Reklama

Reklama

Truchlivé dědictví

  • USA Mysterious Skin (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Film souběžně vypráví příběhy dvou chlapců, kteří vyrůstali na přelomu 80. a 90. let v malém městečku v americkém Kansasu. Brian věří, že byl v osmi letech unesen mimozemšťany, a proto trpí nočními můrami a není schopen čelit šikaně. Stejné léto byl Neil zneužit svým trenérem. Zlomový zážitek poznamenal život obou, ale zcela odlišně. Relativně jemným a otevřeným způsobem se film dotýká tabuizovaného tématu pedofilie a jejích možných psychosexuálních následků. Ve filmu figurují typické prvky Arakiho filmů - sexualita, mladický vzdor, mimozemšťané... V tomto případě ale enfant terrible americké nezávislé kinematografie ukáznil svůj talent a výsledkem je až netypicky klidný a vyzrálý film. (FebioFest 2006) (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (184)

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Obsahuje spoilery. Uff, silné kafe. Zatímco takový Gardens Of The Night se drží dost při zemi a okolkuje jak se dá, Mysterious skin se s ničím nepáře, od začátku je jasné, o co běží a je to takové opravdovější, silnější a brutálnější. Zajímavé je sledovat, jak rozdílně se se zneužitím vyrovnávají oba kluci - jednomu se to "zalíbí" tak, že se z něj stane homosexuální prostitut, zatímco druhý to vytěsnil ze svých vzpomínek a za svými výpadky paměti hledá únos mimozemšťany. Úžasná mysteriózní atmosféra a herecké výkony vás strhnou, opravdu jsem se ani chvíli nenudila. Závěr, kdy se oba chlapci střetnou a Brian se dozví pravdu o tom, jak to skutečně bylo, mě neskutečně dostal. Celkově taková tabu témata ve filmech mají opravdu sílu. Nutno ještě říct, že trochu lituji toho, že na to ten parchant trenérská nedoplatil..A nejhorší je, že to tak bohužel v reálném světě bývá. Každopádně jasný plný počet. ()

jhrasko 

všechny recenze uživatele

Keď sa Donnie Darko stretne s Al Pacinom v Cruising, keď Heath Ledger a Tomáš Rosický hľadajú alter ego a dajú mu spoločné meno Joseph Gordon-Levitt, keď po 99minútach film (s)končí a Vy za tónov Samskeyti od Sigur Rós hľadáte slová a trocha vzduchu na poriadny nádych, keď všetko okolo, akokoľvek doposiaľ relatívne, zdá sa zrazu krásne -------------------------- * * * * * And as we sat there listening to the carolers, I wanted to tell Brian it was over now and everything would be okay. But that was a lie, plus, I couldn't speak anyway. I wish there was some way for us to go back and undo the past. But there wasn't. There was nothing we could do. So I just stayed silent and tried to telepathically communicate how sorry I was about what had happened. And I thought of all the grief and sadness and fucked up suffering in the world, and it made me want to escape. I wished with all my heart that we could just leave this world behind. Rise like two angels in the night and magically... DISAPPEAR * * * * * ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- ()

Reklama

nascendi

všechny recenze uživatele

Pred časom som sa rozhodol nehodnotiť dokumentárne, krátkometrážne a ďalšie filmy neporovnateľné s celovečernými hranými filmami. Po tom, ako som so sebazaprením dopozeral asi polovicu tohto Arakiho výtvoru som sa rozhodol, že ani takéto nie. Nezaujíma ma režisér, ktorý si vyberá tabuizované témy, aby zakryl svoju profesionálnu neschopnosť, nezaujíma ma ospevovaný výkon Josepha Gordona-Levitta, lebo by si mal vyberať v čom bude hrať a už vôbec ma nezaujímajú filmy, ktoré "prelamujú tabu" a keď sa aj s ich pomocou už dosiahla tolerancia násilia a užívania drog, legalizácia homosexuality a "inakosti" ako takej, spejú k ďalšiemu cieľu - tolerancii pedofílie. Pritom nemám najmenší pocit, že som moralista. Ibaže nepotrebujem k svojmu životu sledovať filmy o nich. ()

Saishi 

všechny recenze uživatele

Pedofílie je dodnes jedno z nejkontroverznějších a nejvíce nepřípustných témat v jakémkoli uměleckém díle. Zvykáme si na výstavy mrtvých lidí v lihu, ale zneužívání dětí na plátně či na stránkách knihy bereme jako odstrašující případ, který slouží k jedinému - semknutí společnosti, všeobecnému odsouzení a vyslovení morální pravdy. Nic hlubšího, neboť jakákoli hlubší myšlenka už svou kontroverzí vytrhuje poklidného příjemce z jinak pohodové letargie. Mysterious Skin se s tímhle nelehkým tématem vypořádal nadmíru čistě a bez jakékoli senzachtivosti. A opět se vrací ke kouzlu člověka jako jedince - nepaušalizuje, neříká, co je pro všechny dobré nebo špatné. Důležité jsou opravdové pocity - zoufalství malého Briana je srdceryvné v celé své podstatě, stejně jako atmosféra malého provinčního městeka, kde nikdo nikoho nezajímá. Dlouho jsem neviděla tak skromné dílo, které nevyšumí za týden z hlavy jako zvětralá sodovka. A Josepha Gordon-Lewitta mi prosím pošlete domů. ()

Faye 

všechny recenze uživatele

Příběh dvou osmiletých kluků, které sexuálně zneužil jejich trenér. Každé z dětí se vyrovnává se svojí „zkušeností“ po svém. Jeden z nich vzpomínku zasunul a později nahradil neodbytnou myšlenkou, že byl unesen UFO. Jeho prožité trauma mělo podobu nočních můr, pomočování, krvácení z nosu, ztrát vědomí a navíc se stával i obětí různých šikan a to nejenom ze strany otce, který ho trestal za každé mokré prostěradlo, ale stejně staré dítě mu dokázalo na Halloween nacpat do pusy rachejtle a odpálit je!!! Ten druhý, se vzpomínkou „Nikdo nikdy ve mne neprobudil takový cit, předtím ani potom..Opravdu mne miloval. Chci říct, občas měl i jiné kluky, ale já jsem byl jeho výhra. Jeho jediná opravdová láska.“, a proto ten „cit“ hledá ( od 15 let) jako prostitut. Jedna z mnoha, pro mě, nezapomenutelných situací je, když postarší klient sundá košili a jeho kůže je samá léze a touží po hlazení. Původně jsem nechtěla film ani hodnotit (jenom zahodit a zapomenout) občas bylo opravdu nutné to vypnout a jít se nalokat čerstvého vzduchu. Ale po několika dnech jsem se odvážila znovu si pustit závěr, a po dalších ..... i ohodnotit. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (13)

  • Aby se vpravil do role, Joseph Gordon-Levitt projížděl místa a města, kde se příběh odehrává, a poznával lidi, na kterých byly založeny postavy. Prováděl ho přitom sám autor předlohy - Scott Heim. (akisha)
  • Gregg Araki prohlásil, že všechny scény s dětmi natáčel tak, aby nevěděli o sexuálním kontextu. (Listeroman)
  • Dům, ve kterém se natáčely scény z Halloweenu, je stejnou stavbou, která byla použita ve filmu Kill Bill (2003) jako domov Vernity Green (Vivica A. Fox). (Listeroman)

Reklama

Reklama