Reklama

Reklama

Malá mořská víla

  • USA The Little Mermaid (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Ariel je poněkud vzpurná mořská víla, která žije v podvodní říši v Atlantiku. Touží poznat svět lidí, i když ji její otec, vládce podvodní říše Triton, důrazně varuje, že obyvatelé moře to mají přísně zakázáno. Ariel se zamiluje do prince Erika, kterému zachránila život, když jeho loď ztroskotala v bouři. Aby ho mohla znovu spatřit, požádá o pomoc mořskou čarodějnici Ursulu. Ta slíbí, že jí na tři dny přičaruje lidské nohy, výměnou za její krásný hlas. Ale pokud ji během této doby princ z lásky nepolíbí, bude se muset vrátit do moře a navždy čarodějnici sloužit. Ariel na to přistoupí. Netuší ale, že Ursula udělá vše, aby Ariel prince nezískala. (TV Nova)

(více)

Videa (4)

Trailer 2

Recenze (167)

Laxik 

všechny recenze uživatele

Malá mořská víla je pro mě takový paradox. Zatímco její chaluhová omáčka je zábavná, vtipná, neschematická, hravá a obsahuje hned několik umně podaných morálních poselství, její ústřední milostná linka mě neskutečně iritovala jako harpuna v konečníku. Ani nevím proč, obvykle svoje princezny nepotřebuju nutně 100% emancipované a lásku na první pohled v pohádkách beru jako téměř nevyhnutelný trop. Ale tady jsem to nežral ani s navijákem, ani bez něho. Možná je to tím, že s MMV má oficiálně začít ona pověstná Disneyho renesance (která nám představila pecky jako Lví král, Aladin, Kráska a zvíře nebo Mulan) v níž přišel myšák Mickey s novými tématy, dospělejšími a mnohem obyčejnějšími (rozuměj realističtějšími a sympatičtějšími) hrdiny, možná ne. Každopádně celá ta honba za polibkem z pravé lásky rozkvetlé po třídenní známosti mi zavání rybinou, a tudíž se ji nedokážu přimět spolknout. Možná je to i nevýrazným princem, který je nám představen jako "fajn kluk, co se chce oženit z lásky", ale navrch nemá osobnosti co by se za zuby barakudy vešlo. PS: Uvědomuju si, že si sebou nesu dlouholetou bagáž sexuální frustrace, ale Ariel prostě je rajcovní a je tak nakreslená naschvál. To mi nikdo nevezme. /// Dodatek po dni: Tak už vím, co mi vadí. Ariel se do prince zamiluje jen proto, že je to fešák, a pořád mluví/zpívá, jak je nádhernej. Nic víc v tom není. A nic víc zřejmě v lásce nepovažují za důležité ani další postavy (Sebastian, Flounder, racek, komorník, Uršula, vlastně tak trochu i táta Triton). No a pak tu je ten mentální rozdíl - holka je opravdu ještě děcko. Roztomilý děcko, ale pořád nedospělý tele, co se chová na svůj věk (16), ne-li ještě na míň. Jasně, že se šestnáctka zabouchne do prince okolo 20 let je normální. Horší je, že se dospělej a plus mínus racionální člověk může posrat z ní. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Kdysi jsem sledoval seriál, hrál několik her na Sega a Ninento, ale film jsem ještě neviděl. A stojí to opravdu za to - je to totiž úplně klasická Disneyovka se stejnými postavami jako v seriálu - pokud jste měli rádi Ariel, Tritona, Floundra, Sebastiena nebo zlotřilou Uršulu, budete tu hned jako doma. Film dokonale dávkuje legraci, dojetí, písničky (hlavně úžasná Under the Sea), napětí s akcí (finále stojí fakt za to) i romantiku. Prostě paráda z doby, kdy to kluci od Disneyho ještě uměli. ()

Reklama

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Nesmíš mít pořád hlavu v oblacích, Ariel, ale pod vodou !!" ;) Nesmírně zábavná a hravě vynalézavá animovaná adaptace Andersenovy legendární báchorky činí z malé mořské víly, z revoltující hrdinky, plnohodnotnou silnou postavu, která si logicky vysloužila i výborný vlastní seriál, a ze sebe sama disneyovskou klasiku hrdě se řadící vedle těch největších pecek studia.. Podobně skvostná čarodějnice tu nebyla snad od dob klasické Sněhurky a sedmi trpaslíků.. Famózní animace, famózní hudební motivy, zkrátka Podmořská princezna se zlatým hitem Under The Sea na čele.. ()

