Reklama

Reklama

V oblasti severního Texasu před 35 000 lety v hluboké jeskyni pod sněhem stihla dva muže podivná smrt… V současné době se na místě dávného sněhu a ledu rozkládá vyprahlá krajina. Malý Steve spadne při hře s kamarády do hluboké jámy, kde se brzy stane obětí podivné hmoty, která mu vstoupí do těla. Chlapci se rozprchnou, ale přesto přivolají hasiče. Dva z nich se spustí do jámy a zmizí. V té chvíli přijíždějí muži v bílých kombinézách a z jámy vynášejí oběti. Nikdo neví, kdo muži jsou a co se vlastně stalo… Zvláštní agenti FBI Fox Mulder a Dana Scullyová už před nějakým časem uzavřeli Akta X. Stále však spolu pracují, přestože se zdá, že by je jejich nadřízení nejraději viděli rozdělené. Právě se účastní hledání bomby, která měla být uložena ve federální budově FBI. Nic se však nenajde. Mulder a Scullyová přejdou do vedlejší budovy a Mulder jde k automatu pro něco k pití. A právě tam objeví amatérsky vyrobenou bombu. Budova je vyklizena a bombu přichází zneškodnit agent Darius Michaud. Jak se ale brzy ukáže, ani se o to nepokusí. Ve stanovený čas bomba vybuchne a pohřbí nejen Michauda, ale i dva hasiče a neznámého chlapce… Tajemný výbuch nedá agentům spát. Muldera v baru brzy vyhledá jistý lékař, gynekolog Erwin Kurzweil, který mu vypráví podivnou věc. Těla hasičů a chlapce, nalezená na místě výbuchu, byla již mrtvá. Kdosi se jich potřeboval zbavit a celý výbuch byl jen zosnován. Disciplinovaný agent Michaud obětoval život… Mulder a Scullyová začínají pátrat. Když ve státě Maryland tajně prohlédnou mrtvolu jednoho z hasičů, zjistí Scullyová, že tělo má podivnou konzistenci, tkáň byla napadena pravděpodobně neznámým virem. I v úlomcích kostí z místa neštěstí v Dallasu najde Scullyová stopy po stejném viru. Dalším pátráním, s nasazením života a vlastního zdraví, zjistí agenti, že jako nosič viru byl používán geneticky upravený pyl, který roznášely včely… (TV Prima)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (344)

Melies 

všechny recenze uživatele

8 / 10 Seriál som, bohužiaľ, nesledoval, no tento celovečerák ma dostal na plnej čiare - hustá atmosféra prešpikovaná konšpiračnými teóriami rovnako ako prepečený biftek kúskami slaniny, okorenený výbornými hereckými výkonmi a podliaty technicky zručnou réžiou. Žánrový mix science fiction a detektívky šmrncnutý prvkami hororu, po ktorého konzumácií vám zle rozhodne nebude, práve naopak - labužnícky si pooblizujete všetky prsty, vrátane tých na nohách. Ale pozor! Je dosť veľká šanca, že po vzhliadnutí tohto filmu už nebudete veriť nikomu a ničomu - obed, ktorý vám s radosťou navarila vlastná mama, dáte pre istotu najprv ochutnať psovi, fakt, že sa na vás konečne usmiala vaša platonická láska, si vyložíte ako vedľajší účinok napadnutia mimozemským parazitom a ako vrchol všetkého sa odhlásite z CSFD, potencionálneho strediska tajných služieb. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Asi před měsícem jsem znovuobnovil svou snahu zhlédnout celý seriál, po páté sérii jsem se tedy dostal i k prvnímu celovečernímu kino filmu, který jsem viděl jen jednou kdysi dávno a nic jsem si z něj nepamatoval. Byl jsem docela překvapený tím, jak snadno musí být koukatelný i pro diváka neseznámeného se seriálem. Dobře funguje jako jeden konspirační scifi film i jako prohloubení stávající mytologie. Jen ty dvě hlavní postavy se zde imho chovají trochu jinak, než by se bývaly chovaly v příslušnou etapu seriálu. Ale to není nutné řešit. Horror movie of the year ()

