovaly, jak Němcová zborcena píše, ale věnovaly se se věcem jiným. Těžko říct, komu vadí dva a půl erotické scény, pár manželských hádek a vypjaté prostředí, ve kterém Božena evidentně žila. Staří fotrové se v komentářích předhánějí se skloňováním slova "šukat," snad aby vyjádřili, jak je seriál "skandální." Přitom scénáristickou licenci by lidé, zajímající se o film hlouběji, mohli pochopit, stejně jako to, nakolik byl život spisovatelky komplikovaný. Dovedete si vážně představit, že postavy v seriálu 21. století mluví češtinou dvě stě let starou, aby to bylo jako že autentické? Zároveň oceňuju snahu o zobrazení vlastence a muže své doby, Josefa Němce, kterého seriál zbytečně nedémonizuje, v podání fenomenálního Jana Hájka. Moje hodnocení Boženy se ustálilo na cca 90%, ale kvůli mnohým zdejším výkřikům do tmy musím přidat. ()

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

Většina z posledních seriálů či minisérií ze stáje České televize mě znechutila natolik, že jsem je odsoudil po první či dokonce ani žádné epizodě, jen na základě extrémně negativních recenzí. V případě Boženy mnou předem zmítaly obavy dost obdobné, naštěstí neoprávněné. Oběma představitelkám nejslavnější české spisovatelky jsem nikdy nepřišel příliš na chuť, tady mě překvapila zejména Anna Kameníková, která s černými vlasy vystoupila ze stínu otravné herečky na světlo té zdařile hrající. Aňa za ní nikterak nezaostávala a jako celek se tenhle historický náhled do trpkého osudu první české feministky vyvedl velmi dobře. ()

Reklama

alisa.upir 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První polovina minisérie vyloženě nudí, scénář by potřeboval hodně upravit (např. postava Evy Josífkové, ta je vyloženě nepovedená). Ale jinak aspoň dobře vystižené to, že umělcův život musí být plný rozporuplných pocitů, jinak se nedá z čeho tvořit. Aneb jak se oběť domácího násilí první českou spisovatelkou stala. ()

Dadel 

všechny recenze uživatele

Asi jako všichni jsem znal Boženu Němcovou jen ze školních lavic a měl jsem ji zafixovanou jen jako nudnou bábu píšící nudné knihy. A ona to byla přitom velmi zajímavá osobnost, která předběhla dobu o 100 let a neměla to v tehdejší společnosti lehké. Dokonce jsem si o ní začal něco číst na internetu a porovnávat to se seriálem, a jistě nejsem sám, seriál značně přispěl k popularizaci Němcové obecně. Už jen za to patří tvůrcům dík, seriál je navíc slušně natočený a s každým dílem lepší. A ne, její knihy číst nezačnu, ty považuju za nudné pořád. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

4/4 Ambiciózní televizní mimi, která by byla ještě lepší, kdyby byl realizován původní nápad na 10 dílů. Životopis Němcové je zajímavé téma a po tom století zobrazování její osoby jen v jedné roli (tu jako jedné z revolučních obrozenců, tu jako sběratelky folkloru, jindy jako trpící umírající), bylo na čase, aby vzniklo něco komplexnějšího. Rozhodně nepatřím mezi ty, kteří mají problém s Horoucím srdcem, jako první životopis je to velmi dobrý film, všechny ostatní podoby mají také cosi do sebe a jsou nositelkami konkrétní doby a konkrétního zobrazovaného příběhu (z nichž nejlyričtější je přirozeně Baarova Paní komisarka ve Vlčím halíři). Není špatné uvažovat o Němcové na Domažlicku, na Slovensku nebo v době revolucí, ale až díky seriálu je šance vnímat vývoj osobnosti od jejího mládí, přes vynucené mateřství až po rozvinuté češství. V kontextu vztahů se sestrami Rottovými a dalšími obrozenci. Ostatně názor, že všichni, včetně Světlé a Hálka, ve svým věcech nejprve na Němcovou navazovali a až po té se věnovali vlastní práci, vyjádřil už Arne Novák. Z filmů, které byly, stojí za rehabilitaci ponejvíce krásná práce se Syslovou Ako listy jedného stromu. Teprve po té můžeme pochopit, že nějaký spor mezi tím, zda je lepší Kameníková nebo Geislerová je irelevantní. Všechny herečky, které propůjčili Němcové své umění, se stejně podílejí na procesu porozumění a vyrovnání se s touto klíčovou osobností naší kultury. ()

Galerie (127)

Zajímavosti (16)

  • Ve scéně, kdy jsou Barbora (Aňa Geislerová) a Josef (Jan Hájek) oddáváni, pronáší kněz slova: „Hunc vestrum consensum,“ která následují bezprostředně po slibu. Tato modlitba je však obsažena až v liturgii svatby po II. vatikánském koncilu, tedy až po roce 1970. V tehdejším ritu bezprostředně po slibu následovala slova „Quod Deus coniúngit, homo non séparet“, další slova byla pronášena v národním jazyce. (Thanoris)
  • Když v čase 17:20 policejní úředník zakládá spis na Josefa Němce (Jan Hájek) a zapisuje jeho jméno a povolání na kartu, napíše tam německé slovo „komisař“ pouze s jedním „s“. Správně se ale píše „Kommissar“. (Pimburger)

Reklama

Reklama