Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh vypráví o Anně a Marii Boleynových, které bojují o přízeň krále Jindřicha VIII. Dívky jsou svým ambiciózním otcem a intrikánským strýcem zapleteny do vysoké hry o moc. Pokud se stane jedna z nich královou milenkou, dostane se rodina Boleynových do přízně samotného krále. Pomocí intrik vmanipulují mladičkou Marii do vztahu se vznětlivým a přelétavým Jindřichem. Panovník se však naivní a oddané milenky brzy nabaží a obrátí svou pozornost k její starší sestře Anně. Ta ho svou inteligencí a šarmem okouzlí natolik, že se kvůli ní nezalekne náboženské reformy a ani založení nové anglikánské církve. Zamilovaná Marie se však nevzdává a mezi sestrami propukne boj o lásku a moc. Anna nakonec zvítězí nejen nad svou sestrou, ale i nad samotnou Kateřinou Aragonskou a stane se královnou Anglie, aniž by v tu chvíli tušila, jak krátká bude její vláda. (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (500)

Aknah 

všechny recenze uživatele

Ze začátku bylo všechno zajímavé a začalo se to hodně zamotávat. Krásne kostýmy, skvělí herci, dobrá zápletka, příjemná hudba, dobová atmosféra... to celé mi dávalo dohromady krásný historický film. Ale všechny ty intriky vedly jen k neuvěřitelnému trápení. Oddanost k rodině mě zaráží, všichni museli ustupovat a měli to za povinnost... Ženy neměly skoro žádná práva, královna rodila, dokud neměla syna... Že měl král dostatek milenek, to už nikoho nezajímalo, manželka tedy sloužila jen formálně. Přijde mi to neskutečné, i když o tom neslyšim poprvé. A tak když se mluví o téhle době, rozhodně si nepředstavim jen krásný šatičky... ale krutost, méněcennost, lhostejnost... prostě to na mě zapůsobilo natolik, že sem ráda, že žiju ve světě počítačů :) Jen chci dodat, že obě herečky to zahrály skvěle... Co se týče Natalie Portman, ona je dokonalost sama... a čím dál tím víc... herečka s velkým H ! ()

lesumir 

všechny recenze uživatele

Film, který má na půl televizní režii, ale kvězdné obsazení. Co hvězdné, rovnou superhvězdné. Dvě nejžádanější herečky součastnosti, obě dvě jsou sice krásné, ale tady jsem ani pro jednu slabost nenašel a Eric Bana, který je dobrým hercem, ale pro takovou roli mu chybí prostě šarm, kouzlu a charisma. Takže o nějakém výpravném velkofilmů nemůže být ani řeč. Vlastně Chadwick je další "zabiják" projektů a herců, protože tohle si určitě za rámeček nikdo z hlavní trojice nedá. Ze začátku mi to přišlo jako sladká limonáda, ale změnilo se to v ostrou pálenku, která občas fakt kopala. Emoce jsou cítit i v tom největším zákoutí a Natalie i Scarletta intrikují co to dá, ale když má přijít něco velkýho, prostá režie to shodí dolů mezi ostatní harampádí. __ Na dopoledne slušný, ale jako historický velkofilm? Ani za tisíc let! Tři s odřenýma ušima. ()

