Reklama

Reklama

Hurikán

  • Velká Británie Hurricane (více)
Trailer 2

VOD (1)

Obsahy(1)

Hurricane: Squadron 303 je příběh skupiny odvážných Poláků, kteří v druhé světové válce bojovali v oblacích nad Anglií, a to nejen aby udrželi Velkou Británii svobodnou od nacistů, ale také aby udrželi při životě svoji představu o vlastní svobodné zemi, která existovala ve své moderní podobě již téměř dvacet let, než byla rozdrcena čelistmi Německa a Sovětského svazu. Vyzbrojeni stíhačkou Hurricane a pod bedlivým dozorem z počátku neochotného velení  RAF svádí svůj boj za svobodu... (KIT.HL)

(více)

Videa (1)

Trailer 2

Recenze (57)

mira007 

všechny recenze uživatele

Tak my za historii kinematografie máme dva filmy s tématem českých letců v Anglii a Poláci mají o svých pilotech hned dva filmy za rok 2018. Tento britský film je z hlediska kvality akce takové do očí bijící béčko ( zlatej Tmavomodrý svět ), ale dějově se mi to zdá o milimetr lepší než Dywizjon 303. Jednu hvězdu musím dát za Kryštofa Hádka, který zahrál Josefa Františka, který byl se 17 zásahy nejlepším spojeneckým pilotem. ()

petikacka 

všechny recenze uživatele

Za mě je to totální vykrádačka "Nebeských jezdců" a "Tmavomodrého světa" a ještě navíc s naprosto nevěrohodnými leteckými souboji které jsou trapně počítačové...Vůbec nechápu zakomponování postavy Josefa Františka (Kryštof Hádek) který tam prakticky neměl žádnou úlohu ani důvod tam být...Co mě na tomhle filmu sralo, ale nejvíc, je hlavní postava v podání Iwana Rheona, který je tak nesympatický a tak naprosto se nehodící do kladné role až to bolí...A to, že ve "Hře o trůny" byl sqělý na tom vůbec nic nezmění...Za mě z přimhouřenýma oběma očima 60% ()

Reklama

Paxxx.cz 

všechny recenze uživatele

Spíše bída než třída - jasně věděl jsem od začátku, že půjde o béčko, ale čekal jsem lepší zážitek. Začnu tím největším kamenem úrazu a tou je absolutně nezajímavá dějoví linka. K tomu přidejte nešikovný střih a samotné letecké souboje mohly být taky zajímavější. Co se dá pochválit je výběr herců, ze kterých si už někteří příslušníky RAF zahráli dříve - Kryštof Hádek (Tmavomodrý svět) a Nicholas Farell (Pearl Harbor). Chválím potom i to, že film popisuje fakta, která někomu možná byla neznámá...4/10. ()

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Podle skutečného příběhu 303. polské squadromy, což je plus. Bohužel další jsou hlavně minusy. Stále mi vyskakoval před očima mnohem lepší Tmavomodrý svět. Lepší trikově, scénáristicky, režisérsky. Zajímavé na tomto byly náhledy do života ženských přislušnic leteckých sil WAAF, byl zde solidní Iwan Rheon, ale nějak to stále za Tmavomodrým světem kulhalo. V některých scénách jsem měl pocit, že se Hurricane Tmavomodrým světem inspiruje. Dobré vysvědčení pro náš film. ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Dopozeral som film Hurricane: Squadrom 303 a som na rozpakoch. Irituje ma, že som pozeral na film kde nebola predvedená ani jedna vzdušná reálna akcia na reálnych lietadlách (lietadla generované počítačom). Ďalším záporom je, že bitka o Britániu pozostávala buď zo samotného boja, v čakaní na poplach a v neustálom sedení v krčme, respektíve s vodkou na izbe. Beriem to, ako taký malý podvod na divákovi. Druhou marketingovou chybou je, že v roku 2018 boli natočené 2 filmy o 303. peruti RAF. Prvý už spomínaný Huriccane: Squadron 303 v britskej výrobe je o stíhacom pilotovi Janovi Zumbachovi "Donaldovi" (veliteľ perute od 19.5.1942 do 1.12.1942) aj o českom stíhacom pilotovi Josefovi Františkovi (hral ho Kristof Hádek) a ten druhý film Dywizjon 303 v poľskom prevedení je o veliteľovi 303. perute poručíkovi Witoldovi Urbanowiczovi (veliteľ perute od 7.9.1940 do 1.4.1941 kedy prevzal velenie 1. poľského stíhacieho krídla), kde je taktiež Josef František ale už v podaní (Macieja Cymoreka). A keďže predpokladám, že už nemôže byť technický horšie prevedený, takže bude lepším filmom. V radoch RAF mali Poliaci celkom 16 perutí v priebehu 2. svetovej vojny, ale 303. bola z nich najlepšia. Pri 9900 bojových vzletoch v rokoch 1940 až 1945, zničili 126 nepriateľských lietadiel, pravdepodobne 13 a poškodených bolo 9 nepriateľských lietadiel (v povojnovom bádaní došlo k rapídnej zmene zo 126 zostrelených bolo preukázaných iba 31,5 zničených lietadiel). Zatiaľ pre mňa najlepším filmom o tejto peruti je Poľská bitka o Britániu z roku 2009. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (12)

  • V čase 1:26:00 německý důstojník jedoucí v autě říká: „V Leningradě se asi opalovat nebudu.“ Větu o Leningradě prohlásí 8. 10. 1940. Operace Barbarossa – útok na sovětský svaz, byla ale zahájena až 22. 6. 1941. (Globus_Jirka)
  • Jan Zumbach (Iwan Rheon) přežil sestřel jak před bitvou o Británii, tak během ní. Válečným zajatcem se stal až v posledních měsících války, když mu vinou navigační chyby došlo palivo nad nepřátelským územím. (swinevenca)
  • Josef František (Kryštof Hádek) byl opravdu postrachem pro obranyschopnost letky, protože z formace svévolně odlétal bojovat s Němci na vlastní pěst. Polská peruť ho proto posléze brala s sebou jako „hostujícího“ pilota. S polskou perutí létal už ve Francii, protože mu Poláci zachránili život při setřelu během polsko-německé války a ve Francii měl konflikt s nadřízeným československým důstojníkem. (swinevenca)

Reklama

Reklama