Reklama

Reklama

V oblasti severního Texasu před 35 000 lety v hluboké jeskyni pod sněhem stihla dva muže podivná smrt… V současné době se na místě dávného sněhu a ledu rozkládá vyprahlá krajina. Malý Steve spadne při hře s kamarády do hluboké jámy, kde se brzy stane obětí podivné hmoty, která mu vstoupí do těla. Chlapci se rozprchnou, ale přesto přivolají hasiče. Dva z nich se spustí do jámy a zmizí. V té chvíli přijíždějí muži v bílých kombinézách a z jámy vynášejí oběti. Nikdo neví, kdo muži jsou a co se vlastně stalo… Zvláštní agenti FBI Fox Mulder a Dana Scullyová už před nějakým časem uzavřeli Akta X. Stále však spolu pracují, přestože se zdá, že by je jejich nadřízení nejraději viděli rozdělené. Právě se účastní hledání bomby, která měla být uložena ve federální budově FBI. Nic se však nenajde. Mulder a Scullyová přejdou do vedlejší budovy a Mulder jde k automatu pro něco k pití. A právě tam objeví amatérsky vyrobenou bombu. Budova je vyklizena a bombu přichází zneškodnit agent Darius Michaud. Jak se ale brzy ukáže, ani se o to nepokusí. Ve stanovený čas bomba vybuchne a pohřbí nejen Michauda, ale i dva hasiče a neznámého chlapce… Tajemný výbuch nedá agentům spát. Muldera v baru brzy vyhledá jistý lékař, gynekolog Erwin Kurzweil, který mu vypráví podivnou věc. Těla hasičů a chlapce, nalezená na místě výbuchu, byla již mrtvá. Kdosi se jich potřeboval zbavit a celý výbuch byl jen zosnován. Disciplinovaný agent Michaud obětoval život… Mulder a Scullyová začínají pátrat. Když ve státě Maryland tajně prohlédnou mrtvolu jednoho z hasičů, zjistí Scullyová, že tělo má podivnou konzistenci, tkáň byla napadena pravděpodobně neznámým virem. I v úlomcích kostí z místa neštěstí v Dallasu najde Scullyová stopy po stejném viru. Dalším pátráním, s nasazením života a vlastního zdraví, zjistí agenti, že jako nosič viru byl používán geneticky upravený pyl, který roznášely včely… (TV Prima)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (343)

nascendi 

všechny recenze uživatele

Za veľa peňazí málo muziky. Seriál ma po počiatočnom nadšení z dobrého námetu unudil už pred piatou sériou. Film iba potvrdil, že nedostatky, ktoré v seriáli nestoja za povšimnutie, sa v celovečernom filme nepríjemne zvýraznia. A tak ani dramatická hudba, honosná výprava a odhodlané pohľady dvoch univerzálnych záchrancov civilizácie nemohli vyplniť diery v samotnom príbehu. Mulderove vysvetľujúce múdrosti iba dotvárali obraz zmarenej príležitosti. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Je to vlastne takovej jeden dil Akt X natazenej na dvouhodinovej film, kterej obsahuje az na par veci vse dobre, co se objevuje v serialu. Prislo mi, ze oproti serialu, kde je vse takove nedorecene a kdyz je neco zahadneho, tak je to jen tak naznaceno, tak tady je vsechno vysvetleno a vse je tu videt. Hodne tu je videt vetsi rozpocet, takze tu hezky uvidite vesmirnou lod, bandu emzaku, a spoustu dalsich trikovejch veci, ktere v serialu nejsou. Jesli to je dobre nebo spatne, to at posoudi kazdej sam, ale me to spis trosku vadilo, protoze nebejt znamejch postav a nekolika klasickejch Mulderovo vet a kdybyste nevedeli, jak se film jmenuje, tak nereknete, ze to jsou Akta X. Proste takovy nadprumerny sci-fi s prumernejma hereckejma vykonama (hlavne Duchovnyho - tvari se furt stejne) a zajimavym pribehem. ()

Reklama

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Delikatesní lahůdka pro každého milovníka seriálového kultu X-Files. Může ho samozřejmě dát i "laik", protože neznalost seriálu při jeho sledování není velkou překážkou. Ale představit si to dost dobře neumím, snad každý filmový divák o seriálu aspoň trochu něco ví. Vše podstatné z jeho první poloviny je zde shrnuto do celovečerního filmu plného skvělých a výborně natočených scén. Je to orgasmicky slastné pokoukání, vše do sebe krásně zapadá, konec je skvostný... a nevím co bych k tomu měl ještě víc napsat. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Príjemne ambiciózny, sympatický a prekvapivo (samozrejme v rámci možností) drsný (úvodná jaskyňa) thrillerový sci-fi horor. Dá sa pozerať bez detailnej znalosti kultovej seriálovej predlohy, ale ak viete, o čo ide, je sledovanie zábavnejšie (šofér sanitky, Osamelí strelci). Akčnejšie, adrenalínovejšie, drahšie a ešte nebezpečnejšie, ako (vynikajúci) seriál. Veľká škoda, že sa v podobnom duchu neniesla aj filmová dvojka, ktorá bola pomerne slabá a prišla na trh až v r. 2008. Napriek tomu, že film prišiel relatívne na vrchole úspechu seriálu, na celom svete zarobil "len" 105 miliónov dolárov, čo pri rozpočte 66 a najmä kultovej povesti seriálovej predlohy pravdupovediac nie je zas až tak veľa. Kino Považan NMnV 2008 ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Vynikající. Už chápu proč koncem minulého desetiletí byl kolem filmu takový poprask. Odpovídá, ukazuje a ohromuje. Narozdíl od některých posledních dílů (páté řady) seriálu na začátku diváka chytne a až do konce nepustí. Působivé lokace, výborná zápletka, výborní herci v titulních rolích. Dostal jsem přesně to v co jsem doufal. ()

Galerie (44)

Zajímavosti (11)

  • Hlavní tvůrce Akt X Chris Carter chtěl původně zakončit seriál pátou sérií a v hlavní mytologii pokračovat pomocí série celovečerních filmů. Společnost Fox mu nicméně nakázala, aby Akta X – Film bylo dějové přemostění mezi pátou a šestou sérií, což byl úkol vpravdě nadlidský. Nakonec do sebe ale příběhově všechno zapadá. (novoten)
  • Film se natáčel v USA, Kanadě a Velké Británi. Natáčelo se od 16. června do 20. září 1997. (Varan)
  • Scéna, kdy Mulder a Scullyová běží přes pole a pronásledují je helikoptéry, je odkazem na film Na sever severozápadní linkou. V obou filmech navíc hraje Martin Landau. (novoten)

Související novinky

Future Gate hledá stopy mimozemšťanů na Zemi

Future Gate hledá stopy mimozemšťanů na Zemi

04.03.2022

Největší český festival sci-fi filmů a kultury Future Gate odstartuje 9. března pražskou část festivalu v kině Lucerna a následně se přesune do Brna. Kromě hlavní filmové soutěže, legend žánru a… (více)

Další záhada pro Muldera a Scullyovou

Další záhada pro Muldera a Scullyovou

04.11.2007

Příští rok to bude přesně deset let, co se na plátnech kin objevila celovečerní Akta X. Od té doby se pravidelně objevují zprávy o chystaném pokračování. Když už jsme si říkali, že k tomu asi nikdy… (více)

Reklama

Reklama