Reklama

Cervenak 

všechny recenze uživatele

"Tá kurva Boleynová!" vraví sa v Kráľovnej Alžbete, a to je kľúčové. Než však nastane zábava s "kurvou Annou Boleynovou", treba pretrpieť dobrých 40 minút s "ťuťkou Annou Bolyenovou a ešte väčšou ťuťkou Mary". Matný sled malebných obrázkov (krajiny a ústredných dvoch sexíc) vás môže ľahko učičíkať a odradiť od ďalšieho sledovania. Lenže potom sa Portmanka vráti z francúzskeho exilu, na krku sa jej blýska veľké zlaté B (ako "Bitch"), a odrazu vypukne takmer strhujúci intrigánsky thriller, ktorý sa (už len pre oduševnené nasadenie Natalie) určite oplatí vidieť. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Ako sa udržíte na koni bez muža?“ – „Stehnami.“ Vyzerá to pekne (výprava, kostýmy, rekvizity) a ani príbeh nie je najhorší (čo je ochotné dievča urobiť pre kráľa a kde sa končí ochota a začína prostitúcia?). Ale celé je to nudné a nevýrazné, postavy nie sú také dobré, ako ich herecké predstaviteľky a nepresvedčivé mužské výkony (tradične nezáživný Austrálčan Bana) tomu tiež dvakrát nepomáhajú. Tam, kde sa končí Kráľova priazeň, začína oveľa lepší historický politický triler a to Kráľovná Alžbeta s Geoffreym Rushom. P.S. Zaujímavosťou je, že po desiatich rokoch sa na plátne (po Zaklínačovi koní) stretáva Scarlett Johansson s Kristin Scott Thomas (a znova vo vzťahu dcéra matka). ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Trochu jsem měl strach, že půjde jen o nudné kostýmní drama, ale stejně jako třeba The Duchess mě Králova přízeň velmi mile překvapila. Herecké výkony byly sázkou na jistotu (navíc moje oblíbenkyně Natalie s Scarlett v jednom filmu), a to i ve vedlejších rolích. Dalším kladným bodem byla jistá zábavnost, jak se pomocí nejrůznějších intrik předháněly potencionální milenky krále. A ke konci to už bylo docela nesmlouvavé drama, i když ne všichni dopadli špatně. Pěkné 4*, spokojenost. ()

Galerie (62)

Zajímavosti (41)

  • Film zobrazuje otce Boleyna jako milujícího a starostlivého člověka. Ve skutečnosti byl ale znám jako zcela bezcitná osoba. (novoten)
  • Vo filme kráľ Henry (Eric Bana) spomína, že pozná, čo je to byť druhým v poradí medzi súrodencami, no nie je to dovysvetlené. Jeho prvá manželka, Katarína Aragónska (Ana Torrent), bola pôvodne zasnúbená s jeho starším bratom Arthurom, vydala sa za neho v roku 1501, no o pár mesiacov Arthur zomrel a Katarína sa vydala za Henryho. To sa stalo potom aj sporným ohľadom budúceho anulovania manželstva, keďže Henry chcel využiť starozákonný text, podľa ktorého by bola Katarína sobášom s jeho bratom jeho sestrou a tak by bolo manželstvo nezákonné. (Arsenal83)
  • Charlesově manželce Kateřině nebylo v době svatby sedmnáct, ale třináct let a byla nejprve zasnoubená s Charlesovým synem, ale když mu zemřela manželka, zasnoubení zrušil a sám se s Kateřinou oženil, vzal si ji v den, kdy Anna Boleynová rodila Alžbětu. (ČSFD)

Související novinky

Nového Spider-Mana si zahraje... Garfield?

Nového Spider-Mana si zahraje... Garfield?

03.07.2010

Žádný strach, nebude to ten, který nesnáší pavouky a pondělky, tudíž nevznikne bizarní komiksový crossover. Ale jak to vlastně bylo? Kandidátů byly davy. Od Josepha Gordona-Levitta (protože hrál v… (více)

Holky a tradiční britská romantika

Holky a tradiční britská romantika

13.05.2008

Ellen Page může zapomenout na volné, pohodlné ošacení, které nosila jako těhotná Juno. Brzy si navleče těsný korzet. Vydá se totiž do viktoriánského 19. století a stane se Janou Eyrovou, mladou… (více)

Scarlett přijde o hlavu

Scarlett přijde o hlavu

12.01.2008

Když chcete hezkou mladou herečku, která dobře vypadá v historickém kostýmu, zavoláte Keiru Knightley (viz trailer na její novinku The Duchess)... anebo Scarlett Johansson. Ta se brzy ukáže v… (více)

Reklama

Reklama