Reklama

Reklama

Historické drama, kronika života aristokratky Georgiany Cavendish, vévodkyně z Devonshiru. Georgiana (Keira Knightley) byla na 18. století, ve kterém žila, velmi moderní a pokroková žena. Její patriarchální manželství podle konvencí, s morózním, uzavřeným manželem (Ralph Fiennes), neschopným projevit jakýkoliv cit, ji neuspokojovalo. Ona milovala společnost, byla výbornou hostitelkou a společnost milovala ji. Nevyhýbala se hazardu a zamilovala se  do mladého politika  Charlese Greye. Manžel však, i když měl poměr s její nejlepší přítelkyní, donutil Georgianu, aby se své lásky kvůli dětem vzdala. (JOJ Cinema)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (562)

Deimos 

všechny recenze uživatele

DVD/// Obsazení 7/10 Děj 6/10 Hudba 7/10 Efekty 8/10/// +jednoznačně Keira, dobrá výprava, vhodná hudba, dobře napsané postavy -žádný epický velkofilm nečekejte, Ralph ani Dominic mě moc neokouzlili, český dabing (hlavně u Keiry)/// Vévodkyně je takové historické mikro drama vztahující se jen na pár osob a hlavně na události v manželství obou hlavních představitelů. Dokáže zaujmout, je to čitelné a nikterak překombinované, jen je to ve výsledku takový malý film./// Celkem 68%/// ()

lesumir 

všechny recenze uživatele

Keira za tenhle rok natočila tři filmy (dva, ale beru i Pokání). A i když uplynul pouze rok, tak nabrala miliardu zkušeností a jakoby zestárla o několik let, protože její poslední výkon mi vyrazil dech! Ve svých třiadvaceti letech dokázala s naprostým přehledem a ladností zahrát takovouhle úlohu! . Jasně, je to mistryně dobových rolí, ale přesto si myslím, že zahrát vévodkyni z Devonshiru byla pro ní velká výzva, které se zhostila na výbornou!. Portman nebo Johansson jsou sice skvělé herečky, ale chybí jim to, co Keira rozhodně má! Nedokážu to vysvětlit, ale když srovnám The Other Boleyn Girl a to, co předvedla Knightley, je to sto a jedno. Rozhodně si myslím, že je to jedna z nejlepších hereček současnosti a z té mladé vlny nejlepší. __ The Duchess je roztahané drama, které táhne Keira sama (zvládá na výbornou) a za ní poskakuje už starý Fiennes, který mi připadá jen jako takový zpestření od Paramountů, aby v tom nebyla Keira sama. ()

Reklama

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Což o to, Oscar za kostýmy zasloužený. Takové množství povedených historických hadrů aby skutečně jeden pohledal. Rachel Portman se vytáhla s další podařenou hudbou, a téměř neznámý Saul Dibb se alespoň na chvíli výrazněji ukázal. Ovšem, ve výsledku to zcela jednoznačně směřuje k průměru. Rád bych napsal, že Keira Knightley byla absolutně přesvědčivá a že Dominic Cooper se v mých očích spravil po výkonu v Mamma Mia. Avšak napsat mohu leda to, že překvapivým hereckým vítězem se u mě stal Ralph Fiennes. Vše jinak by možná mohlo být v případě, kdy by si Keira Knightley a Hayley Atwell vyměnily role. To jsou však jen mé kostrbaté spekulace...:-) Leč ani ty Vévodkyni z průměru nevyvedou. Ruku na srdce, jsou známy daleko povedenější historické filmy. ()

Hedka 

všechny recenze uživatele

Neviem objektívne posúdiť nakoľko je tento filmový príbeh historicky verný - aj keď čerpá z diela známej anglickej historičky Amandy Foreman, ale je to naozaj vystihujúci pohľad do anglickej smotánky 18 stor. Ralph Fiennes ani nemohol byť "anglickejší" (aj keby som ho najradšej zaškrtila), znovu ukázal svoje výnimočné herecké kvality. Ani Keira Knightley však nebola pozadu, zahrala to s citom a dosť presvedčivo. Predpokladám, že film viac osloví ženského diváka, pretože empatia s hlavnou hrdinkou je - prirodzene - výsadou žien, obzvlášť matiek.Obetovať svoje deti pre vlastné šťastie a lásku dokáže máloktorá matka. Radšej vydrží aj nemožné!! ()

Rosaviva 

všechny recenze uživatele

Chtěla bych žít v téhle době a nosit tyhle úžasný šaty. Keira se na tu roli hodí, jen nevypadá na to, že je mladší 18 let.. Poměrně smutné a dojemné. Líbilo se mi to. Jen ty paruky byli šílený a být jí, vykašlu se na pomluvy a odejdu od něj i se všema dětma, stejně nechtěl holky tak by mu to mohlo být jedno. 4* ()

Galerie (39)

Zajímavosti (15)

  • Pro tři scény hostin byla použita monumentální Mramorová síň v domě Clandon Park v Surrey. Dům z roku 1730 je stále přístupný veřejnosti. (blackrain)
  • Herci jedli jídlo připravované podle receptů z 18. století. (blackrain)
  • Severoamerické tržby dosáhly 13,8 milionu amerických dolarů, součet celosvětových 43,3 mil. (z toho 11,9 pocházelo z Velké Británie). (NIRO)

Související novinky

Oscaroví tvůrci míří do Prahy

Oscaroví tvůrci míří do Prahy

15.10.2011

Praha se už brzy zařadí po bok dalších světových měst, která mají štěstí na velké kulturní akce s účastí zajímavých hostů. V pondělí 21. listopadu 2011 totiž Rudolfinum hostí benefiční Concert for… (více)

OSCARY – výsledky

OSCARY – výsledky

23.02.2009

Snad jen jednoho většího překvapení jsme se dočkali při vyhlašování Oscarů za rok 2008 v hlavních kategoriích: nejlepším hercem v hlavní roli se nestal Mickey Rourke za Wrestlera, ale Sean Penn za… (více)

Reklama

Reklama