Reklama

Reklama

Pes baskervillský

(TV film)
  • Velká Británie The Hound of the Baskervilles (více)

Obsahy(1)

Sir Charles Baskerville nie je len tak niekto. A má dobrého priateľa, detektíva Sherlocka Holmesa. Charles má zvláštne postavenie v rodine anavyše jeho usadlosť sužuje krvilačný pes, ktorý v bažináchj číha na tie správne obete... (oficiální text distributora)

Recenze (95)

Hennes 

všechny recenze uživatele

Zpracování tohoto příběhu Arthura Conana Doyla je opravdu mnoho a tento snímek řadím k těm lepším, i když ne absolutně na špičku. Herecké obsazení je výborné a český dabing Dalimila Klapky, Iljů Racka a Prachaře či Jiřího Štěpničky je vynikající. Atmosféra temných blat na mne působila hrůzostrašně, zejména když se utopil ten kůň. Dnes s odstupem času a vývojem techniky, je patrné studiové provedení temných močálů, ale snímek je klasikou, která si své kouzlo určitě uchová. ()

vesper001 

všechny recenze uživatele

Asi nejlepší adaptace jedné z nejslavnějších detektivek na světě, našimi televizemi bůhvíproč opomíjená (o distributorech nemluvě). Navíc s Doylem v jedné z hlavních rolí. :) Ve filmových zpracováních Psa baskervillského jsou rozhodující dva faktory: Sherlock Holmes a Pes. Holmes musí být gentleman i výstředník, a Pes musí být reálný i děsivý – a oba musí budit bezvýhradný respekt. Nelehký úkol, ale v tomto případě splněn. ()

Reklama

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

No, už to byl nějaký ten pátek, co jsem viděl Psa naposled, dnes jsem si ho zopakoval, a jen jsem se ujistil, že jsem to s hodnocením nepřepálil. Film má jeden základní nedostatek- jde o televizní verzi, a to je velká škoda. Pro mě jde o nejlepší zpracování tohoto příběhu, které by si zasloužilo rozmáchlejší rozpočet. Takto bylo dnes hodně znát, že si zub času pěkně zahlodal. Přesto jsem si dnešní reprízu znovu užil, připomněl jsem si, jak se mi vždycky líbila Makepeace, opět mě potěšila účast Martina Shawa i Connie Booth a Brian "Cheswicku, čerstvé koně!" Blessed znovu řádil jako černá ruka. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Strašidlá neposielajú listy.“ Čítal som pár kníh a komiksov so Sherlockom Holmesom, videl som filmy s Robertom Downeym a seriál s Benedictom Cumberbatchom, ale vyložene baviť ma vždy bavil len jeden príbeh: hororový Pes Baskervillský. Holmes má ešte prácu v meste a tak s dedičom baskervillského panstva do ponurej oblasti odchádza len starý dobrý Dr. Watson. Prostredie je pre mňa ako hororového fanúšika dokonalé. Temné močiare, do ktorých už mnohí išli... a nevyšli. V ich tesnej blízkosti sa nachádza sídlo Baskverille, opradené starými a najmä strašnými legendami o šialencoch a pekelnej príšere, zabíjajúcej ľudí. Jej desivé zavíjanie sa nesie nad hrôzostrašnými, nočnými „blatami“. Wow. Môžem tento príbeh vidieť sfilmovaný stokrát a vždy ma baví. Prirodzene, vytráca sa moment prekvapenia, keďže už dávno viem, ako to dopadne. Ale aj tak ma to baví. Spracovanie z roku 1983 je vydarené, ale jemne pokrivkáva výprava. Nie, že by nebola atmosférická, ale proste som čakal ešte niečo lepšie. Predsa len je tu poznať starší rok výroby a televíznu produkciu a miestami to až moc pripomína to, čím to aj naozaj bolo: filmové kulisy. Naopak, potešil ma fajn kasting (v akom inom filme uvidíme Doylea a Makepeaceovú?). Scenár: Charles Edward Pogue (Psycho 3, Kull dobyvateľ, Mucha, Dračie srdce). ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Ze stejnojmenné knížky, kterou jsem dočetla pár dní před zhlédnutím filmu, jsem byla jednoduše nadšená. Film už mě bohužel tolik nepotěšil. Možná proto, že Watsona jsem si při čtení představovala mladšího a milejšího. Možná proto, že některé dějové linky se s knihou neshodovaly (příběh L. L.). Samotný představitel Holmese mi ale seděl, stejně jako Henry "Doyle" ;). Atmosféra strašidelných blat byla také zobrazena na výbornou. Chtěla bych, aby "Psa" natočil Ritchie s Downeym a Lawem.. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (4)

  • Ian Richardson si kromě slavného detektiva zahrál i jeho reálný předobraz. Postava Sherlocka Holmese je inspirována učitelem Arthura Conana Doylea, doktorem Jeremy Bellem. Ten Doylea inspiroval svými brilantními dedukcemi, inteligencí a občasnou výpomocí policii. V pětidílné minisérii Vražedná místa si právě porstavu Dr. Bella zahrál představitel Holmese z tohoto filmu, Ian Richardson (Wishkah)
  • Snímek je natočen na motivy stejnojmenného románu Arthura Conana Doyla. (Terva)
  • Snímek soutěžil na Mezinárodním filmovém festivalu Fantasporto o hlavní cenu v kategorii nejlepší film. (Terva)

Reklama

Reklama