Reklama

Reklama

Pohádky tisíce a jedné noci

  • angličtina A Thousand and One Nights
Animovaný / Pohádka
Československo, 1974, 90 min

Obsahy(1)

Klasik domácího trikového filmu Karel Zeman se na od 70. let začal vracet k čistě animované tvorbě. Jako inspirace mu posloužily arabské pohádky o námořníku Sindbádovi. Původně samostatné krátké snímky (celkem jich bylo sedm) později sestavil do celovečerního tvaru, aniž by potlačil epizodický charakter: líčí, jak se hlavní hrdina ocitl v zemi obrů, jak zmáhal nástrahy magnetové hory či mořského sultána, nechybí ani létající koberec. Výtvarně se Zeman pokusil napodobit styl perských a arabských miniatur. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (99)

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Vážně bych chtěl vidět dítě, kterému by se tahle pohádka líbila. Tedy myslím dítě současnosti. Je jasné, že byla pohádka kdysi hodně populární, ale ty času už jsou dávno pryč. Bohužel spousty zdejších hodnotitelů pochází právě z dob, kdy byla pohádka uznávána, takže se to podepsalo na celkovém hodnocení. Moje dětství bylo touto pohádkou naprosto nepoznamenané. A nechyběla mi. Absolutně se mi hnusila animace. Příběh nebyl nic moc. Jediným důvodem, proč nedávám odpad je příjemný hlas Honzíka Třísky. Jo a ještě jsem u toho neusnul. To mě velmi překvapilo. Dílo je určeno dětem a já už dítě pár let nejsem, takže moje hodnocení berte s rezervou. I když děti by šly s hodnocení nejspíš ještě níž. ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Ne a ne a ne. Zeman prostě není tvůrce pro mě. Opět zdůrazňuji, že technicky to je bezkonkurenční, ale scenáristicky mě všechno, co natočil, hrozně míjí. Neumím si to vysvětlit, ale jeho filmy mě prostě nebaví. Nic víc v tom není. Od Sindibáda jsem čekal něco víc, ale není to o nic jiné, než ostatní filmy. 55% ()

Reklama

kinej 

všechny recenze uživatele

Zemanova kresba zde evokuje obrázky jimiž byla doporvázena arbaská literatura v době svého vrcholu, což této pohádce dodává orientální a historický nádech. To je to, co jsem schopen vidět a ocenit dnes. Jako dítě jsem sníval o tom, že budu námořníkem a filmy Karla Zemana přinášely mým romantickým touhám plnohodnotné uspokojení. On definvoal moji dětskou fantazii.To platí i o tomto snímku, nic barvitějšího jsem si snad už nedokázal ani představit. Zeman bezpochyby patří mezi největší české animátory. Třískův charismatický hlas s překrásnou hudbou dopňují animovaný děj naprosto dokonale. ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Já teda všeobecné nadšení nad tímto dílem nesdílím. Animace nepříjemně připomínala ilustrace v učebnici němčiny pro jazykové školy blahé paměti, jednotlivé barvy patrně Zeman vybíral pomocí generátoru náhodných čísel, pokud nebyl přímo barvoslepý. Nějak jsem nepochopil, proč se ta zvířátka tolik hrnula pomáhat Sindibádovi. Já mám opačné zkušenosti, na mě třeba kašle i vlastní pes. Nemohu tedy říct, že by neposlouchal, poslouchá, to zas jo... Vždycky si se zájmem poslechne, co mu přikazuju, a pak udělá, co se líbí jemu. Ale to sem nepatří. Dál, Sindibád se chová tak, že by v každé jiné pohádce byl za to tvrdě potrestán, ale tady ne. Např. umíraje hladem, dost nelogicky vymění mluvící rybu za perlový náhrdelník, z kterého by se najedla tak maximálně prasata (aspoň předpokládám podle toho známého přísloví). Anebo vymění svou milovanou loď za váček chrlící peníze, jen aby pozdějc prokázal, že mu na zlatě vlastně nezáleží. ()

J.e.r.e.c 

všechny recenze uživatele

Dobrodružství Sindibáda námořníka bylo jedním z nejzásadnějších knižních příběhů mého dětství a Zemanovo zpracování mu rozhodně nedělá ostudu. I když si ani tady neodpustím poznámku, že to mohlo být ještě krapet drsnější, zejména některé humorné pasáže se sem prostě nehodí. Animace je opět unikátní a jiná než dřív. Zeman třikrát, možná dokonce čtyřikrát za život převlékl kabát a změnil svůj výtvarný styl, což je v jakémkoliv uměleckém oboru něco nevídaného. 75 % ()

Galerie (12)

Reklama

Reklama