Reklama

Reklama

Ochránce

(seriál)
  • angličtina The Defender (festivalový název) (více)
Česko, 2021, 10 h 40 min (Minutáž: 60–68 min)

Hudba:

Jiří Hájek

Hrají:

Lukáš Vaculík, Iveta Dušková, Jaroslav Plesl, Pavel Řezníček, Agáta Kryštůfková, Barbora Kodetová, Lucie Ducháčková, Petra Hřebíčková, Jakub Ludvík (více)
(další profese)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Aleš Pelán (L. Vaculík) je oblíbeným učitelem na střední škole. Šikana kolegyně ho donutí uvědomit si, že každý někdy potřebuje zastání. Učitelka, které se utopí žák na výletě. Rodiče dětí tyranizovaných nezvladatelným spolužákem. Dívka, co nikdy nechodila do školy. Základka, na které se porvou romské děti s bílými. Vychovatelky diagnostického ústavu, jimž chovanec zavraždí kolegyni… Tyto a další případy bude Pelán vyšetřovat coby školský ombudsman. I když není policista, ale učitel. (Česká televize)

(více)

Recenze (168)

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Překvapivě zajímavá témata skutečně ze života. Žádné lakování na růžovo. 1)  Chápu, že aby byl seriál koukatelný, potřebuje konflikt a nejlépe takový, který je blízký chápání většiny veřejnosti. To se tvůrcům podařilo a převážně kladné ohlasy ze všech stran jsou dostatečně výmluvné._____ 2)  I když můžeme namítnout, že jde jen o špičku ledovce a že problémy školství jsou hlubší, než je v seriálu naznačené, stále trvá základní fakt: seriál neřeší (asi ani nemůže) hlavní problém našeho školství - jeho zahleděnost do sebe, neskutečnou zkostnatělost a nedostatek zájmu o smysluplné studium (na všech stranách). Tvůrci se vyjadřují k barevným výstřelkům, ale neřeší fakt, že většina škol je zasmušile šedivá a svou obyčejnou fádností ubíjející. Ale to bych zřejmě chtěl po televizním seriálu více, než kolik je schopen nabídnout._____ 3)  59letý Lukáš Vaculík (ombudsman) mě příliš nepřesvědčil, nicméně v roli mi nevadil. Výborný je 47letý Jaroslav Plesl (šéfporadce Havlík) v roli české odrůdy Sira Humphreyho Applebyho (seriál Yes, Minister). Přesvědčivě působí i 55letý Pavel Řezníček (ombudsmanův řidič)._____ 4)  Z pěkných kluků mě zaujal například Adam Solar (blonďák s ADHD ze třetího dílu)._____   5)  Vtipný koment: verbal*****. ()

Chrysopras 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Z hodnocení epizod mi vycházely 4 zvezdy, ale tu pátou přidám, protože si to prostě celá série zaslouží. Dodám jedinou věc - ve snu by mě nenapadlo, že si v takovym seriálu největší frčky vyslouží Pavel Řezníček. Byla to pro něj z pohledu dosavadní filmografie dost netypická role, ale ukázal, že hrát opravdu umí. Doufám, že přidá další podobně vytříbené kreace. ()

Reklama

paascha 

všechny recenze uživatele

V kontextu tvorby žumpy z Kavčích hor jde o ojedinělý počin, který se asi dlouho nezopakuje...bohužel jde o polovičatou líbivost, kde témata byla slušná, ale hyperkorektnost, která z ČT teče jako Mississippi v New Orleans širokým proudem...z problému hidžábu přivandrovalé opice, který řešila obludsmáňa Al Šhabáta soudně se stala jakási uvědomělá fraška fanatické bojovnice o princip, zlodějiny a úplatky v Mělnické škole opět vyvanuly v nějakém pšouku usebrání se nad tím ošklivým světem... no, kdybych měl dávat body za díly, tak by to šlo skutečně od desíti k pěti ()

