Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Jean Valjean se dostal na galeje za to, že ukradl kousek chleba pro svou hladovějící rodinu. Díky neúspěšným pokusům o útěk byl z nucených prací propuštěn až po dvaceti letech, v roce 1812, jako skutečný zločinec, který bez skrupulí lže a krade. Sílu změnit svůj osud dala Valjeanovi až neuvěřitelná dobrota starého biskupa, který před policií zapřel jeho loupež. O deset let později je z bývalého galejníka vážený starosta městečka Vigau. Naneštěstí je novým velitelem místní policie jmenován inspektor Javert, který zná Valjeana z galejí. Starostovi se daří skrývat svou pravou totožnost, ale podezíravý policista vymyslí rafinovaný plán jak z něj vynutit doznání. Mezitím se bývalý trestanec, nyní vážený muž s velkým srdcem, ujímá nemocné ženy Fantiny a na smrtelné posteli jí slíbuje, že se postará o její dcerku Cosette, která otročí v hostinci mazaného lotříka Thernadiera. Javertův ďábelský plán na zatčení bývalého trestance by vyšel, kdyby se Valjeanovi nepodařilo na poslední chvíli uprchnout. S malou Cosette pak nachází úkryt s pařížském klášteře. Osudy Javerta a Valjeana se ale ještě jednou osudově protnou během krvavé pařížské revoluce roku 1832 (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (244)

Sairina 

všechny recenze uživatele

Takovéto pojetí Bídníků se mi moc nelíbí. Jeana Valjeana hraje Liam Neeson, který se na tuhle roli vůbec nehodí, není ani obří silak a ani nevypadá jako galejník. Mrtvá nevěsta zde dostala až moc prostoru, asi proto že je to Uma, a její herecká dcera taky nějak nezazáří. Jediný herecký výkon, který se mi opravdu líbil, stvořil Geoffrey Rush. Komisař Javert v jeho podání byl úžasně věrohodný. Bohužel je mi líto scénáře, který se většinou drží podle předlohy, ale někdy škobrtne takovým způsobem, že změní cekový význam děje. Velmi kladně na tomto filmu hodnotím především české lokace a herce. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Nesmrtelný příběh Jean Valjeana má stále něco do sebe i v bídných českých exteriérech. Liam Neeson versus neústupný Geoffrey Rush. A příběh Victora Huga ožívá v další verzi. O ději se nemá cenu rozepisovat, protože je dostatečně známý. Z galejníka je boháč a má za sebou podezíravého konstábla. Oproti nejnovější zpívané a vyšperkované verzi tahle působí, jako chudý příbuzný. Film vypadá lacině především tam, kde historické filmy mají mít největší sílu. Dobové kostýmy a výprava však tentokrát nijak neohromí a je vidět, že se na filmu šetřilo, a to i na technické stránce. Neeson nehraje nijak špatně, ale proti vynikajícímu Rushovi neměl šanci a byl naprosto zatlačen do kouta. Rushův prohnaný konstábl Javert je postava, která výrazně hýbe dějem a posouvá ho ze statické roviny. Dalším kladem je poměrně ponurá atmosféra, která se line celým filmem a postupně houstne. Jenže film má kupodivu inklinaci k televiznímu formátu, a tak jen nepříjemně vynikne poměrně těsný rozpočet, včetně slabého vizuálu. Srovnávat tuhle verzi s tou nejnovější muzikálovou, je jako srovnávat NHL s Extraligou.Tahle verze je takový přijatelný střed a je výhodou se na ni podívat, hlavně pokud jste neviděli moc jiných verzí Bídníků a nemáte přehnané nároky. Tahle verze až tolik nesmrtelná nebude a mohla by být také kratší. Mé hodnocení: 60% ()

Reklama

Itar 

všechny recenze uživatele

S touhle látkou a herci by si v případě neúspěchu měl režisér nechat setnout hlavu... To se naštěstí neděje a mně jakožto divákovi nepolíbenému ostatními adaptacemi vzali Augustovi bídníci dech. Především potom bezkonkurenční Geoffrey Rush, jehož Javert je velice blízko slůvku dokonalý. Režie nechává většinu práce na hercích a občas to všechno podbarví klasicky znějící Poledourisovy tóny. Jediná škoda je zkratkovitosti děje v první půlce filmu. Natáhnout stopáž klidně ještě o jednu hodinu a jednalo by se o monumentální snímek. Takhle jde "jen" o v rámci mezí citlivě natočený film podle vynikající předlohy s neméně dobrými herci. ()

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Ne, ne, ne. Tahle verze jednoho z nejčastěji natáčených filmů se mi napáčí... Sice je asi nejvíc nadupadná co se týče hereckýho obsazení, ale to nestačí. Na tomhle románu se mi dycky nejvíc líbily záběry z nemilosrdných a bohem zapomenutých galejí :o). A tady? Ani ťuk, možná tak jedna ubohá vzpomínka. Nemůžu říct, že bych byl nespokojen, ale ani mi zde moc nesedí Neeson, kterýho jinak můžu, ale tady mi to prostě nějak nešlo. Jeho protějšek Rush byl o poznání lepší, ale taky už sem viděl lepšího záporáka. Přišlo mi divný, že když se Valjean snažil s malou Kozetou dostat přes brány Paříže (už tenkrát to muselo bejt obrovský město), tak že zrovna narazili na hlídku, kve který byl policajt Javert. Tenhle kousek neurazí, ale ani se nijak zvlášť nevryje do paměti. Sem docela zvědavej na ty nový Bídníky, snad to bude lepčí než tihle... No, nechám se překvapit. ()

Roman.Ticka 

všechny recenze uživatele

Zdařilá adaptace slavného Hugova románu. Kvalitu celkové stylizace spolehlivě zvyšuje výběr herců, především skvělého Liama Neesona a křehké krásky Claire Danes i rebela Hanse Mathesona. Podmanivá dynamická hudba, dobové scenérie a kulisy umocňují dramatičnost děje a jeho eskalující vývoj. Popis starosty: "Není ambiciózní, ale přesto úspěšný." ()

Galerie (38)

Zajímavosti (11)

  • Povstání ve filmu na pohřbu velitele Lamarque, kterého se účastnil Marius Pontmercy (Hans Matheson), Cossettin (Claire Danes) milý, se skutečně stalo. V historických pramenech ho najdeme jako Červnové povstání nebo Pařížské povstání 1832, které bylo vládou potlačeno. (Nick321)
  • Snímek byl natočen na motivy stejnojmenného románu Victora Huga. (Terva)
  • Když se sešel Hans Matheson na castingu v New Yorku s Billem Augustem, nabídl mu August roli mladého revolucionáře Mariuse, ale americká filmová studia si nepřála, aby Matheson roli ztvárnil protože byl v té době neznámý. Nakonec ale roli získal. (Lynette)

Reklama

Reklama