Reklama

Reklama

Bitva o Británii

  • Česko Bitva o Anglii (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film Bitva o Anglii režiséra Guye Hamiltona rekonstruuje proslulou kapitolu z dějin druhé světové války, v níž Velká Británie dokázala odolat německým leteckým útokům. Snímek se soustředí na různé britské vojenské osobnosti, řada z nich je inspirována skutečnými lidmi. V červenci roku 1940 německé vzdušné síly bombardují Anglii v rámci příprav na invazi. Když začne Německo, zřejmě nedopatřením, útočit na civilní oblasti v Londýně, Britové začnou v odvetě nečekaně iniciovat nálet na Berlín. Rozlícený Adolf Hitler nařídí Luftwaffe, aby své útoky spíše než na vojenské cíle zaměřila na Londýn a další velká města. Jeho špatný úsudek však umožní Britům obnovit zničené letecké základny. Statečný boj vyčerpaných anglických pilotů Královského letectva a odolnost britské veřejnosti nakonec dohnaly Německo k tomu, aby se vzdalo svých pokusů o invazi. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (214)

genetique 

všechny recenze uživatele

Z pohľadu vážnosti a dĺžke akcie pomerne krátky film, ktorý nám však okrem viacerých leteckých bojových scén neponúka toho až tak veľa. Boje vo vzduchu sú spočiatku zaujímavé, no kvôli slabšiemu trikovému efektu, na svoj vek však ešte celkom slušnému, sa po čase tieto scény opozerajú. Žiadny vedľajší rozvitejší príbeh, popri ktorom by boje prebiehali. Akosi mi to proste na tie hviezdičky nevychádza. 65%. ()

JohnSmith 

všechny recenze uživatele

Režisér Bondovek si odskočil k válečnému dramatu, jehož téma je pro Brity jednou z nejosobnějších věcí novodobé historie. Nutno říci, že se jedná o jeden z nejlepších válečných snímků, jaké jsem viděl a to hlavně díky nezapomenutelným leteckým soubojům, které jsou na rok 1969 naprosto skvělé a troufnu si říci, že strčí některé dnešní do kapsy. ()

Reklama

pakobylka 

všechny recenze uživatele

----- "Nejsme připraveni, jsme sami, hrajeme o čas - a ten ubývá." ----- Bitva o Británii v kostce. V instantní kostce ... bohužel. Její emoce byly dokonale zakonzervovány, aby si uchovaly neomezenou trvanlivost - jenomže tím pádem je nelze jen tak beze všeho vzít a vyslat do prostoru, kde by mohly najít a oslovit případného diváka. Na druhou stranu vás čeká bezpočet opravdu skvěle natočených válečných leteckých scén, což určitou odtažitost a nezúčastněnost snímku trochu odbourává. Sečteno a podtrženo: 3,5*, přičemž na čisté 4* zaokrouhluju z úcty ke všem příslušníkům RAF, kteří bojovali ve druhé světové válce. ()

Sdoom 

všechny recenze uživatele

Válečný snímek, který věřím je vzhledem k tématu pro Angličany modlou, ale pro mě jakožto filmového diváka jen průměrným snímkem, který bych mezi nejlepší válečné filmy určitě nezařadil. Jedná se v podstatě jen o rekonstrukci událostí, navíc dost chaoticky uspořádanou. Hudba mi zde vůbec neseděla, zejména při té největší bitevní scéně jsem měl spíš pocit, že jsem v nějakém krimithrilleru. Na dobu, kdy snímek vznikl, jsou letecké bojové scény opravdu skvělé, i když s přehledností jsou malinko na štíru. Navíc jako Čech se můžu cítit uražen, že zatímco Poláky tam v akci ukázali, tak naše statečné piloty jen zmínili dvakrát během filmu a pak na konci v titulcích. :-) ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Kterak pýcha nadutého Hermanna předcházela pádům jeho letadel.. Zub času pochopitelně udělal své (některé výbuchy letadel vypadají jako by na filmový pás někdo típnul vajgl), ale jako malá historická přehlídka toho, jak byla operace Seelöwe uložená k ledu, je to pořád třída. Prošpikovaná leteckými souboji, věrnou bojovou technikou (pochopitelně až na vzácné Messerschmitty Bf 109) i zmínkami o méně známých aspektech památné bitvy, která sebevědomé Hitlerově armádě nastavila jeden z prvních drsných nárazníků (síť pozorovatelů Observer Corps, bombardování Berlína). Nějaké souvislý příběh, heroické gesta či chvástání ala lord Flashheart („..tak jsem proletěl skrz okno v ložnici, hodil jí bonboniéru na toaletní stolek, kulometem vystřílel svoje telefonní číslo na zeď a pak jsem vypadl a ojel její sestru..“) rozhodně nečekejte, spíš jen malé střípky tvořící obraz hrstky hrdinů bojujících za svobodu nás všech. Pokud však přeci jen hledáte nějaká esa, je tu peruť ve složení Caine, Olivier, Shaw a Plummer.. ()

Galerie (123)

Zajímavosti (25)

  • Obdobně jako u Messerchmittů, i filmové bombardéry Heinkel 111 pocházejí od španělského letectva. Bylo použito 32 kusů bombardérů CASA 2,111 (licenční Heinkel 111 H-16 s motory Merlin namísto Junkers Jumo 211). (ryba443)
  • Stuky ve filmu jsou jen modely. (Javert)

Související novinky

Zemřel Christopher Plummer

Zemřel Christopher Plummer

05.02.2021

Z Ameriky přichází velmi smutná zpráva. Dnes ráno ve svém domě v Connecticutu zemřel legendární kanadský herec a držitel Zlatého glóbu i Ceny akademie, Christopher Plummer. Populárnímu tvůrci známému… (více)

Reklama

Reklama