Reklama

Reklama

Memphiská kráska

  • Velká Británie Memphis Belle (více)
Trailer

Úspěšný válečný film o jednom z nejznámějších bombardérů druhé světové války se odehrává v květnu 1943 a jeho hrdiny jsou sehraná desetičlenná posádka bombardéru B-17, nazvaného Memfiská kráska. Na jeho palubě se má posádka vydat na poslední nálet a po něm má být převelena do USA. Byla by první, které by se podařilo přežít pětadvacet nasazení. Jenže cílem náletu je letecká továrna v Brémách. Všichni vědí, že pravděpodobnost úspěšného návratu je minimální. Není divu, že mají strach a jejich nervové vypětí je větší než u jiných posádek. Vždyť šanci na návrat domů mají nadosah, a přece téměř nedosažitelnou. Napětí zvyšuje mlha, kvůli níž musí být start odložen. Když se konečně ocitnou ve vzduchu, čeká je útok nepřátelských stíhaček. Nad Brémami kvůli mrakům není vidět cíl a kapitán Dearborn rozhodne opakovat přelet, protože nechce zasáhnout civilní oblasti. Po úspěšném shození bomb obrátí k návratu. Cestou je letoun několikrát zasažen, několik mužů zraněno, přestane fungovat elektrika, začnou ztrácet palivo. Přesto se nevzdávají a zarputile míří k domovskému letišti. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (156)

greghouse 

všechny recenze uživatele

Díky tomuhle filmu se B 17 stala mým nejoblíbenějším letadlem druhé světové války :-), ale je to už dávno a přeci jen po přečtení biografie velitele Krásky kapitána Morgana ( ano jako ten rum ;-))koukám na film trochu jinak ale z nostalgie *****. Ten film má super hudbu parádní obsazení a skvělou atmosféru, vidíme zde stísněnost bombardéru podobně jako je vidět omezený prostor v Das Boot. ()

WillyMarks 

všechny recenze uživatele

Tento snímek jsem dnes zhlédnul zhruba po 10.té. Několikrát na staré VHSce , poté párkrát na dvd ripu a tentokrát v 720p a v originálním znění. Stále je to skvělý ojedinělý snímek z druhé světové války posazen do prostředí bombardovacích jednotek. Příběh mladíků jež je částečně postaven na skutečných událostech. Pokud se přesuneme do roku vzniku filmu (1990), tak musíme přiznat, že letecké scény, bitvy v oblacích, vybuchující flaky, jsou natočeny dost kvalitně. Film má ideální stopáž, nikde se nezadrhává a nezastavuje, přičemž se díky tomu nestihneme ani pořádně poznat postavy a jejich různorodé charisma. Nádherné stroje a pěkné zpracování...jednoduše řečeno digitální technologie dostává na frak od originálů :-) 78% ()

Reklama

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Jeden z filmů, na které bych použil půl hvězdičky. FIlmu škodím třemi, ale přeceňuji ho 4 hvězdičkami, ale vzhledem k 78%, které má volím menší hodnocení. Celá posádka létající pevnosti jsou uvěřitelné postavy a slušně zahrané, ale celý film na mě trochu působí jako dražší televizní film do kterého se dostalo pár hvězdnějších herců. Jako válečné drama patří k tomu slušnému průměru, kterému chybí víc dramatických okamžiků a možná i více války. ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Krásně nasnímaný válečný snímek, jehož největší předností je legenda Druhé světové války Boeing B-17 "Flying Fortress". Memphis Belle se rovněž může pochlubit sympatickými hlavními herci a příběhem, který nepostrádá pořádnou dávku napětí a akce. Pro všechny fanoušky tohoto stroje, potažmo i Druhé světové války je toto zkrátka "must see" záležitost. Skvělá práce! „Hey, are those size eights? How about leaving a little will saying when you get your ass shot off on your first mission that those nice, shiny new pumps come to me, huh?“ ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Velmi kvalitní válečný film, rozhodně v oboru leteckých filmů patří mezi nejlepší, zpracován je ještě klasickou metodou, vznikl těsně před cgi érou a myslím, že je to spíš k dobru věci. Update: Když jsem viděl trailer na Red Tails, jen se mi potvrdilo, jak klasický modely a reálný letadla dávaj digitálu na frak. Zvyšuju na pět *. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (16)

  • K natáčení byly použity dvě z osmi funkčních B-17 Flying Fortress, které byly v té době k dispozici. Jedna z nich nesla jméno "Sally B". (Foxhound#1)
  • Srdeční masáž, kterou Val (Billy Zane) dává Dannymu (Eric Stoltz), by nebyla možná, protože práce Baltimorských lékařů Kouwenhovena, Knickerbockera a Judea o masáži srdce se objevily až počátkem 60. let 20. století. (WillyMarks)
  • Natáčelo se na bývalém vojenském letišti RAF Binbrook v Lincolnshiru a v leteckém muzeu v Duxfordu. (Foxhound#1)

Reklama

Reklama