petikacka 

všechny recenze uživatele

Joo to bylo něco. Skutečné příběhy z našeho školství a k tomu plejáda fantastických herek a herků a dokonale ztvárněných typů a cypů. Vyzdvihnout, ale musím především J.Plesla, protože jak on umí prostě BÝT tím slizákem, to mi fuck hlava nebere. Pavel Řezníček mě bezesporu totálně dostal v roli panského kočího s obyčejným genderovo-nekorektním selským myšlením, který si seroš urval pro sebe a v neposlední řadě Lukáš Vaculík v roli, kde jsem dlouho nemohla zjistit kam si ho mám zařadit až jsem si musela přiznat, že je to vlastně tak trochu hajzl, ale dlouho se mi to nechtělo přijmout. No byl to zážitek...Za mě 95% ()

Lukoboss 

všechny recenze uživatele

Je sice pravda, že divák musí občas trochu přivřít oko, přece jenom je to seriál a ne dokumentární tvorba, takže se nějaká ta berlička najde. Ale jinak je to naprosto dokonalá sonda do problematiky českýho školství inspirovaná skutečnýma příběhama a případama. Někdy je to nepříjemný, vyvolá to nejednu emoci, jindy skoro zůstává rozum stát, že se vůbec něco takovýho může dít. Ale bohužel je to tak a tady bych rád tvůrcům složil poklonu, protože nasadili laťku vysoko a udrželi to celou sérii. Herecký výkony nijak nehaprujou, všechno těm hercům sedí a exceluje pak zejména ústřední dvojice (L. Vaculík jakožto sám Ochránce a jeho řidič v podání P. Řezníčka). Musím uznat, že na konci nejednoho dílu mně ukápla slza, to sdělení a poselství tam rozhodně je. Za mě to splnilo svůj účel a v tomhle případě doufám, že se dočkáme i druhé řady! ()

Galerie (195)

Zajímavosti (37)

  • Premiéru epizody sledovalo 1,2 milionu diváků starších 15 let. Byl to nejlepší výsledek po 20:00. (rublik05)
  • Monumentální stupňovitá pyramidální budova, která v epizodě reprezentuje sídlo děčínské policie, kam Pelán (Lukáš Vaculík) zavítá, aby vyslechl zadrženého vraha, se v tomto městě skutečně nachází. Jedná se ovšem ve skutečnosti o detašované pracoviště Dopravní fakulty a Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT. Děčínští obyvatelé objektu nelichotivě přezdívají „Kokos“ (zkratka od „Komunistický kostel“, neboť budova od svého vzniku v polovině 80. let sloužila až do Sametové revoluce jako sídlo Okresního výboru KSČ). (Rudy_742)
  • Premiéra sedmé epizody byla nejsledovanějším pořadem večera i celého dne, sledovalo ji více než 1,36 mil. diváků starších 15 let. (rublik05)

Související novinky

Ceny české filmové kritiky ovládla Okupace

Ceny české filmové kritiky ovládla Okupace

05.02.2022

Sdružení českých filmových kritiků dnes v pražském Divadle Archa předalo výroční Ceny české filmové kritiky v rámci svého 12. ročníku a ocenilo tak výjimečné české filmové počiny roku 2021 i jejich… (více)

12. Ceny české filmové kritiky - nominace

12. Ceny české filmové kritiky - nominace

04.01.2022

Dnes byly Sdružením české filmové kritiky zveřejněny nominace na výroční Ceny české filmové kritiky za uplynulý rok 2021. Celkem bylo nominováno 16 děl, z nichž nejvíc nominací (celkem 6) získalo… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

31.12.2021

Přichází den, kdy se každoročně obracíme na nejoblíbenější uživatele, aby se nám svěřili se svými topkami 3 filmů (a případně 3 seriálů) uplynulého roku. Od loňska je navíc doplňují i vybraní… (více)

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

30.12.2021

Rok 2021 proběhl z hlediska kinematografie v o něco menší nejistotě než rok 2020, kdy byly v důsledku virové epidemie zavírány kinosály a filmové premiéry se houfně odsouvaly, což trvalo až do… (více)

Reklama

Reklama