Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Do čela Anglie nastoupila po smrti své nevlastní sestry Marie, za jejíž vlády byla pro podezření z podpory protestantského povstání téměř rok vězněna. Když se Alžběta stala královnou, rozpoutá se kolem ní boj o moc, ale také boj o postavení samotné Anglie v okolním světě. Alžběta nechce válčit. Bezpečnost Anglie by nejlépe zajistil její sňatek s některým ze dvou nápadníků - jedním z nich je vdovec po Marii, španělský král, a druhým francouzský vévoda z Anjou. Alžběta sama je ale zamilovaná do Roberta Dudleye, vévody z Leicesteru. Nakonec odmítne oba nápadníky, a když se dozví, že Dudley je ženatý, zavrhne i jeho. Prosadí reformu církve a tím se zbaví politických protivníků a bývalých katolíků, kteří kolaborovali. Nakonec se rozhodne zůstat svobodná a stane se "panenskou královnou". (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (283)

Jinny 

všechny recenze uživatele

Herci jsou jedním z mála kladů, kterými Královna Alžběta může upoutat. Vizuálně totiž tomuhle opusu dávají na frak i televizní Tudorovci. Příběh o Alžbětě, která je na začatku idealistické děvče zamilované do pohledného lorda a postupem času se z ní stane tvrdá žena, která se "provdá za Anglii", se tu mění ve zdlouhavé komentáře k dnes už bezvýznamným politickým pletichám ("Vlézt do postele s Francii, nebo Španělskem?"). Jindřich VIII. klátící jednu dvorní dámu za druhou je pravda prvoplánovější, ale také divácky daleko vděčnější. Přitom Cate Blanchett by celý film v klidu utáhla na svých bedrech a její vztah k Josephu Fiennesovi mohl sympaticky bořit mýtus o anglické panně bojovnici, kdyby ho tvůrci nechali povyrůst z platonické roviny. To, že se o Alžbětiných milencích nedočteme v kronikách, ještě neznamená, že žádní nebyli. Takhle je to pouhé opakování tudorovské propagandy, které očividně dodnes spousta lidí věří. ()

sud 

všechny recenze uživatele

V posledních letech má díky konzumním divákům, ládujícím se popcornem a kochajícím se krvavými bitevními scénami, málo kdo odvahu natočit historický film v podobě konverzačního dramatu. Ale výjimky potvrzují pravidlo. Po historické stránce se objeví několik znatelných posunů (Alžběta seděla ve vězení asi rok a půl a ve filmu to vypadá, jako by tam byla přes noc), ovšem jmenujte mi něco stoprocentně historicky věrného!? Shekhar Kapur si s vizuelní stránkou skutečně vyhrál (záběr zezhora na trojici upalovaných připomíná pentagram, osudná bitva ve Skotsku je zobrazena jako pole s haldou mrtvých) a kostýmy jsou rovněž perfektní. No a abych nezapomněl, v první řadě Královnu Alžbětu tvoří herecké výkony Cate Blanchett (krom toho jí to moc sluší), či (možná hlavně) Christophera Ecclestona coby arogantního vévody z Norfolku. Po nějakém čase příjemné překvapení v podobě skvělého historického dramatu. 85%. ()

Reklama

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Michael Hirst .. Věrně zpracovaná historická látka o Elizabeth, panenské královně. Shekhar Kapur mi byl znám jen díky filmu Čtyři pírka a to byla dost slabota. Jeho předešlé dílo je však jiná káva. Sice snímek působí levně, ale i tak je z minima vytěžené maximum. Výprava není nijak rozmáchlá, zato kostýmy jsou na úrovni. Po technické stránce není snímku moc co vytknout a tak se zaměřím na hlavní eso a tím je Cate Blanchett, které tahle role sedla přímo na tělo a výrazně převyšuje kohokoliv z jinak slušného obsazení. Vášeň, odhodlání i závěrečný chlad zodpovědné panovnice zvládla s bravurou sobě vlastní. Tahle role jí otevřela bránu ke hvězdám. I jako návnada na chystané pokračování Golden Age to funguje parádně.. ()

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Není to bez chyb (hlavně děj moc velkou hloubku nevykopal), ale krásný kostýmy, trefná hudba a především skvělý herecký výkony z toho dělaj historickej biják víc než slušnej. A navíc tam hraje Doctor Who a taky Eric Cantona, kterej se tváří stejně ostražitě jako na hřišti ManUnited, takže to blbý být ani nemůže. No a Cate... závěrečná scéna je přesně taková, jaký dnešní filmaři už natočit neuměj. Za mě good. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Historický film má dobrý zostavený príbeh opierajúci sa o kresťanské konšpirácie v novo nastolenej vláde kráľovnej Elizabeth, miestamy to trošku dejovo spadá do úzadia a potom to pre citeľne chýbajúce odľahčenie príde mierne na zmar, lebo režisér Kapur tak ako v ostatných svojich snímkach postráda nad projektmi určitý nadhľad. Výbornú prácu tu odvádzajú hlavne herci ako Cate Blanchett a Geoffrey Rush, práve vďaka ním je dej o kúsok pestrejší než by sa mohol na prvý pohľad zdať, Fiennes už pôsobí trošku ošúchane. Zatiaľ film hodnotím presnejšie na 70% ale prikláňam sa dole na 3, možno ďalšie pozretie mierne popraví chuť. ║Rozpočet $30miliónovTržby USA $30,082,699Tržby Celosvetovo $82,150,642║ za minimálny rozpočet dosť slušný historický film ()

Galerie (38)

Zajímavosti (16)

  • Robert Dudley (Joseph Fiennes), 1. hrabě z Leicesteru, na rozdíl od filmu nebyl součástí žádné konspirace proti Alžbětě I. (Cate Blanchett) a do své smrti zůstal jejím blízkým přítelem i dlouho poté, co jejich romantický vztah skončil. (TroiMae)
  • Alžběta I. (Cate Blanchett) ve skutečnosti fakt, že Robert Dudley (Joseph Fiennes) je ženatý, znala. Jeho manželka, Amy Robstar, žila v izolaci a potýkala se s rakovinou prsu. Zemřela pádem ze schodů (ať už v důsledku své choroby, nebo sebevraždy) dva roky poté, co se Alžběta ujala vlády. (TroiMae)
  • Na natáčení filmu se podílela i češka Petra Novotná. Dělala zde tzv. horse wranglera, což je člověk, který má na starosti koně a jejich výstup ve filmu. (Ganka)

Související novinky

Saoirse Ronan jako bezhlavá královna

Saoirse Ronan jako bezhlavá královna

11.08.2012

Dívku s prapodivným jménem brzy uvidíme v upírském hororou Byzantium a adaptaci sci-fi románu „twilightové“ Stephenie Meyer The Host. Pak se objeví v historickém dramatu Mary, Queen of Scots, který… (více)

Královna Alžběta jako trilogie?

Královna Alžběta jako trilogie?

25.07.2007

V roce 1998 si Shekhar Kapur se svojí Královnou Alžbětou odbyl svůj dosavadní vrchol. Americká filmová akademie se naučila skloňovat jeho jméno, ač v hlavních kategoriích zůstalo jenom u nominací, a… (více)

Pokračovanie Kráľovnej Alžbety

Pokračovanie Kráľovnej Alžbety

03.09.2005

Cate Blanchett si historickej snímke THE GOLDEN AGE zopakuje rolu kráľovnej Alžbety, za ktorú bola nominovaná na Oscara. Vráti sa aj Geoffrey Rush ako Sir Francis Walsingham, Alžbetina pravá ruka pri… (více)

Reklama

Reklama