Reklama

Reklama

Truchlivé dědictví

  • USA Mysterious Skin (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Film souběžně vypráví příběhy dvou chlapců, kteří vyrůstali na přelomu 80. a 90. let v malém městečku v americkém Kansasu. Brian věří, že byl v osmi letech unesen mimozemšťany, a proto trpí nočními můrami a není schopen čelit šikaně. Stejné léto byl Neil zneužit svým trenérem. Zlomový zážitek poznamenal život obou, ale zcela odlišně. Relativně jemným a otevřeným způsobem se film dotýká tabuizovaného tématu pedofilie a jejích možných psychosexuálních následků. Ve filmu figurují typické prvky Arakiho filmů - sexualita, mladický vzdor, mimozemšťané... V tomto případě ale enfant terrible americké nezávislé kinematografie ukáznil svůj talent a výsledkem je až netypicky klidný a vyzrálý film. (FebioFest 2006) (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (184)

Happens 

všechny recenze uživatele

Kdyby film byl omezen o ty intimní okamžiky dvou mužů byl to rozhodně lepší snímek. Nevím, co mi vadilo více, jestli pedofilie, nebo homosexualita, nebo možná ta kombinace, co mě natolik znechucovala, že jsem musel film přetáčet, abych to strávil. Každopádně jinak je nosná myšlenka samozřejmě úžasná - mozek nás chrání těmi největšími kravinami před námi samými, před životem, světem - je to kouzelné místo. ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Ale jo, jedná se o poměrně zajímavou story, která je dost často značně odpudivá a v celkovém vyznění poměrně šokující a to i přesto, že je to všechno dost průhledný a ne zas tak úplně překvapivý, jak by možná mohlo být, což je trochu škoda. Na víc jak na tři hvězdy to u mě asi nebude, protože mě to nijak zvlášť nedostalo. Film určitě překvapí svým konceptem, když ukazuje tak trochu jiný pohled na zneužívání nezletilých. O hereckém talentu mladých herců nelze pochybovat, určitě to pro ně nebylo nic jednoduchýho a Gordon-Levitt si tady "zajímavým" způsobem nastartoval hereckou kariéru. 65% ()

Reklama

Sokkk_y 

všechny recenze uživatele

Mysterious Skin je perfektní věc o dvou chlapcích, kteří mají absolutně jinou povahu, ale přesto mají jedno společné. Minulost. A té nemohou uniknout, ať se snaží jak se snaží. Strhující příběh o tom, jak se jeden chlapec snaží najít odpovědi na své zdánlivě nesmyslné otázky, zatímco ten druhý si vydělává prostitucí, je doplněn úžasnými hereckými výkony všech přítomných - od malých dětí až po pedofilního trenéra baseballu. Povětšinou temné prostředí se snaží jakýmsi způsobem proniknout do lidské psychiky a zcela podtrhuje už tak tajemnou atmosféru celého snímku. Tenhle film byla moje premiéra Arakiho tvorby a doufám, že bude následovat i nějaká repríza. ()

aluna 

všechny recenze uživatele

Tohle je pro mě dočista novej pohled na věc - že se možná někdy můžou zneužívanýmu dítěti sexuální hrátky líbit. Že ho zastihnou v době, kdy objevuje svojí sexualitu a provádí je na něm člověk, se kterým cítí souznění, porozumění, přátelství, lásku... a jakej to má dopad na budoucí život. Nevím, do jaký míry je to možný a jaká je pravděpodobnost, že pedofil zrovna natrefí na oběť s tímhle "vkusem", ale takhle jsem na to nikdy nepomyslela. A pak je tady protipól, kluk, jež si všechny nepříjemný vzpomínky zablokuje a vykonstruuje si v hlavě teorii, která vysvětluje ony "okna", hodiny, na který si nemůže rozvzpomenout, mezery v paměti a ze střípků vzpomínek spřádá skládačku alternativního světa, ve kterým byl unesen UFOny. Oba zneužívaní chlapci maj místo života sračku, každej z jinýho důvodu a každej se se zážitkem vyrovnává diametrálně jinak. Hodně silnej film, kde díkybohu neukazujou všechno, skvěle zahraný. ()

nascendi

všechny recenze uživatele

Pred časom som sa rozhodol nehodnotiť dokumentárne, krátkometrážne a ďalšie filmy neporovnateľné s celovečernými hranými filmami. Po tom, ako som so sebazaprením dopozeral asi polovicu tohto Arakiho výtvoru som sa rozhodol, že ani takéto nie. Nezaujíma ma režisér, ktorý si vyberá tabuizované témy, aby zakryl svoju profesionálnu neschopnosť, nezaujíma ma ospevovaný výkon Josepha Gordona-Levitta, lebo by si mal vyberať v čom bude hrať a už vôbec ma nezaujímajú filmy, ktoré "prelamujú tabu" a keď sa aj s ich pomocou už dosiahla tolerancia násilia a užívania drog, legalizácia homosexuality a "inakosti" ako takej, spejú k ďalšiemu cieľu - tolerancii pedofílie. Pritom nemám najmenší pocit, že som moralista. Ibaže nepotrebujem k svojmu životu sledovať filmy o nich. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (13)

  • Gregg Araki snímek sestříhal na svém Macintoshi, užitím programu Final Cut Pro 4. (houseofwax)
  • Na Erikově (Jeffrey Licon) autě lze vidět samolepku skupiny Metallica a jejich St. Anger. To však vyšlo až v roce 2003, zatímco příběh se odehrává o dvanáct let dříve. (Terva)
  • Gregg Araki prohlásil, že všechny scény s dětmi natáčel tak, aby nevěděli o sexuálním kontextu. (Listeroman)

Reklama

Reklama