Reklama

Reklama

Všehochlup

Animovaný / Krátkometrážní / Pohádka
Československo, 1978, 11 min

Byl jednou jeden král a ten měl slabost – ošklivou chlupatou mrchu Všehochlupa. Jeho tři dcery se kvůli tomu ani nemohly vdát, každý nápadník od zámku rychle utíkal. (oficiální text distributora)

Recenze (26)

PollyJean 

všechny recenze uživatele

Asi nejlepší kousek, z celé trojice. Inspirace pro Prince a Večernici je zde úplně jasná. Samozřejmě celovečerní pohádka je hodně soft verzí, zvláště díky vyškrtnutí titulní postavy, s ehm poněkud nejasnou identitou. Komentář Františka Filipovského je výborný, jedna úžasná sentence zde stíhá druhou ("ať mne hadr probodne," "zkoušel položit ruku na ovci" atd.) ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Kubínovy svérázné pohádky s obtížně vstřebatelným nářečím jsem jako čtenář nikdy neměl v lásce, ale v tomhle filmu a v podání výborného vypravěče Filipovského to funguje přímo skvěle a vznikla humorná lidová taškařice plná sexuálních narážek a zemité bodrosti. Celkový dojem: 95 %. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Filipovský se tu překonává, dá se říci, že tu tvoří další tvůrčí rozměr herecké interpretační předčitatelské (namlouvací)češtiny. Zejména v tomto ohledu - vedle skvělého dabérství - zůstane ještě dlouho nepřekonán a nepřekonatelný. Zaslouží si největší úctu. ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

hihi :-)) tak pohádka krapet lechtivá v závěru, ale ten Františkem Filipovským vyprávěný příběh je skvostný! :-) Jeho projev nemůže nikdo nahradit, je tak typický a ojedinělý... Každopádně jsem se výborně bavila, hlášky vynikající "kůň by našel spíš halí belí než princeznu" a ta třetí noc, kdy měl princ hlídat princeznu mě doslova odrovnala, u pohádky celkem netypické plnění úkolu ;-)) ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Geniální Filipovský, výborný scénář, ale pořád pachuť toho, že jako Rozhlasová hra by to prostě bylo lepší, neboť vizuální vtípek se koná jen jeden, což je dost málo, obraz totiž jako by byl jen přítěží. Z roztomilýho všeochlupa je ta pátá navíc (o=´ "Co černej hrad, to nějakej vošoust" ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Pro děti tahle pohádka zrovna není, ale vtipná je hodně, to se jí musí nechat. Komentář je perlový náhrdelník, nelze něco vypíchnout, to se musí slyšet. I ta animace je vtipná, z té mě nejvíce zaujala čekající smrtka. ()

HellFire 

všechny recenze uživatele

Moje nová nejoblíbenější pohádka. A může za to František Filipovský. Takhle osobitý a hravý hlas by se hodilo poslouchat, i kdyby vás hanil. Je hezké si připomenout, jaká je čeština krásný jazyk. V dnešní filmové a seriálové tvorbě je to slast pro duši. ()

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Málo známá a o to překvapivější podívaná. Filipovský komentuje svým charakteristickým hlasem lidovou poudačku plnou dvojsmyslů, vulgarit a narážek, které dostávají člověka do kolen. A pak tomu navíc nasadí korunu obrazová složka originálně vytvořená na vyšívacím plátně. Kdo neviděl, neuvěří, co se u nás za nromalizace mohlo vzniknout. ()

ABLABLABLA 

všechny recenze uživatele

No co tohle bylo??? Koukala jsem na to jak z jara květ a nestačila se divit a smát. Jak tu mnozí píší, čeština je opravdu nádherná a nevyzpytatelná a i z pohádky pro děti dokáže pro dospělé udělat prasárničku, ale kouzelnou prasárničku. Ještě když se k tomu přidal hlas Filipovského, tak tohle patří mezi české skvosty animované filmografie. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

správňácká pohádka pro dospělé. Ani jsem netušil, co se všechno za socialismu natáčelo. Já chci doma taky Všehochlupa! ... nabízím zdejší 1bod ;-) [ PŘÍBĚH: 2 /// ORIGINALITA: 3 /// NÁLADA: 2 /// ART: 0 /// STYL: 2 /// CASTING: 3 (3*MAX) ] ()

Ak.žena 

všechny recenze uživatele

Viděno na VŠ semináři literatury jako materiál, který "se jinam nevešel", spolu s "Drátovat, flikovat" a "Vodou čerstvosti". Verdikt k trojici obecně v komentáři u prvního zmiňovaného dílka. Prvky parodie bohužel hodně známé pohádky bohužel převládaly nad ostatním, Filipovský samozřejmě skvělý, z trojice mně nejbližší humor ("Král si zkoušel položit ruku na ovci, ale nebylo to ono." atp. :D). ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Méně než za pět se prostě dát nedá. Člověk při koukání jenom nevěřícně vrtí hlavou, jestli se jako fakt nepřeslechl, jestli jako fakt ten slušný Filipovský tohleto řekl? "Máš krátký tričko, kouká ti nádobíčko". Jinak se musím pochlubit, na to řešení, které Vendovi nakukal až třetí noc Vítr, na to jsem přišel hned první noc a sám! ()

Master19 

všechny recenze uživatele

"Honem štamprdli, bude binec." To si musím zapamatovat! Něco tak nenápadného a tak geniálního muselo vzniknout za normalizace, v časech dvojsmyslů a přetvářky. Ale huš s politikou, přímočarý příběh omotaný spoustou krásných klubíček s fantastickým průvodním slovem mistra Filipovského. To samozřejmě není pohádka, tam by neměl co dělat švagr co zná každou ďouru. Výborně jsem se bavil, musel jsem se na to podívat třikrát po sobě, protože to je tak uklidňující. Ale na Vendu nemám, ten to s čarodějkou zvládnul za noc čtrnáctkrát, a to teda, klobou dolů! ()

duddek 

všechny recenze uživatele

Nezvykle košilatá pohádka (v úvodu stojí "kudrnatá"), Filipovského vyprávění je odzbrojující, děj trochu zaostává... Ale takového všehochlupa by chtěl k usínání asi každý. "Von jí ještě pořád vykal." :)) ()

KatRi 

všechny recenze uživatele

Důkaz, že i lehce košilatý příběh se dá udělat vtipně a nemusí působit trapně. Může to být dokonce i animovaná pohádka. A nemusíte přitom v každé druhé scéně lidi mlátit do pohlavních orgánů, vkládat postavám do úst čistě jen dvojsmyslné Kameňáky nebo sprostá slova, aby to bavilo. ()

Yarwen 

všechny recenze uživatele

Jeden ze skvostů československého animovaného filmu. Třeskutě vtipný, člověk si nestačí vychutnat právě řečené, aby byl vzápětí převálcován novou hláškou. Famózně namluvený Františkem Filipovským je tento krátký snímek milým osvěžením ducha, po kterém se setrvačností ještě nějakou dobu chvěje bránice a cukají koutky úst... ()

Reklama

Reklama