Reklama

Reklama

Strašák

Trailer

Na prašné silnici kdesi na jihozápadě se potkají dva tuláci. Propuštěný trestanec Max (Gene Hackman), který má rád teplo (a proto má na sobě několik vrstev svetrů) a taky hospodské rvačky, kvůli nimž se často dostává do konfliktu se zákonem, a bývalý námořník Lion (Al Pacino), křehký důvěřivý mladík, který cestuje za svým dítětem, jež nikdy neviděl. Oba muži spojí své síly a cestují ve dvojici, stopem, na nákladních vlacích, jak se dá. Nejdřív do Denveru za Maxovou sestrou, pak do Detroitu za Lionovou ex-manželkou a nakonec do Pittsburghu, kde má Max našetřené peníze a hodlá si za ně otevřít umývárnu aut. Jejich tragikomická anabáze za štěstím v netečném světě má však víc zákrut, než oba předpokládali. Nakonec to nejcennější, co na své cestě získají, je vzájemné přátelství... Snímek Strašák (1973) režíroval bývalý fotograf Jerry Schatzberg (nar. 1927), jenž předtím zaujal působivým portrétem narkomanů Panika v Needle Parku. Do hlavních rolí obsadil nastupující herecké hvězdy Hackmana a Pacina, kteří se mu odvděčili mistrovskými výkony, překonávajícími i slabší místa v původním scénáři Garryho Michaela Whitea. Film měl svou mezinárodní premiéru na MFF v Cannes, kde byl oceněn Zlatou palmou (ex aequo s britským snímkem Námezdní síla). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (178)

MartinNDL 

všechny recenze uživatele

Umím si představit, co to bylo v těch sedmdesátejch letech asi za pecku, když za těžkýho totáče nechali ty kluky český nevybouřený čuchnout si k beatnickýmu stylu života. Najednou tady byla alternativa k loser postavení, který se asi týkalo většiny, jenže jet tím vlakem z Kladna do Ostravy není asi vono, takže to stejně nikam nevedlo. Mladej Pacino je naprosto úžasnej a Jirka Sovák v roli drsňáka mu trochu snažším hraním slušně sekunduje. Všem divákům je asi jasný, kam cesta vede, ale o cíl tu jde i když víte, že je nedosáhnutelnej. Pro fanoušky Půlnočního kovboje povinnost. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

So strašiakmi mám problém. Pred časom som chcel vidieť Peckinpahových Strašiakov z roku 1971 a nahrali sa mi Wesleyho odpadoví z roku 1988. Aj dnes som mal pocit, že sa mi nahralo niečo úplne iné, ako film hodnotený 82 %. Nanešťastie to bolo v poriadku a naozaj sa v názore na film rozchádzam s väčšinou. Film aj s jeho hrdinami a ich snami ma vôbec neoslovil. Pripadal mi trápny od začiatku až do konca. Aj napriek tomu, že Al Pacino bol už vtedy úžasný. Cibuľovito oblečený Gene Hackman mi bol dokonalo odporný a na znesiteľnú úroveň som si ho upravoval tým, že som ho vnímal ako Jiřího Sováka v Chalupároch. Ale aj tak, trápny film. ()

Reklama

NinonL 

všechny recenze uživatele

Gene Hackman (Max) a Al Pacino (Lion) zamlada. Setkají se náhodou na stopu a jejich cesty se spojí. Zažijí spolu hodně dobrodružstí, dobrých i špatných. Max sní o tom, že si otevře myčku aut. Lion by chtěl vidět svého syna, o kterém skoro nic neví. Max a Lion se chovají jako opravdoví přátelé. Jeden pro druhého dokáží obětovat cokoliv. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Dvaja bezďáci putujú naprieč Amerikou a sem tam si spríjemnia čas s prostitútkami. Keď príde na najhoršie, tak si dokonca privyrobia. Zvláštna oslava tuláckeho priateľstva, ktorá nebaví ani 15 minút. Jediné pozitívum je, že Al Pacino nadrbal tomu buzerantovi aspoň trocha do gúľ. Dnes by ho skôr pranierovali za to, že mu nechcel liberálne vyfajčiť. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Kdyby mně děda někdy vyprávěl tuhle historku, která se mu přihodila před čtyřiceti lety, tak bych mu do písmene věřila. Jak se seznámil s Lionem a když se dali do kupy, jak s ním chtěl zrealizovat svůj sen, za kterým se pak pustili společně do Pittsburghu i když si Lion ještě potřeboval vyřídit nějaké svoje osobní záležitosti. Jaké trable je cestou potkávaly a nebylo vždycky jednoduché se s nimi vypořádat. Kolik situací úsměvných a nebo těch tragických spolu zažili a že jich byl velký kopec. Mimo jiné jsem se dozvěděla mimořádně důležitou informaci ohledně strašáků na polích, mě by to samotnou nenapadlo:-) I ten konec bych dědovi věřila a uronila bych slzu. Mezi mnoha jinými patří i tihle dva herci Gene s Alem mezi ty nejlepší pod filmovým sluncem a i když jsem chvílemi zaregistrovala trochu hlušší místa, tak už jen kvůli nim stojí za to tohle road movie vidět. ()

Galerie (48)

Zajímavosti (7)

  • Gene Hackman prohlásil, že role Maxe Millana v tomto filmu je jeho vůbec nejoblíbenější ze všech rolí, které kdy dostal. (D3VIL)
  • Gene Hackman byl tak zklamaný komerčním neúspěchem filmu, že se od té doby začal zaměřovat výhradně na komerční projekty. (akisha)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno