Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše se rok 1947 a čtyřicetiletý anglický profesor Humbert Humbert přijíždí do USA učit na univerzitě. Když si pronajímá pokoj v domě Charlotte Hazeové, spatří v zahradě majitelčinu dvanáctiletou dceru Lolitu. Zjišťuje, že potkal svou osudovou lásku a je ochoten udělat vše proto, aby byl Lolitě stále nablízku.Využije lásky Lolitiny matky, a přestože ji nesnáší, ožení se s ní. Vztah Lolity a Humberta se naplno rozvine - Humbert Lolitě zatají smrt matky a odstartuje s ní divokou cestu Spojenými státy. Po celý čas jsou sledováni. Po dvou letech Lolita Humberta nečekaně opouští... Příběh graduje. Hluboká žárlivost a pocit viny z nevhodné lásky začnou Humberta měnit v psychicky labilní trosku... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (396)

swamp 

všechny recenze uživatele

3/4 filmu jsem byl nadšen. Rychlý začátek následován svižnými příběhovými zvraty, ale..! Ale ten konec! :( Přiznám se, že jsem knižní předlohu Vladimira Nabokova nečetl, ale předpokládám, že závěr nevyznívá tak unáhleně a hekticky. Jinak se jedná o příjemnou podívanou..a řekněme si to upřímně..komu by se nelíbila krásná Melanie Griffith. :) ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Nápadité, odvážné, ale kapku zbytečné. Lyne pouze prezentuje to, co si v šedesátých letech Kubrick nemohl dovoli (a nejspíš ani neměl potřebu si to dovolovat) a to formou poutavého příběhu silně zacíleného na divákovy city. Jeho režie je cílevědomá, dobře ví, jakého efektu a jakými prostředky chce dosáhnout. Zcela se mu podřizuje Morriconeho hudba, Athertonova kamera i herečtí představitelé (lehce přehrávající Jeremy Irons a perverzní choutky vzbuzující Dominique Swan). Lyneova verze je pro dnešní publikum bezesporu stravitelnější než ta Kubrickova. Divákovi nabízí méně cenzurovanou a tím pádem lákavější podobu proslulého románu (od dob filmů-noir zde snad nebyl erotikou tak prosycený snímek), aniž by toho na oplátku vyžadovala příliš. Na dané téma nenahlíží nikterak inovátorským způsobem, proč taky, je pouze solidní podívanou, přesvědčenou, že trocha senzacechtivosti nikomu neublíží. 70% Zajímavé komentáře: k212, num, chaturga ()

Reklama

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Jerem Irons je člověk, na kterém vlastně celý film stojí - uvěříte mu každé slovo, každý pohyb, prostě všechno. Nevím, co by z tohohle dílka bez něj zbylo (i když Dominique Swain je také příjemně potrhlá, živoucí a smyslná Lolita). Místy mi přišel děj trošku zdlouhavý, ale pěkná kamera a atmosféra leccos vykompenzuje. Co se týče formy a vyprávění, preferuji Kubrickovu verzi, ale co se týče herců, vyhrává tahle novější. ()

Philippa 

všechny recenze uživatele

Dost jsem se tu dočetla, že je dobře, že Lolita je vyobrazená jako svůdnice a ne jako obět. Jasně, zpočátku se nic neděje proti její vůli a zdá se, že je v mnoha případech hlavní aktérkou. O to je to ovšem rafinovanější. Copak dospělý člověk má právo přijít do dětského světa ,tam si "jakékoliv" dítě vzít a odvést do světa dospělých? Neviděla jsem Kubrickovu Lolitu, ale domnívám se ,že Lyneho verze asi bude přístupnější širším masám. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Napodruhé mi to přišlo slabší. Jeremy Irons je výborný herec, ale tady jsem počínání jeho postavy občas měl problém pochopit. Dominique Swain mě vlastně zaujala méně, než bylo záhodno (to už radši svůdnou Emmu Griffiths Malin z úvodu filmu). A víc postav tu vlastně nebylo. Je to jen taková ilustrace slavné knihy. Nepříliš vzrušivá romance, jejíž nepatřičnost už na konci dvacátého století nemohla nikoho ani šokovat. Takže je to prostě neprovokující verze Nabokovovy Lolity, což mi připadá jako dost nesmyslný záměr. ()

Galerie (72)

Zajímavosti (18)

  • Kvôli dĺžke filmu boli viaceré pasáže z knihy vypustené. Rovnako dopadlo aj 8 natočených scén. (dobso)

Související novinky

Bankovní loupež á la Lyne

Bankovní loupež á la Lyne

08.08.2006

Kontroverzní Angličan stojící za úspěchy Lolity se po čtyřech letech vrací k režii. Adrian Lyne byl dosazen samotnými představiteli Warner Bros. na místo režiséra filmové adaptace knihy Chucka Hogana… (více)

Reklama

Reklama