Nautila 

všechny recenze uživatele

Nikdy jsem jako dítě neměla ráda Disneyho. Všechny ty písničky, šťastná zvířátka, co pomáhají hlavním hrdinům, dobré konce a bůhvíco ještě. Andersenovu původní pohádku mám moc ráda, zvlášť proto, že končí tragicky, tady mi však tohle Disney vzal. Se šťastným koncem je najednou z malé mořské víly tuctová pohádečka, jeden bonbón z pytlíku plného naprosto stejných slaďoučkých bonbónů. Animovaný to je hezky, o tom žádná, ale už je to rozpliz jako milion dalších. Je mi líto, tohle mi pod kůži nikdy nevleze. ()

Koda 

všechny recenze uživatele

Malá mořská víla, která rozhodně nesmí chybět k Disney originálním snímkům. Barevný podmořský svět plný barevných rybiček včetně Šupinky a mořských víl. Barevnost obohacuje nezapomenutelné originální písničky jako Kiss the Girl, Under the Sea, Part of your world, vše je shrnuto do celovečerního animovaného filmu. Setkáme se tu se Sebastianem, starostlivým krabem, který je vynikající dirigent a hudebník, ale bojí se o Ariel, která touží být "nad hladinou". Šupinkou, malou rybkou, který je nejlepší kamarád Ariel a snaží se být s ní co nejvíc. Přísným, ale velice moudrým vládcem Tritonem, nebo třeba s hloupým rackem Rudolfem, který si myslí, jak moc je chytrý a přitom si strká vidličku kam nemá. Zastavím se u Uršuly a paní dabérky Zawadské. Mrzí mě, proč už nedabuje takové potvory, protože ona je ta pravá, její hlas je krutý, dokonalý, má šmrnc, všichni ji sežereme její rozlobenost. Škoda, že nejsem holka, hned bych si tenhle film pouštěl stále dokola, ale i tak je tenhle film klenot Disneyho produkce a rozhodně se jen tak neztratí z paměti. ()

Galerie (61)

Zajímavosti (61)

  • V scéne, kde Scuttle preruší svadbu Princa Erica a Vanessy si je možné v pozadí všimnúť postavičky The Grand Duke a Kráľa z filmu Popoluška (1950). (LuiCJ)
  • V Arielině jeskyni můžeme vidět obraz "Magdaléna s doutnajícím plamenem", který v sedmnáctém století namaloval Georges de La Tour. (AngelLucy)
  • Behom výroby filmu sa producent Jeffrey Katzenberg snažil o vystrihnutie piesne "Part of Your World," argumentujúc, že balada tohto typu neudrží pozornosť detského diváka. Autor textu Howard Ashman, ktorý bol otvorený homosexuál a pieseň považoval za svoju osobnú výpoveď prehlásil, že to sa stane len cez jeho mŕtvolu a zabojoval o to, aby balada vo filme ostala. Pieseň sa nakoniec stala hlavným motívom filmu a v prípade, žeby došlo k jej vystrihnutiu, nemala by princezná Ariel v tomto piesňami pretkanom filme jedinú pieseň. (matthew.17)

Související novinky

Lady Gaga v Malé mořské víle?

Lady Gaga v Malé mořské víle?

16.10.2018

Následující novinku si zařaďte do složky „nepotvrzené spekulace“, nicméně podle čerstvých zpráv projevilo studio Disney zájem o zpěvačku a herečku Stefani Germanottovou aka Lady Gagu (Zrodila se… (více)

Disney posílá do kin letadla a velký mráz

Disney posílá do kin letadla a velký mráz

24.12.2012

Vánoce bez pohádky? Nebojte, máme pro vás hned dvě. I když jedna z nich bude vlastně letní hit. Možná. Studio Disney původně chtělo uvést Planes, spin-off k pixarovských Autům, rovnou na DVD a blu… (více)

Reklama

Reklama