Reklama

Reklama

Luther: Pád z nebes

  • Velká Británie Luther: The Fallen Sun (více)
Trailer 1

VOD (1)

Geniální londýnský detektiv John Luther padl až na úplné dno. Nevyřešený případ mu ale nedá spát, a tak uprchne z vězení, aby dopadl sadistického sériového vraha. (Netflix)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (171)

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Byl jsem rád, že se Luther vrací. Vždycky jsem rád, když se Luther vrátí. A i tenhle, poprvé ve formě celovečerního filmu a poprvé s hlavičkou Netflixu ve své první polovině vypadal, že se povede. Nakonec to sice tak dobré jako seriál nebylo, ale o zklamání rozhodně mluvit nemůžu. Stopáž je asi trochu přepálená, na druhou stranu se tady toho ale bohužel děje tolik, že by to vystačilo na celou další sérii. Luther zešedivěl a definitivně zbondovatěl a Idris Elba si to zase hrozně užívá a já mu to žeru. Bavil mě i Andy Serkis a jeho mimořádně slizký záporák. První polovina je vynikající, druhá se naopak občas až vražedně vleče, aby akční finále celkové tempo zase trochu vyrovnalo. Celkově jsem se dobře bavil, na druhou stranu jsem občas měl pocit, že se tady dějí strašně nevysvětlitelné věci á la pozdější série Sherlocka. U případných dalších filmů samozřejmě nebudu chybět, ale kdyby nic dalšího nebylo, asi by se vůbec nic nestalo. 65 %. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Spoilery. Pamätám si to ako dnes, keď som pred dávnymi rokmi na STV videl prvú epizódu pochmúrneho anglického krimiseriálu Luther. Toto fakt malo ďaleko k Dempseymu a Makepeaceovej. Bol som z Luthera unesený a očarený, vychutnávajúc si i nasledujúce série, hoc postupne kvalita klesla. Ale objektívne musím povedať, že aj najslabšie predstavovali slušný priemer s nezameniteľnou britskou atmosférou výpravou, drsnými scénami a charizmatickým Elbom, pre ktorého naozaj asi ide o životnú rolu a nečudujem sa, že sa k nej neustále vracia, hoc naozaj by mal konečne začať klásť dôraz na lepšie scenáre. Celovečerák sa nesie skôr v duchu posledných, než prvých sezón. Zázrak to fakt nie je, ale fiasko tiež nie. Elba a spol. si idú svoje, po hereckej stránke ťažko niekomu niečo vyčítať. Žiaľ azda s výnimkou Andyho Serkisa, ktorý tu má najotrasnejší účes v dejinách svetovej kinematografie s výnimkou Toma Cruisea v Mission: Impossible 2. Mám Andyho rád a jeho tunajší magor mohol byť fest mrazivý. Nanešťastie je nechcene smiešny. Čo je samozrejme problém, bavíme sa o ústrednom záporákovi. Ich bitka v metre vyzerá presne tak, ako si myslíte, že bude vyzerať, ak bude megasamec Elba mlátiť temer šesťdesiatnika nižšieho o tri hlavy, ktorý však má v scenári napísané, že bitku musí vyhrať, takže ju nerealisticky vyhrá. Scenár je znáškou divných náhod, nehôd, slepých uličiek a naivností (vydierať ľudí na základe ich „tajného“ života na internete, to tvorcovia fakt v r. 2023 objavili Ameriku, bravo). Najslabšie je únavné, ťažkopádne finále, i keď umiestnené do fantastickej výpravy (tie telá pod ľadom!). ()