Reklama

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Ze seriálu Akta X jsem neviděl ani díl, přesto jsem však neměl pocit, že bych o něco přicházel. Film má poměrně dlouho velmi hutnou atmosféru, Herci jsou skvělí, a celé je to úžasně natočeno. nevypadá to jako obyčejný film, vypadá to jako... sci-fi :) BOHUŽEL ke konci se začne vyskytovat až příliš nedotažeností, trhlin, nelogičností, a nebo to prostě nepůsobí přesvědčivě a místy to vyloženě vypadá, že studio stříhalo, aby ho stáhlo na přijatelnou délku (například: v jedné scéně se Fox Mulder octne sám uprostřed města jen s nějakým lékem, a v dalším záběru jede v rolbě, je na Antarktidě, kde se nachází tajná cosi, k čemu NĚKDĚ sehnal přesné souřadnice, zároveň se mi nechce věřit, že by to tam uběhal bez čepice a rukavic, notabene nedávno postzřelenej a vůbec sem si nevšim, kde potom vzal druhý kalhoty - nechci říkat na co, abych nespoilerova až moc :)). To samé platí o konci, nutno ovšem podotknout, že ta ufonská loď hodně pomáhá od čistých 3 hvězd..Takhle je to na těch 7/10... ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Ako sa mi môže páčiť celovečerný film série, ktorú som osobne považoval za priemernú a ťažko precenenú. Navyše, keď vychádzala z deja seriálu. V tomto sa mi napríklad páčila dvojka viac. No ale dobre, máme tu samotný film, ktorý nenudí, má správnu tajomnú atmosféru a celý čas čakáme, čože za prekvapenie si na nás tvorcovia na konci prichystali. No nakoniec nič špeciálne, ale fanúšikom seriálu to určite správne zapadlo do skladačky. ()

Bauer 

všechny recenze uživatele

Akta X je jeden z nejlepších seriálu co byl, je a bude!!! Nic lepšího se stejným zaměřením být nemůže, takže bylo jen otázkou času, kdy to tvůrci přivedou na plátna kin v celovečerním provedení. Ale saka, tohle jsem nečekal!!! Film je vlastně jedna epizoda seriálu, akorát, že delší a bohužel je to rozvleklé a nezaživné. 2 hodiny!!! Nic moc příběh! Žádná akce. Jen docela vydařený konec, i když to bylo přemrštěný, až to hezký nebylo. Je to ale sci-fi, tak proč ne? Nejlepší na filmu je bezpochyby hlavni dvojce. David Duchovny a sexy Gillian Anderson! Mulder a Scullyová! Ketchup a špagety! Přesně takhle se ti dva k sobě hodí. Jenže i u nich najdu to znamé ALE. Jejich výkony byli slabé a to dost. Nepřesvedčili mně. Jen se vážně tvářili a hodně mluvili. Toť vše. A nejde mi vůbec do hlavy místní hodnocení. Dost vysoké. Já dávám 3*, což by odpovídalo 60% a tolik si podle mého názoru Akta X - Film zaslouží. Ani o desetinu víc!!! ()

Galerie (44)

Zajímavosti (11)

  • V chronologii televizního seriálu je film dějově mezi pátou a šestou sérií. (cariada)
  • Slovo „Akta“ se dá přeložit do českého jazyka jako „Soubory“. (Varan)
  • Hlavní tvůrce Akt X Chris Carter chtěl původně zakončit seriál pátou sérií a v hlavní mytologii pokračovat pomocí série celovečerních filmů. Společnost Fox mu nicméně nakázala, aby Akta X – Film bylo dějové přemostění mezi pátou a šestou sérií, což byl úkol vpravdě nadlidský. Nakonec do sebe ale příběhově všechno zapadá. (novoten)

Související novinky

Future Gate hledá stopy mimozemšťanů na Zemi

Future Gate hledá stopy mimozemšťanů na Zemi

04.03.2022

Největší český festival sci-fi filmů a kultury Future Gate odstartuje 9. března pražskou část festivalu v kině Lucerna a následně se přesune do Brna. Kromě hlavní filmové soutěže, legend žánru a… (více)

Další záhada pro Muldera a Scullyovou

Další záhada pro Muldera a Scullyovou

04.11.2007

Příští rok to bude přesně deset let, co se na plátnech kin objevila celovečerní Akta X. Od té doby se pravidelně objevují zprávy o chystaném pokračování. Když už jsme si říkali, že k tomu asi nikdy… (více)

Reklama

Reklama