Reklama

Reklama

Historické drama, kronika života aristokratky Georgiany Cavendish, vévodkyně z Devonshiru. Georgiana (Keira Knightley) byla na 18. století, ve kterém žila, velmi moderní a pokroková žena. Její patriarchální manželství podle konvencí, s morózním, uzavřeným manželem (Ralph Fiennes), neschopným projevit jakýkoliv cit, ji neuspokojovalo. Ona milovala společnost, byla výbornou hostitelkou a společnost milovala ji. Nevyhýbala se hazardu a zamilovala se  do mladého politika  Charlese Greye. Manžel však, i když měl poměr s její nejlepší přítelkyní, donutil Georgianu, aby se své lásky kvůli dětem vzdala. (JOJ Cinema)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (562)

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Výborná postava v podaní výbornej Keiry. Výkon oscarových parametrov. K tomu tradične presný Ralph, pozoruhodná hudba, úchvatné kostýmy. Réžia sa drží v úzadí, čo sa odráža hlavne na "televíznom" vizuáli a nedostatku dobovej atmosféry. Naopak poteší, ako výrazne je to neaustenovské, hoci dotýkajúce sa podobných tém. ()

Ernia 

všechny recenze uživatele

Tahle vévodkyně byla jistě neuvěřitelná žena: během doby, kterou film sledoval, stačila porodit několik dětí, aniž by se zdálo přibrala jediné kilo a navíc měla naprosto úžasnou pleť a její obočí mě fascinovalo celou dobu. Ale konečné titulky o zbytku jejího života mi přišly psané, jako by na ní bylo výjimečného snad ještě něco, ale ot jsem bohužel během filmu tak nějak nestačila pobrat, protože žádná událost se mě nijak extra nedotkla, nezaujala. Navíc mi přišlo že se nic moc extra neřešilo, jen tak na půl pusy a pak najednou skok o několik měsíců (nebo se to tak v té době dělalo? Nevím). Navíc záběry na chodící Keiru mě taky nijak extra nebraly, i když si v nich kameram zřejmě vyžíval. Ale co můžu pochválit jsou kostýmy, prostředí a hudba. ()

Reklama

Hakha 

všechny recenze uživatele

Ralph Fiennes a Keira Knightley opět výborný výkon, ale celkově je to jeden z nudnějších filmu, který je při první půlhodině zajímavý, ale když se tatáž problematika řeší po celý film, tak to celkově ztrácí na atraktivitě i když se herci snaží jak můžou. Jinak Dominic Cooper je mě velice nesympatický a tak tuhle červenou knihovnu z historického prostředí hodnotím 2,5 hvězdičky... ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Zdá se mi to nebo se historické filmy dostávají do stádia, kdy je dobré natočit historický film o každé události, o každé historické postavě, která kdy vůbec žila. Za chvíli se tak dočkáme historického filmu o žebrácích z Paříže nebo o mrtvole, kterou v 10. Století vyplaval Dunaj. Na druhou stranu nemůžu této vévodkyni vytknout, že její život zrovna nic lehkého nebylo. Dokonce mě to donutilo se o ní dočíst více informací, než je jen ve filmu. Keira Knightley to každopádně zvládla a popravdě se přiznám, že jsem na historický film nekoukal s takovým zájmem jako právě na život této vévodkyně. Pro mě neznámý příběh z historie tak herci dokázali zfilmovat velice zajímavě se vším všudy. S dobovou atmosférou, hudbou, kostýmy, postavami, lidmi...se vším všudy. Zajímavý, že hazard ve filmu zase tolik neukazovali, prý doteď dluží zemi tři miliony liber. ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Usedlé, nevýrazné, ale na druhou stranu ani na chvíli nudící či urážející životopisné drámo o holce, co se narodila ve špatný čas na špatném místě, a co hůř, provdala se za špatného muže. Keira Knightley nasazuje jak svůj oblíbený kukuč uraženého štěněte, tak tvář naštvaného jezevčíka (viz. Domino), vcelku bez výkyvů proplouvá historickými reáliemi s parukami připomínajícími kedlubnu a zamilovává se do unylého maníka z Mamma Mia, aby se nakonec musela podřídit dobovým koncencím a historii a z nich vycházejícímu scénáři, který nezapomene v závěru vytasit stereotypní "jak to s nimi dopadlo" titulky. Slabších 7. Hlavně za skvělého necitu Fiennese. ()

Galerie (39)

Zajímavosti (15)

  • Pro tři scény hostin byla použita monumentální Mramorová síň v domě Clandon Park v Surrey. Dům z roku 1730 je stále přístupný veřejnosti. (blackrain)
  • Herci jedli jídlo připravované podle receptů z 18. století. (blackrain)

Související novinky

Oscaroví tvůrci míří do Prahy

Oscaroví tvůrci míří do Prahy

15.10.2011

Praha se už brzy zařadí po bok dalších světových měst, která mají štěstí na velké kulturní akce s účastí zajímavých hostů. V pondělí 21. listopadu 2011 totiž Rudolfinum hostí benefiční Concert for… (více)

OSCARY – výsledky

OSCARY – výsledky

23.02.2009

Snad jen jednoho většího překvapení jsme se dočkali při vyhlašování Oscarů za rok 2008 v hlavních kategoriích: nejlepším hercem v hlavní roli se nestal Mickey Rourke za Wrestlera, ale Sean Penn za… (více)

Reklama

Reklama