Reklama

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Slušná a zábavná Krimi založená dle slavné TV série Luther. Seriál neznám, takže nemohu srovnávat, ale film obstojí i bez znalosti předlohy. Bavila mne zápletka, kde Luther jde do vězení a musí utéct, aby dopadl maniakálního vraha, který terorizuje Londýn a do toho po něm pátrá i celá policie. Tohle je zkrátka cool a zábavný námět, který mi byl sympatický od začátku. Idris Elba hraje šikovně a dá se mu fandit. Cynthia Erivo mi evokovala Outsidera, takže tu také rád vidím v roli detektivky a úplně nejlepší na celém filmu je Andy Serkis, který si padoucha zahrál s gráciíí. Je nepříjemný, má šílené plány, je inteligentní, zkrátka parádní vrah jak se patří, který celý film bez problému potahá. Vizuálně je to ucházející, ale není to nejsilnější stránka filmu, zkrátka lepší Netflixovský Look, akce je průměrná, ale akční film to není, takže to zde beru spíše jako bonus ( ve které Krimi můžem vidět vzpouru ve vězení, že jo), povedla se však hudba, která dotváří atmosféru a líbilo se mi tempo vyprávění, kde se neustále něco děje a vůbec se nestojí na místě, což v tomhle žánru je spíše vzácnost, takže za tohle Lutherovi dávám plusové body. Líbily se mi i samotné nápady vražd ( oběšenci působí správně mrazivě). Scénář občas hapruje a pár věcí nedává úplně smysl, ale jako zábavná, skvěle zahraná Krimi to na mě fungovalo spolehlivě. 6.5/10. ()

jedna_vrana 

všechny recenze uživatele

Odette: „Zdáte sa taký slušný človek. Nechápem, prečo ste urobil to, čo ste urobil.“ Luther: „No, inú možnosť som nevidel.“ Odette: „Urobiť čo?“ Luther: „To, čo bolo treba urobiť.“ Namiesto zvyčajného Lutherovho zaujímavého prístupu k prípadom a hutnej zápletky sme sa dočkali neoriginálneho príbehu typu „policajt musí za každú cenu vyriešiť prípad, hoci je sám na úteku". Pridajte k tomu sadu výmyslov a nezmyslov, predvídateľný vývoj deja, zloducha ako zo zlého komiksu... Štýl prevláda nad obsahom a rozhodne sa nevyrovná seriálu. Prekážalo mi to opakované prenasledovanie Luthera kvôli veciam, ktoré urobil v minulosti - v prospech vyriešenia prípadu, bolo to prehnané. Celý film pôsobí naivne a jediné, čo ho pozdvihlo na vyššiu úroveň, je herecký výkon Idrisa Elbu a Andyho Serkisa, ktorí si svoje postavy užívali, aj keď boli postavené na deravom scenári. ()

NiWi 

všechny recenze uživatele

Filmový Luther je až překvapivě nezajímavá kriminálka, která sice sází na charismatického Idrise Elbu, ale vše okolo je mdlé jak babiččina svíčková. Že film vypadá poměrně televizně se dá odpustit, že mu ale chybí slušné napětí či nějaká základní logika už ne. Serkisův záporák je nulově vybudovaný, má to být kriminální mastermind, ale je to spíš nechtěně směšný pošahanec který vyloží karty hned v prvních pěti minutách. Tvůrci se aspoň nebojí sáhnout pro hrubém násilí, a snaží se navodit atmosféru nějaké hutné severské detektivky, ale celkově vše působí dost prvoplánově. Seriál neznám, a věřím že může v tomto pojetí fungovat lépe, film nicméně doporučit nemůžu. Maximálně pro opravdu zaryté fanoušky. ()

Galerie (134)

Zajímavosti (4)

  • Tento film dostal pozoruhodné povolenie natáčať na Piccadilly Circus dlhšie ako to bolo umožnené ktorejkoľvek inej produkcii. (Arsenal83)
  • Ranná bojová scéna medzi Lutherom (Idris Elba) a Davidom (Andy Serkis) bola natočená na opustenej stanici metra Aldwych, ktorá bola pôvodne otvorená v roku 1907, ale od roku 1994 bola zatvorená. Národná galéria a Britské múzeum ho použili na ochranu niektorých zo svojich najcennejších pokladov pred nemeckou bleskovou vojnou. (Arsenal83)
  • Natáčanie prebiehalo v Londýne a podmorské scény sa robili v Lite Studios v Bruseli, Belgicko (v najväčšej a najhlbšej nádrži v Európe). (Arsenal83)

Reklama

Reklama