Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Snímek Bez dozoru překypuje elánem, oslnivými tanečními čísly a elektrizující hudbou. Znázorňuje nadčasový souboj mezi nevinným potěšením a přísnou morálkou. Přestěhování z Chicaga na vesnickou periférii, kde je místním knězem zakázáno hrát rockovou muziku a tancovat, znamená pro mladého Rena (Kevin Bacon) doslova šok. Jelikož už ale poznal svět, nehodlá se s bigotností a zapšklostí nového maloměstského domova jen tak smířit. V boji za svobodu vyjádření a vyznání se k němu připojí mnoho nových přátel... (HBO GO)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (64)

kamigava 

všechny recenze uživatele

Malé, komorní drama o jednom přistěhovalém rebelovi, který se snaží znovu "zlegalizovat" tanec na usedlém venkově. Kevin Bacon tančit umí a spolu s energickou hudbou 80. let ve mně vyvolal taneční euforii, že jsem se chtěl zvednout ze židle. Footloose není ale jenom o tanci, jde v něm spíš o to umět si stát za svým a přemluvit ostatní, aby udělali správnou věc. Na druhou stranu mě také zaujala postava reverenda Shawa, který se snaží svoje město chránit před alkoholem, drogami a samozřejmě tancem, který je s tím vším spojený. Nakonec začně ale pochybovat nad svým dogmatickým učením, začně mladým lidem včetně jeho dcery věřit a ustoupí. Vše dobře dopadne a všichni mohou opět tančit. Samotného tance tu moc není, ale živá hudba to táhne dopředu. Není to nějak výrazný film v rámci žánru, ale "podprůměrný" taky napsat nemůžu. Znám lepší taneční fláky té doby. 60 %. PS: Sáru Jessicu Parker moc nemusím hlavně kvůli seriálu Sex ve městě, ale tady je mi sympatická. ()

zdenny 

všechny recenze uživatele

Mladičký Kevin Bacon se se svými rodiči přistěhuje do městečka, kde radní zakázali hudbu a tanec. On má ale tanec a hudbu rád, a tak svým úsilím a charismatem docílí, aby se ve městě konal školní ples. Příjemný film s hudebními a tanečními vložkami, kterému vévodí rock a pop osmdesátých let s titulní písní od Kenny Logginse v čele. Kdo má rád Kevina Bacona a chce vidět, jak v mládí tančil, je tento film pro něj povinností. Teenagerovští fanoušci Zaca Efrona zase mohou vidět, z koho jejich miláček čerpal. Protože podoba tohoto filmu s tanečními filmy Zaca Efrona je více než nápadná. Jinak tedy velice příjemný film, ve kterém se, podobně jako v "Městečku Pleasantville", řeší mezigenerační spor a otázka svobodné volby. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Dávám tři hvězdy hlavně z nostalgie k filmům 80. let. Na plátně se toho totiž moc neděje. Kluk z města přijede do silně nábožensky založené vesnice. Má problémy, spíš kvůli ostatním, protože se nechová nijak vyzývavě nebo drsně, snaží se místní radnici přesvědčit, že tanec není hřích a nakonec... ale, nebudu prozrazovat pointu, i když je asi každému jasná. Hodně se tam tančí a konflikty nevygradují do nijak ostrých střetů. Více méně je to idyla, kde je nejzajímavější postava rigidního pastora, protože není napsaná jako nějaký zaslepený náboženský fanatik, ale jako přemýšlivý muž, který má své důvody, proč se snaží mládež držet na uzdě. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Blbí teenageři a reaganovský rebel bez příčiny zde reprezentují generační konflikt. 1) Hlavním kladem typicky osmdesátkového snímku (hudba, móda, tanec, chování) je horda pěkných kluků v dobově těsných džínách._____ 2) Je tu 26letý Kevin Bacon s nepříjemným (vždy) úsměvem, ale velice sexy postavou, dále pak 28letý Jim Youngs (Chuck), 19letý Christopher Penn (Willard), 28letý John Laughlin (Woody) či 25letý Brian Wimmer (Bit Part). Za ně všechny dávám hvězdičku navíc. ()

Galerie (85)

Zajímavosti (25)

  • Kevin Bacon se zajímal o hlavní roli ve filmu Christine (1983) podle románu Stephena Kinga ve stejnou dobu, kdy dělal zkoušky na "Footloose". Producenti jej přesvědčili, aby se role ve filmu Christine vzdal a raději přijal hlavní roli ve Footloose. (FilmFan24)
  • Film je volně inspirován životem farmářské komunity v Elmore City v Oklahomě. Ještě v roce 1978 byl v tomto městečku zakázaný tanec. Zákaz trval už skoro 90 let a skupině středoškolských studentů se podařilo situaci změnit. (FilmFan24)
  • Hlavní roli Rena MacCormacka měl původně hrát Christopher Atkins. Jedním z oslovených herců na roli Rena byl i John Travolta, který okamžitě odmítl. Dalšími kandidáty na hlavní roli byli Tom Cruise a Rob Lowe. Šéf castingu byl nadšený z Cruisova slavného tanečního výstupu ve spodním prádle ve filmu Riskantní podnik (1983), ale z obsazení sešlo, protože Cruise v tu dobu točil film Správná hra (1983). Lowe byl na zkouškách celkem třikrát, podle režiséra měl ten správný vzhled a taneční nadání, ale bohužel si zranil koleno a musel se role vzdát. Poté, co režisér viděl film Bistro (1982), přesvědčil producenty a obsadil Kevina Bacona. (FilmFan24)

Reklama

Reklama