Reklama

Reklama

Ochránce

(seriál)
  • angličtina The Defender (festivalový název) (více)
Česko, 2021, 10 h 40 min (Minutáž: 60–68 min)

Hudba:

Jiří Hájek

Hrají:

Lukáš Vaculík, Iveta Dušková, Jaroslav Plesl, Pavel Řezníček, Agáta Kryštůfková, Barbora Kodetová, Lucie Ducháčková, Petra Hřebíčková, Jakub Ludvík (více)
(další profese)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Aleš Pelán (L. Vaculík) je oblíbeným učitelem na střední škole. Šikana kolegyně ho donutí uvědomit si, že každý někdy potřebuje zastání. Učitelka, které se utopí žák na výletě. Rodiče dětí tyranizovaných nezvladatelným spolužákem. Dívka, co nikdy nechodila do školy. Základka, na které se porvou romské děti s bílými. Vychovatelky diagnostického ústavu, jimž chovanec zavraždí kolegyni… Tyto a další případy bude Pelán vyšetřovat coby školský ombudsman. I když není policista, ale učitel. (Česká televize)

(více)

Recenze (168)

Dogfish 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Je to hodně dobrý seriál z prostředí, které je filmaři trochu opomíjené. Teď se točí hlavně kriminálky a z nemocnic, kde operuje skoro každý, kdo vzadu díru. To, že se každý díl věnuje jinému tématu je o to skvělejší, ale některým dílům to ubírána zajímavosti a z mně to ubírá tu jednu hvězdu...  Vaculík jako hlavní hrdnina dobrý, ale ocenil bych hlavně Pavla Řezníčka, který je tzv. lidový, ale se svými názory. Jardovi Pleslovi ta role taky sedla. Poradce, který v zákulisí tahá za nitky u ministra. Ti se točí, ale poradce zůstává. ()

Chundys 

všechny recenze uživatele

Snad každý ví, jak je tady v háji školství, teda oproti jiným státům se ještě docela držíme! Tento seriál teda jako klobouk dolu, ještě že máme čt, protože tam je kvalitní tvorba zaručená, to je pořád jediný důvod proč koukám na televizi. A ten herecký koncert tady byl fámozní!!! A ta hudba samozřejmě také! ()

Reklama

filmmovier 

všechny recenze uživatele

ČT vytvořila další seriálovou lahůdku, ve které je dobře úplně všechno. Výtečné až prvotřídní herecké výkony (některé z nich překvapivě, třeba v případě Jana Čenského), vynikající dramatické zápletky, které nikam nespěchají a prostě si tak klidně plynou (a tím mimořádně vyniknou), skvělý osobní příběh Aleše Pelána prostupující celým seriálem a na konec také touha po pokračování. Aktuální a vynikajícně zpracované výtečné téma, které je navíc jednak originální a jednak podle skutečných událostí. Takhle silný seriál tady dlouho nebyl. Dost možná nikdy. 1. oddělení má pozoruhodnou konkurenci. Pavel Řezníček je herecký Bůh! 95%, slabší mi přišel snad jen jeden díl, konkrétně pátý. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Překvapivě zajímavá témata skutečně ze života. Žádné lakování na růžovo. 1)  Chápu, že aby byl seriál koukatelný, potřebuje konflikt a nejlépe takový, který je blízký chápání většiny veřejnosti. To se tvůrcům podařilo a převážně kladné ohlasy ze všech stran jsou dostatečně výmluvné._____ 2)  I když můžeme namítnout, že jde jen o špičku ledovce a že problémy školství jsou hlubší, než je v seriálu naznačené, stále trvá základní fakt: seriál neřeší (asi ani nemůže) hlavní problém našeho školství - jeho zahleděnost do sebe, neskutečnou zkostnatělost a nedostatek zájmu o smysluplné studium (na všech stranách). Tvůrci se vyjadřují k barevným výstřelkům, ale neřeší fakt, že většina škol je zasmušile šedivá a svou obyčejnou fádností ubíjející. Ale to bych zřejmě chtěl po televizním seriálu více, než kolik je schopen nabídnout._____ 3)  59letý Lukáš Vaculík (ombudsman) mě příliš nepřesvědčil, nicméně v roli mi nevadil. Výborný je 47letý Jaroslav Plesl (šéfporadce Havlík) v roli české odrůdy Sira Humphreyho Applebyho (seriál Yes, Minister). Přesvědčivě působí i 55letý Pavel Řezníček (ombudsmanův řidič)._____ 4)  Z pěkných kluků mě zaujal například Adam Solar (blonďák s ADHD ze třetího dílu)._____   5)  Vtipný koment: verbal*****. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Zase tak, jak se tu píše a hodnotí mě to neuchvátilo. Trčí z toho strojenost, vůle sdělit sdělit problém je silnější než snaha o logičnost a udržení poetiky vyprávění. Vaculíkovi nedokážu věřit, a to v profesní rovině ombudsmana ani v rovině soukromé - v té už vůbe ne. Jsou chvíle, kdy z něj mám pocit, že si není úplně jistý, co by si ve své roli měl myslet, a tak jen tupě civí, aby sekvenci přestál. Podruhé to určitě neuvidím. ()

Galerie (195)

Zajímavosti (37)

  • Premiéru epizody sledovalo 1,2 milionu diváků starších 15 let. Byl to nejlepší výsledek po 20:00. (rublik05)
  • Epizoda se ve své premiéře stala nejsledovanějším pořadem nedělního večera po 20:00. Sledovalo ji 1,36 mil. diváků (15+). Šlo zároveň o nejlepší výsledek celého nedělního dne. (rublik05)
  • Brněnská škola se měla nacházet dle slov postavy ztvárněné Jaroslavem Pleslem na náměstí Brigády, v prvním záběru je ale u vchodu vidět název ulice Kotlářská. Náměstí Brigády, ani ulice Bystrická, o které se v tomto díle hovoří, v Brně nejsou. (klukluka)

Související novinky

Ceny české filmové kritiky ovládla Okupace

Ceny české filmové kritiky ovládla Okupace

05.02.2022

Sdružení českých filmových kritiků dnes v pražském Divadle Archa předalo výroční Ceny české filmové kritiky v rámci svého 12. ročníku a ocenilo tak výjimečné české filmové počiny roku 2021 i jejich… (více)

12. Ceny české filmové kritiky - nominace

12. Ceny české filmové kritiky - nominace

04.01.2022

Dnes byly Sdružením české filmové kritiky zveřejněny nominace na výroční Ceny české filmové kritiky za uplynulý rok 2021. Celkem bylo nominováno 16 děl, z nichž nejvíc nominací (celkem 6) získalo… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

31.12.2021

Přichází den, kdy se každoročně obracíme na nejoblíbenější uživatele, aby se nám svěřili se svými topkami 3 filmů (a případně 3 seriálů) uplynulého roku. Od loňska je navíc doplňují i vybraní… (více)

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

30.12.2021

Rok 2021 proběhl z hlediska kinematografie v o něco menší nejistotě než rok 2020, kdy byly v důsledku virové epidemie zavírány kinosály a filmové premiéry se houfně odsouvaly, což trvalo až do… (více)

Reklama

Reklama