Reklama

Reklama

Bitva o Británii

  • Česko Bitva o Anglii (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film Bitva o Anglii režiséra Guye Hamiltona rekonstruuje proslulou kapitolu z dějin druhé světové války, v níž Velká Británie dokázala odolat německým leteckým útokům. Snímek se soustředí na různé britské vojenské osobnosti, řada z nich je inspirována skutečnými lidmi. V červenci roku 1940 německé vzdušné síly bombardují Anglii v rámci příprav na invazi. Když začne Německo, zřejmě nedopatřením, útočit na civilní oblasti v Londýně, Britové začnou v odvetě nečekaně iniciovat nálet na Berlín. Rozlícený Adolf Hitler nařídí Luftwaffe, aby své útoky spíše než na vojenské cíle zaměřila na Londýn a další velká města. Jeho špatný úsudek však umožní Britům obnovit zničené letecké základny. Statečný boj vyčerpaných anglických pilotů Královského letectva a odolnost britské veřejnosti nakonec dohnaly Německo k tomu, aby se vzdalo svých pokusů o invazi. (Cinemax)

(více)

Zajímavosti (25)

  • V čase 01:20:00, když Herman Goring (Hein Riess) přijíždí do Calais, tak na vlaku je americké kulometné dvojče s dvěma kulomety Browning .50. (liebgott)
  • Jako jedni z konzultantů filmu působila při natáčení opravdová letecká esa Druhé světové války, která se účastnila i přímo Bitvy o Británii. Za britskou stranu to byl podplukovník Robert Stanford Tuck, DFC, DSO & AFC, který má na svém druhoválečném kontě 28 potvrzených sestřelů. Za německou stranu pak nikdo menší než sám generál Adolf Galland, bývalý velitel stíhacích sil Luftwaffe a eso s potvrzenými 104 sestřely. (Foxhound#1)
  • Použité stíhačky Supermarine Spitfire a Hawker Hurricane jsou původní válečné stroje. (Foxhound#1)
  • Všechna letadla, která se ve filmu objeví (kromě španělského Junkersu Ju 52), pohání britský motor Rolls-Royce Merlin. (ryba443)
  • Ve filmu se objevilo 27 Spitfirů různých verzí (z toho 12 letuschopných), jejichž vzhled byl sjednocen na verze Mk.I a II, které byly používány ve skutečném konfliktu. Dále bylo k vidění šest Hawker Hurricanů (z toho tři letuschopné). (ryba443)
  • Obdobně jako u Messerchmittů, i filmové bombardéry Heinkel 111 pocházejí od španělského letectva. Bylo použito 32 kusů bombardérů CASA 2,111 (licenční Heinkel 111 H-16 s motory Merlin namísto Junkers Jumo 211). (ryba443)
  • Namísto skutečných Messerschmittů Bf 109 bylo použito 27 letadel Hispano Aviación HA-1112-M1L, což je po válce ve Španělsku licenčně vyráběná Bf 109G (s několika modifikacemi, zejména použití motoru Merlin 500-45 namísto Daimler-Benz řady 600). Pro potřeby Bitvy o Británii bylo nutno je upravit, aby vypadaly co nejvíc jako Bf 109E, což kromě odpovídajícího zbarvení znamenalo například doplnit vzpěry pod vodorovné ocasní plochy, odstranit 20mm kanony Hispano HS-404 či "zhranatit" zaoblené konce křídel. (ryba443)
  • V opravdové bitvě o Británii Němci použili i jiné létající stroje, než můžeme vidět ve filmu. Mezi některými jmenujme například Messerschmitt 110, Dornier 17 nebo bombardéry Junkers 88. Když se ale film natáčel, nebyly k dispozici žádné funkční exponáty. (Javert)
  • Stuky ve filmu jsou jen modely. (Javert)
  • Obrovské množství letadel, které bylo kvůli natáčení filmu sehnáno, dalo na 35. největší leteckou sílu na světě. (Javert)

Související novinky

Zemřel Christopher Plummer

Zemřel Christopher Plummer

05.02.2021

Z Ameriky přichází velmi smutná zpráva. Dnes ráno ve svém domě v Connecticutu zemřel legendární kanadský herec a držitel Zlatého glóbu i Ceny akademie, Christopher Plummer. Populárnímu tvůrci známému… (více)

Reklama

Reklama