Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Za druhé světové války se britské letectvo již poněkolikáté pokouší zničit přehrady v Porúří. Zatím masivní ochranné zdi všechny útoky přestály. RAF tedy žádá konstruktéry bomb, aby vymysleli něco, čemu by přehrady neodolaly. Této nesmírně náročné práce se ujme Barnes Wallis (Michael Redgrave), kterému v provedení stojí mnoho překážek... Slavný klasický britský válečný snímek, který mimojiné velmi posloužil Georgi Lucasovi pro jeho HVĚZDNÉ VÁLKY - včetně některých takřka převzatých dialogů. (Pohrobek)

(více)

Recenze (73)

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Tentokrát trochu netradiční válečný film kde prvních devadesát minut je hlavně o vývoji té revoluční bomby její zkoušení a zkoušení provedení samotné akce. O té je ta finální půlhodinka. I když triky už zub času nahlodal, tak na rok 1955 to pořád nevypadá zle a dá se na to v pohodě koukat. Líbila se mi cílevědomost vědce při vývoji i houževnatost a vůle pilota který celou akci řídí. Jenom možná některý vedlejší dějový linie bych vyškrtnul a film trochu zkrátil. Proč tam třeba byla ta linka s přejetým psem u kterýho se ani nedozvíme kdo ho vlastně přejel a celý to vyšumí do ztracena jsem úplně nepochopil. No a někdo může třeba namítnout, že film adoruje výrobu bomby která pak ve finále asi zabije i nevinný lidi když při záplavách továren sledujeme topící se dělníky, ale tohle bych úplně nekritizoval i vzhledem k době vzniku teprve deset let po válce. Prostě tady byl nepřítel a tyto strategické cíle bylo třeba zničit a hotovo. Každopádně i přes ty výtky mě nemrzí, že jsem si ten film doplnil a to solidní nadprůměrný hodnocení si ode mě vyslouží.65% ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Je to výborný film už proto, že je na podkladě skutečné události z 2.světové války. Kolik vynikajících námětů ještě musí být uloženo ve válečných archivech, kolik hrdinů je zapomenuto nebo opomenuto a mezi ně patří vědci-bojovníci, kteří svými vynálezy, inteligenci a úžasnými schopnostmi pomohli vyhrát válku. Jsem ráda, že jednomu z nich se to podařilo, byť překážky a úsilí byly nepředstavitelné ! Velmi dobrý film, bez lásky a bez podstatných žen, bez zbytečné romantiky a přece tam láska byla ... láska k pejskovi - k dušičce, která vás vítá jako nikdo jiný na světě. Myslím, že si film zaslouží plným právem 4*. (Jenže pejsek měl zůstat naživu. Ale to už prozrazuji něco, co jsem původně nechtěla...sorry!) ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Na svojí dobu precizně zfilmované a s plnou polní co se týče vojenské techniky si ostudu také neudělali, a to se cení. Možná je to ale až příliš ukecané, dlouhé a chvílemi dost nudící, což je u filmů z této doby naprosto běžné, když z války neukazujou spíš psychickou stránku člověka, kde tady to rozhodně nehrozí. Pravda zase je, že závěr byl monumentální, což jsem od tohoto filmu ani nečekal, o to víc mě to nakonec překvapilo. Lidé tenkrát př isledování tohoto filmu museli mít hlavu v oblacích, protože natočit něco takového opravdu muselo dát zabrat, ale jde hlavně o ten konec, to co se děje předtim, to bych s lehkostí přešel, tam skutečně není zas tak o moc co stát, proto ty tři hvězdy. Když dobrý film, tak celé dvě hodiny, a ne jen závěr, ale tady za to může spíš doba, ve které byl film natočený, i tak je to na tehdejší dobu veliký krok kupředu. ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Precíznosť a metodickosť prístupu k faktom a maximálnej autenticite a vierohodnosti v očiach diváka posúva Andersonovu významnú vojnovú snímku na tenké rozmedzie medzi hraným filmom a dokumentom, čím zastáva obdobnú pozíciu chladnej rekonštrukcie udalostí ako svojho času Smightyho Midway. Zásadným rozdielom medzi týmito dvoma filmami je však Andersonova snaha o zblíženie diváka s postavami miesto letmého predstavenia plejády pre dej zásadných charakterov. A v tomto bode zlyháva, pretože mimo Redgravea v roli konštruktéra Wallisa všetky postavy bez výnimky spĺňajú naordinovaný vzorec chovania (čo lepšie vysvetľuje vo svojom komentári Subjektiv). V prvej polovici filmu je všetko relatívne v poriadku - príbeh dodržuje presný postup a vernosť faktom, a tak nám chronologicky predostiera všetky udalosti predchádzajúce samotnej operácii (ktorá sa tak, ako ju vykresľuje film, stáva v mojich očiach jednou z najzásadnejších a najpôsobivejších svojho druhu) a udržuje diváka v konštantnom napätí čo sa darí aj najmä vďaka tomu, nakoľko bola utajená a ako perfektne zohráva Redgrave svoju úlohu. Bohužiaľ, v neprospech filmu sa v druhej fáze, keď začína plán naberať jasnejšie kontúry, sa do filmu dostáva pár zbytočných scén sprevádzaných lacným sentimentom. Samotná bojová akcia, dostavujúca sa v poslednej polhodine je nakoniec po technickej stránke slabšia, ako divák očakáva, a prejavuje sa na nej nižší rozpočet, než sme u podobne dôležitých vojnových filmov zvyknutí. Našťastie, takmer excelentnému zážitku bez jediného zakolísania tempa nič neprekáža a sám som sa bavil o poznanie viac, než u spomínaného Midway z podobného súdku. A tu zobrazený optimizmus zo šance na rýchle ukončenie vojny je trestuhodne nákazlivý. 85% ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Za druhé světové války patrně nebylo větší frajeřiny, než proletět se nenápadně nad německým územím a pak z výšky 20 metrů nad vodní hladinou, při rychlosti 380 km/h, ve vzdálenosti 600 metrů od cíle vypustit hopsající bomby proti zbytečně celistvým hrázím přehrad. Tento snímek komplexně zachycuje vymyšlení plánu, trénink i vlastní akci, přičemž tempo vyprávění by sice občas potřebovalo popohnat býkovcem, ale závěrečné efektní nálety proti nacistické rychlopalbě leccos vynahrazují. ()

Galerie (56)

Zajímavosti (14)

  • Pes se ve skutečnosti opravdu jmenoval Nigger. (Kulmon)
  • Největší britský kasovní úspěch roku 1955. (KIT.HL)
  • Ve filmu to není zmíněno, ale bombu bylo před shozením třeba roztočit. Proti směru letu a rychlostí 500 otáček za minutu. (Jirka_Šč)

Reklama

Reklama