Reklama

Reklama

Bitva o Británii

  • Česko Bitva o Anglii (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film Bitva o Anglii režiséra Guye Hamiltona rekonstruuje proslulou kapitolu z dějin druhé světové války, v níž Velká Británie dokázala odolat německým leteckým útokům. Snímek se soustředí na různé britské vojenské osobnosti, řada z nich je inspirována skutečnými lidmi. V červenci roku 1940 německé vzdušné síly bombardují Anglii v rámci příprav na invazi. Když začne Německo, zřejmě nedopatřením, útočit na civilní oblasti v Londýně, Britové začnou v odvetě nečekaně iniciovat nálet na Berlín. Rozlícený Adolf Hitler nařídí Luftwaffe, aby své útoky spíše než na vojenské cíle zaměřila na Londýn a další velká města. Jeho špatný úsudek však umožní Britům obnovit zničené letecké základny. Statečný boj vyčerpaných anglických pilotů Královského letectva a odolnost britské veřejnosti nakonec dohnaly Německo k tomu, aby se vzdalo svých pokusů o invazi. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (214)

Legas 

všechny recenze uživatele

Faktografický válečný film se spoustou úchvatných leteckých scén. Je třeba brát zřetel na dobu vzniku, protože dnes jsou takovéto scény více dynamické (viz. třeba Pearl Harbor Michaela Baye). Tehdy ale měli k dispozici více letadel, takže letecké scény jsou přeci jen skutečnější (hmatatelnější), než sprška CGI efektů. Film trošku postrádá osobitější příběh, díky kterému by se divák mohl s někým ztotožnit. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Tak skvěle natočené letecké souboje jsem ještě v žádným jiným filmu neviděl. Dodnes považuji za malý zázrak, že Anglie vyhrála. Když však vidím s jakým odhodláním a odvahou letci ve služnách RAF bojovali s německými letci, říkám si jen jedno - takhle se brání svoboda. Je zajímávé, že i když znám výsledek této bitvy stejně jsem během sledování tohoto filmu cítil velkou starost o osud celé Anglie. ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Hitlerovou najväčšou strategickou chybou bolo, že začal bombardovať Londýn - tak to je pravda. Dá sa možno nadnesene povedať, že mu bitku o Britániu prehrali ješitnosť a nadutosť... Tomuto poviem poctivý Old Schoolový vojnový film, čo do historického priebehu aj veľmi dobre zvládnutý, pričom keď sa bavíme o technických a filmárskych záležitostiach, tak ďaleko predstihol svoju dobu. Výbuchy a letecké súboje boli ukážkové a čo je hlavné aj prirodzené. Z týchto ale aj z iných dôvodov ma film vtiahol do príbehu prakticky už hneď od začiatku, pričom tento veľmi pohodový, príjemný pocit vydržal po celý čas. Stačí len ak sa divák nechá unášať pútavým a často i napínavým dejom bez hluchých miest, sympatickými hercami a brilantnými vzdušnými súbojmi a o nezabudnuteľný filmový zážitok je postarané. 85/100 ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Spolu s Bitvou V Ardenách a Příliš Vzdáleným Mostem tvoří moji osobní svatou trojici mezi zahraničními válečnými filmy. Hvězdné obsazení, skvělá výprava, efektní vzdušné souboje a navíc výborná hudba Rona Goodwina (který se vyřádil i na Where Eagles Dare). Nad podobou Sira Laurence Oliviera a maršála Dowdinga budete žasnout, nicméně naši Nebeští Jezdci jsou pořád o třídu výš. ()

Aqualung 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem tento film několikrát.Vždy mne osloví.Říkám si jak moc bychom měli být vděční?Jsem si plně vědom a věřím, že i Britové jsou si toho vědomi, jak hodně ublížili Čechům a některým Slovákům svým jednáním, která předcházela mnichovské dohodě.Dali nám možnost ustanovit exilovou vládu, dali nám možnost začít bojovat na zemi i ve vzduchu.Jsem si vědom, co způsobil atentát na Reinharda Heydricha,který by nebyl aniž by byli naši vojáci v Británii vycvičeni.Jsem si vědom, že jen díky tomuhle počinu jsme se stali členy vítězné koalice, jsem si vědom, že hrdinství Čechů a Slováků za kniply britských stíhaček znamenaly ohromný přínos k porážce toho šíleného systému, který Hitler zavedl v Německu.Tenhle film je alespoň malým poděkováním pilotům všech cizích zemí i těm britským za ohromný kus práce, který odvedli a zabránili tak Německu v invazi do Británie.Myslím, že v roce 69, kdy vznikl se podařilo natočit silný film, a sice jak po technické stránce-některá letadla byla kamuflována z každé strany jinak, tak i po umělecké. Neexistovala počítačová grafika jako ve sračkovitém Pearl Harbor, a přitom jsou souboje dodnes silně působivé.Chybí, díky Bohu, cajdákovité scény, je to jen surová řež a lidské hrdinství ve stejné míře...Klobouk smekám a hluboko se klaním. ()

Galerie (123)

Zajímavosti (25)

  • Ve scéně s T5 - Polská výcviková peruť je záběr na letku 6 Hawker Hurricane. Ovšem první tři letadla jsou skutečně Hurricany, ale vzdálenější tři jsou Me 109. Odlišnost lze najít v rozdílném tvaru trupu a hlavně chybějícím chladiči pod trupem. (Jirka_Globus)
  • Ve scéně, kdy je Colin Harvey (Christopher Plummer) sestřelen, sedí ve Spitfiru, ale při záběrech mimo kokpit padá Hurricane, který navíc hoří a v dalším střihu nehoří. (Jirka_Globus)
  • Namísto skutečných Messerschmittů Bf 109 bylo použito 27 letadel Hispano Aviación HA-1112-M1L, což je po válce ve Španělsku licenčně vyráběná Bf 109G (s několika modifikacemi, zejména použití motoru Merlin 500-45 namísto Daimler-Benz řady 600). Pro potřeby Bitvy o Británii bylo nutno je upravit, aby vypadaly co nejvíc jako Bf 109E, což kromě odpovídajícího zbarvení znamenalo například doplnit vzpěry pod vodorovné ocasní plochy, odstranit 20mm kanony Hispano HS-404 či "zhranatit" zaoblené konce křídel. (ryba443)

Související novinky

Zemřel Christopher Plummer

Zemřel Christopher Plummer

05.02.2021

Z Ameriky přichází velmi smutná zpráva. Dnes ráno ve svém domě v Connecticutu zemřel legendární kanadský herec a držitel Zlatého glóbu i Ceny akademie, Christopher Plummer. Populárnímu tvůrci známému… (více)

Reklama

Reklama