Reklama

Reklama

Orwellova děsivá futuristická vize světa v roce 1984 popisuje svět rozdělený na tři velké státní útvary, jimž vládnou svrchované a všemocné elity. Život je redukován na nejnutnější schválené a povolené funkce, jednotlivec je pod neustálým dozorem Strany a Velkého bratra, všude jsou odhalováni nepřátelé a zrádci, kteří se po převýchově a před popravou přiznávají ke svým hrůzným zločinům. Winston a Julie se do sebe navzdory přísnému zákazu jakýchkoliv citů zamilují, a když je jejich vztah odhalen, jsou rovněž podrobeni tak důkladné převýchově, že nakonec zradí i sami sebe... Pro adaptaci patrně nejslavnějšího dystopického románu všech dob, Orwellova 1984 (poprvé vyšel v roce 1949), se ve stejném roce, jaký stojí v názvu knihy, rozhodl režisér Michael Radford. Roli Winstona Smithe, drobného úředníčka, který se rozhodne totalitní mašinerii vzepřít, strhujícím způsobem ztvárnil John Hurt. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (625)

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Oceánia, totalitné impérium, v ktorom vládne všemocná Strana. Veľký Brat všetko sleduje, všetko vidí, všetkých riadi. Každý ho musí milovať. Netoleruje sa žiadna forma individuality. Vymývanie mozgov, premyslená propaganda, manipulácia myslenia, krutá diktatúra, mučenie, verejné popravy. Chorá spoločnosť, kde i láska medzi mužom a ženou je ťažkým zločinom. Spoločnosť v ktorej neplatí ani to, že dve a dve sú štyri. Vojna je mier, sloboda je otroctvo, nevedomosť je sila. Tento pochmúrny, temný, depresívny, surový a značne nepokojivý snímok režiséra a scénaristu Michaela Radforda je veľmi kvalitnou filmovou adaptáciou známeho antiutopistického románu anglického spisovateľa Georgea Orwella. Nezabúdajte na to, že kto ovláda minulosť, ovláda budúcnosť a ten kto ovláda prítomnosť, ovláda minulosť. ***** ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Snímek, jehož projekce je bez přečtení knižní předlohy naprosto zbytečná a to neříkám jako zarputilý zastánce hesla "kniha je vždycky lepší" (viz. Klub rváčů), ale jako jeden z řady čtenářů, kteří při čtení knihy žasli nad tím, jak je možné na sotva 200 stranách vytvořit tak bezvýchodnou atmosféru, kterou v různých podobách zažily všechny generace a ani my nejsme výjimkou. Na knize je strašně znát životní fáze, ve které se sám Orwell nacházel. Film sice působí depresivně, ale není obsahově bohatý a opravdu nemá sebemenší snahu divákovi nečtenáři pomoci se orientovat v ději. Navíc vnitřní monology, základní stavební kámen předlohy, tady jsou nejen hrozně strohé, ale celkově se mi zdálo, že je tvůrci dost odflákli a zařadili jen, aby si odškrtli důležitou položku knihy. ()

Reklama

Šakal 

všechny recenze uživatele

Kniha od George Orwella patří k mým nejoblíbenějším a zároveň k těm, co mě nejvíce zasáhla a utkvěla mi v paměti. Pro plné vychutnání, pochopení, lepší orientaci a docenění snímku bych doporučil, si ji před shlédnutím tohoto Radfordova snímku přečíst. Film sice nedosahuje kvalit předlohy ( přeci jenom čtenářova fantazie je obrovská a spisovatel má oproti filmaři tu výhodu, že není limitován stránkami x ( stopáží ), prostředky, ale mám silný pocit, že s výslednou podobou by byl spokojený i samotný George Orwell. Já tedy ( i přes pár výhrad ) byl. Co musím jednoznačně vyzdvihnout to je fakt, že onu hlavní myšlenku se podařilo tvůrcům přenést na filmové plátno více než obstojně a spolu s VYNIKAJÍCÍMI hereckými výkony Johna Hurta a Richarda Burtona je to především toto, co táhne a dělá tento snímek tak silným. Chtěl jsem se rozepsat o tomto snímku mnohem obšírněji, ale právě v tuto chvíli spočinuly mé oči na komentáři uživatele Matty a ten to napsal vše " za mě " , pouze bych opisoval jeho slova! p.s. co říci závěrem? Snímek 1984 sice kvalit předlohy nedosahuje, ale jednou větou dodávám, že je hodně důstojným " převyprávěním " . Hodně silné 4*! ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Divák je od úvodu hodený do vody, nikto nevysvetľuje okolnosti za akých sme sa v v tomto systéme ocitli. Pripomína to komunistické časy, v knihe sa vraj postavy oslovujú súdruh, súdružka, čo by filmu asi sedelo viac. Kniha je kniha a film je film. Nepochybujem o tom, že kniha je skvelá. Nečítal som ju, ale film potreboval viac dialógov o systéme, pochybnostiach, vykúpení, ľudskosti, jednoducho viac všetkého, čím by sa nám postava J. Hurta priblížila. Svoju postavu zahral skvele, ale nejaký súcit a emócie zo mňa nedostal, čo však nie je jeho chyba. Ťažký film na sledovanie, chcelo by sa povedať, že i na chápanie, ale generácia, ktorá komunizmus aspoň čiastočne zažila vie o čo ide. Nechytila ma len forma, inak príbeh o tajnej láske dvoch ľudí v totalitnom systéme mohol byť úžasný. Takto je to len dobrý film na základe výbornej knihy. Bohužiaľ iba priemer. 60%. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

1984 je vcelku úspěšná adaptace Orwellovy brilantní knihy. Film jsem si pustil hned po dočtení románu. Bylo mi hned jasné, že snímek nemůže dosáhnout takových hodnot jako kniha, ale i tak působí velmi špinavě a přesvědčivě. Adaptace disponuje hlavně velmi dobrým hereckým obsazením. Těžko si představit na místě Winstona Smithe někoho jiného, než je John Hurt. O Richardu Burtonovi ani nemluvě. Osobně bych doporučil pustit si film jen jako dokreslení knihy. Ten bezprostřední pocit hnusu a deprese vám zaručí jen kniha. ()

Galerie (76)

Zajímavosti (15)

  • Role O'Briena byla tou poslední pro Richarda Burtona, jemuž je také snímek věnován. (contrastic)
  • Kým tu hral John Hurt obeť totalitného systému, vo filme V ako Vendeta stvárnil jeho vodcu, Kancelára, niečo ako Veľkého brata v 1984. (BlackTom)
  • Způsob, jakým členové strany oslavují Velkého bratra (zkřížené ruce nad hlavou), se v knižní předloze nepoužívá. Obdobné gesto však můžeme nalézt ve filmu Pink Floyd: The Wall. (DzeJB)

Související novinky

Zemřel legendární John Hurt z Vetřelce

Zemřel legendární John Hurt z Vetřelce

28.01.2017

Většina herců je ráda, když za život nastřádají hrstku výrazných rolí. John Hurt, jenž nás právě opustil ve věku 77 let (zákeřná rakovina...), ale na tak malé ambice kašlal. Hurt začal hrát ve… (více)

Caine a Demi jako zloději?

Caine a Demi jako zloději?

17.03.2006

Dvojnásobný držitel Oscara, britský vysloužilec Michael Caine, se objeví v kriminálním dramatu FLAWLESS po boku Demi Moore, nabírající v posledních letech druhý dech. Oba si již zahráli před více než… (více)

Reklama

Reklama