Reklama

Reklama

Podivínský student rekonstruuje veterána Plymouth Fury z roku 1958 – ale jakmile sedne za volant, jeho sebevědomí se promění v šílenou bezohlednost. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (187)

Shaqualyck 

všechny recenze uživatele

Z lásky k motoru zkrátka člověk klidně odpustí své dvoustopé oplechované krásce i nějakou tu vraždičku… Symbióza Carpenter & King ukázala se býti velice šťastnou. Tempo i atmoška šlapou na jedničku a hercům přesvědčivě kraluje Keith Gordon coby lehce mizantropní fetišista, jenž se díky svému autíčku postupně zbavuje nejen nálepky uťápnutého školního ňoumy, ale také darebných spoluobčanů, se kterými má nevyřízené účty. Zkrátka parádní popkulturní zářez, který lze vnímat jako reklamu na povinné ručení stejně dobře jako staronovou noční můru dnes již bývalých šéfů General Motors :-) ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Coby horor vás Christine úplně nevyděsí. Ono to snad ani nejde, udělat seriózní horor o starém červeném autě, které se po rozbití samospravuje jako Transformer. Ale jednu lekačku si užijete a napětí také - na tak absurdní námět až překvapivě fungující. Carpenterovi se podařilo vystihnout i bizarní kouzlo námětu, typické pro Kingovy předlohy. Zde detailně zaměřené na fetišistické propadnutí outsiderského mladíka autu, které se stane jeho modlou a pomůže mu najít sebe sama. Na čem taky Christine staví a co v ní funguje dobře - a že je to vyprávěcí parametr, na který současní tvůrci hororů spíše kašlou - jsou postavy, jejich proměna, motiv snahy zachránit přítele a podobně. ()

Reklama

choze 

všechny recenze uživatele

Sázka na jistotu v podobě spojení dvou hororových titánů - teprve se rozjíždějícího Kinga a Carpentera na vrcholu - přineslo podobně jako později u Romerovy Temné poloviny - knižní předloze sice značně věrný, ale překvapivě bezkrevný film. V čemž je ale King nevinně, protože knižní předloha o posedlosti, dospívání, rozpadu přátelství a ztrátě rodičovské kontroly nad dospívajícím potomkem je vynikající a nepsal scénář. Dílem za to může scénář, který knihu zjednodušuje a emocionálně zplošťuje (odfláknutá postava dominantní matky, bleskový přerod Arnieho i odbytý Dennisův oblouk), dílem Carpenter, který umí vyčarovat výrazně silnější atmosféru a i s vraždami autem se dalo víc vyhrát. Pochválil bych casting Arnieho i herecký výkon jeho představitele, který fungoval v obou polohách. A fajn byla i přidaná scéna, kde Arnie chytí svého otce pod krkem nebo akce na benzince. Co mi naopak chybělo, byla scéna, v níž Arnie před Dennisem hystericky brečí a řve, že to všem těm hajzlům nandá. Carpenterovo mistrovské období holt vyvrcholilo Věcí. Pro zajímavost, King byl už počátkem 80. let tak populární, že Christina šla do produkce ještě před vydáním knihy. ()

ARI50 

všechny recenze uživatele

Výborné, zajímavé dáblovo nádherné auto , film není nějak špatný pár drobnosti by se našlo ale nějak to ani nevadilo snad jen bych přihodil vyjasněni proč auto bylo jaké bylo. Nevyděsí až kapku na konec ale nenudí, i když bylo málo odhalených scének z vraždami ale zato zaujme příběhem, herci a výbornými scény z autem. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Film o posadnutosti všeobecne, o mladíckej menejcennosti v kolektíve a túžbe po vzbure, odcudzeniu a v neposlednom rade o materiálnom svete, v ktorom nám viac záleží na hmotných statkoch ako na medziľudských vzťahoch. No a ako vyšilujeme, keď sa nám dnes niekto omylom obtrie o auto, že...Horor je tento film iba technicky, keďže vraždí nadprirodzená sila, takže ide aj o očakávania, aké si s filmom vopred budete spájať. Americký bratček Upíra z Feratu nie je tak uletený, ale je asi zábavnejší a sugestívnejšie nakrútený. 70% ()

Galerie (51)

Zajímavosti (31)

  • Poznávací značka Christine začíná písmeny CQB, což je zkratka pro "Close Quarters Battle". (Chatterer)
  • Počátkem 80. let 20. století byla popularita Stephena Kinga tak velká, že se na filmu začalo pracovat dřív, než vyšla kniha. (Chatterer)

Související novinky

Horor Christine se dočká remaku

Horor Christine se dočká remaku

10.06.2021

Režisér a televizní tvůrce Bryan Fuller (Hannibal, Američtí bohové) si chystá svůj celovečerní debut. Místo spekulovaného Star Treku jím však nakonec bude adaptace kultovního hororu Stephena Kinga… (více)

Reklama

Reklama