Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše se rok 1947 a čtyřicetiletý anglický profesor Humbert Humbert přijíždí do USA učit na univerzitě. Když si pronajímá pokoj v domě Charlotte Hazeové, spatří v zahradě majitelčinu dvanáctiletou dceru Lolitu. Zjišťuje, že potkal svou osudovou lásku a je ochoten udělat vše proto, aby byl Lolitě stále nablízku.Využije lásky Lolitiny matky, a přestože ji nesnáší, ožení se s ní. Vztah Lolity a Humberta se naplno rozvine - Humbert Lolitě zatají smrt matky a odstartuje s ní divokou cestu Spojenými státy. Po celý čas jsou sledováni. Po dvou letech Lolita Humberta nečekaně opouští... Příběh graduje. Hluboká žárlivost a pocit viny z nevhodné lásky začnou Humberta měnit v psychicky labilní trosku... (oficiální text distributora)

(více)

Diskuze

Uživatel SilentMemory smazal svůj příspěvek.

Příspěvek byl smazán administrátorem.

Šandík

Šandík (hodnocení, recenze)

Gianni_B: S tou Kubrickovou Lolitou je jedna potíž. Scénář jí totiž napsal přímo Nabokov. Domnívám se, že spíš než o sdělování odlišných myšlenek tu jde o využití odlišných výrazových prostředků. Zatímco kniha sděluje především myšlenky, film nabízí obraz a zvuk. Nabokov i Kubrick si toho byli evidentně dobře vědomi. Proto je to IMHO tak jiné...

Gianni_B

Gianni_B (hodnocení, recenze)

kluzo: Tento film jsem neviděl, ale Nabokovovu knihu jsem četl. Myslím si, že zhnusení nad tím, jakým způsobem taky může člověk přemýšlet, je jedním z pocitů, které se kniha snaží vyvolat (podobně je na tom například Kunderův Žert). Lyne prý knihu adaptoval celkem věrně, narozdíl od Kubricka, kde je představitelka Lolity vyspělejší a je i sexy :) Kubrick Nabokovův román adaptoval poměrně volně, protože chtěl patrně sdělit jinou myšlenku než Nabokov.

kluzo

kluzo (hodnocení, recenze)

4* - Hodnotím film, ne námět. Film byl režijně i herecky vynikající, hudba prostě úžasná. Jen ten námět... V podstatě nevím, co měl Nabokov v úmyslu nám zdělit, ale to co z toho vzešlo je pro mne nepochopitelné a k blití. Lolita 14ti leté děvčátko rozmazlený fracek, brnkající na nervy mě celý film iritoval a vůbec jsem si nemohl ani na chvíli představit, že by mě mohla vzrušit. Ten film ve mě zanechal pocit zhnusení a zmatku. Nedovedu si představit, že bych se na něj ještě někdy podíval. Nabokov je asi pěkně zvrhlý pedofil (sorry, ale nakonec to muselo ze mě ven)..

na příspěvěk reagoval SilentMemory

Uživatel fefee smazal svůj příspěvek.

Olafa

Olafa (hodnocení, recenze)

Nerada srovnávám filmy s jejich knižními předlohami, ale musím uznat, že se režisérovi adaptace velice vydařila! Vše do sebe zapadá, atmosféra vás pohltí a kamera okouzlí. Dávám 4,5 hvězdičky, a to hlavně právě kvůli Lolitě. Chápu, že bylo určitě těžké najít mladou dívku, se kterou by mohli natáčet beztrestně erotické scény, ale Dominique byla i na svůj věk snad trochu víc dospělá. H.H. na Lolitě obdivoval právě ta holčičí nevyspělá ramena a dětské, ještě nevyvinuté boky... i přes to musím Dominique pochválit její výkon - erotično z ní sála až k vám do obýváku a roli spratka zvládla taky velice dobře (jen to rádoby-dětinské běhání po schodech si mohla odpustit).

skaza

skaza (hodnocení, recenze)

dost pedofilne zvrateny film...niekedy je tazke uverit, ze prave taketo mlade zakazane ovocie moze pohnut tak navonok uhaldenym chlapikom, ktory zije zivot plny zasad

Lenik

Lenik (hodnocení, recenze)

Tenhle film mě moc nebavil... A ten chlap byl fakt divnej :D

Lipi21

Lipi21 (hodnocení, recenze)

Možná můj nejoblíbenější film. Úžasná hudba, skvělý scénář vzásadě kopírující Nabokovovu předlohu, výborná a citlivá kamera, o hereckých výkonech Ironse, Swainové i Langelly nemluvě...neuvěřitelný zážitek!

Doe Boy

Doe Boy (hodnocení, recenze)

skvělý film ! Kdo tvrdí, že je horší než Kubrickova verze, neví o čem mluví a nečetl knihu Vladimira Nabokova (která je podle mého názoru skvostem světové literatury). Oproti Kubrickové verzi, která je naprosto nsrovnatelná s románem, se tento Lynchův remake přibližuje velikosti Nabokovova díla. A to především vynikající hudbou Ennia Morriconeho a skvělou kamerou. I typy herců byly podle mého názoru vybrány velmi vhodně. Jeremy Irons, Dominique Swain i Frank Langella zaslouží absolutorium ! ...dávejte si ovšem velký pozor - je obrovský rozdíl mezi originální verzí a dabingem. Měl jsem možnost shlédnout na tv nova dabovanou verzi a nestačil jsem se divit jak film zmršili

 (hodnocení, recenze)

Tenhle film patří k mým oblíbeným, stejně jako kniha, která je skvěle psychologicky propracovaná. Je to zpověď zvláštního člověka se zvláštními city a to je to, co mě uchvacuje. Na obsazení bych nic neměnila, Dominique Swain jako začínající herečka podala výborný výkon a Jeremy Ironsi ani nemluvě.

Související novinky

Bankovní loupež á la Lyne

Bankovní loupež á la Lyne

08.08.2006

Kontroverzní Angličan stojící za úspěchy Lolity se po čtyřech letech vrací k režii. Adrian Lyne byl dosazen samotnými představiteli Warner Bros. na místo režiséra filmové adaptace knihy Chucka Hogana… (více)

Reklama

Reklama