Reklama

Reklama

Strašák

Trailer

Na prašné silnici kdesi na jihozápadě se potkají dva tuláci. Propuštěný trestanec Max (Gene Hackman), který má rád teplo (a proto má na sobě několik vrstev svetrů) a taky hospodské rvačky, kvůli nimž se často dostává do konfliktu se zákonem, a bývalý námořník Lion (Al Pacino), křehký důvěřivý mladík, který cestuje za svým dítětem, jež nikdy neviděl. Oba muži spojí své síly a cestují ve dvojici, stopem, na nákladních vlacích, jak se dá. Nejdřív do Denveru za Maxovou sestrou, pak do Detroitu za Lionovou ex-manželkou a nakonec do Pittsburghu, kde má Max našetřené peníze a hodlá si za ně otevřít umývárnu aut. Jejich tragikomická anabáze za štěstím v netečném světě má však víc zákrut, než oba předpokládali. Nakonec to nejcennější, co na své cestě získají, je vzájemné přátelství... Snímek Strašák (1973) režíroval bývalý fotograf Jerry Schatzberg (nar. 1927), jenž předtím zaujal působivým portrétem narkomanů Panika v Needle Parku. Do hlavních rolí obsadil nastupující herecké hvězdy Hackmana a Pacina, kteří se mu odvděčili mistrovskými výkony, překonávajícími i slabší místa v původním scénáři Garryho Michaela Whitea. Film měl svou mezinárodní premiéru na MFF v Cannes, kde byl oceněn Zlatou palmou (ex aequo s britským snímkem Námezdní síla). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (178)

NinonL 

všechny recenze uživatele

Gene Hackman (Max) a Al Pacino (Lion) zamlada. Setkají se náhodou na stopu a jejich cesty se spojí. Zažijí spolu hodně dobrodružstí, dobrých i špatných. Max sní o tom, že si otevře myčku aut. Lion by chtěl vidět svého syna, o kterém skoro nic neví. Max a Lion se chovají jako opravdoví přátelé. Jeden pro druhého dokáží obětovat cokoliv. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

CITÁT - Myslíš, že se vrány bojí strašáka ?....... Dva tuláci a stejná cesta. Jeden je "plánovač" druhý je "veselá kopa" oba se spojí, aby si splnili svůj americký sen. CITÁT - Mám před sebou půlku života a tu strávím mytím aut........ Max má namířeno do Pitcburku, kde si chce otevřít myčku aut a to za každou cenu. Není to ale tak jednoduché. Život (scénář) mu nastaví pár překážek. A pomalu se z něj stává strašák. Cesta za americkým snem se odehrává převážně na korbách nákladních vlaků používaných k přesunu. Nespěchaj, ale pomalu spějou ke konci cesty. CITÁT - Napil bych se........ Byla to dlouhá cesta. Veselá i smutná. Jako život sám. (LION - Al Pacino a MAX - Gene Hackman) ()

Reklama

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Snímka pre mňa znamená pekné spomienky na sedemdesiate roky a výborné výkony dnes už dvoch hviezd Al Pacina a Gena Hackmana. Takých filmov zaoberajúcich sa ľuďmi na okraji spoločnosti v Štátoch veľa nevzniká. Obaja hrdinovia sa na podivnej ceste dostávajú do rôznych potýčok a dokonca skončia aj vo väzení. To ich ale nezbavuje optimizmu a radosti zo života, aj keď ciele, ktoré si zadali nie sú príliš reálne. Tiež záver filmu nevyznieva príliš veselo a práve koniec ma donútil odobrať jednu hviezdičku, pretože som bol dosť sklamaný - dokonca nahnevaný, pretože to považujem za otvorený koniec, akoby scenárista počas filmu umrel a dielo nieje dokončené. Úprimne by ma zaujímalo, čo sa stalo s tým veselým "chlapcom", ktorého sa nám tak úspešne snažili obľúbiť počas celého filmu. PS: (spoiler) Al Pacino zahral úžasne scénu s pokusom o znásilnenie, až som mal pocit, že sa to stalo naozaj. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Film o snech, životě a přátelství. Bez patosu, bez podbízení,  plyne, žije, bolí.  Ono tohle  pomalý vyprávění nebude pro každýho, to je jasná věc. Pro na jednom místě obvykle přikovaného našince to bude i těžko stravitelné, ale v té daleké Americe, i když už hodně potemněla, zhrubla a rozpadá se, se pořád dá na těch prašných pláních snít. Ono to tedy jde i tady, a klidně i v obýváku s kávou nebo drinkem, anžto až já si jednou.... ale přece vám tu nevyžvaním svoje sny. Závěr krutý jako sám život. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Film, ktery stoji na hereckych vykonech dvou velikanu svetove kinematografie. Zaujala me spise postava Maxe v podani Hackmana. Vyborna je i atmosfera, ktera nam ukazuje Ameriku 70.-let, kdy tato doba z filmu doslova sala... Podobnych road movie se uz ale natocilo nespocet a Strasak, krome vyse zmineneho v nicem nevybocuje z prumeru. ()

Galerie (48)

Zajímavosti (7)

  • Gene Hackman byl tak zklamaný komerčním neúspěchem filmu, že se od té doby začal zaměřovat výhradně na komerční projekty. (akisha)
  • Ve scéně, kdy jsou Max (Gene Hackman) a Lion (Al Pacino) vyhozeni z kuchyně, kde žádali o práci, Liona polije jeden z kuchařů vodou. V dalším záběru, když dvojice odchází, má však Lion košili suchou a následně zase mokrou. (Marator)

Reklama

Reklama