Reklama

Reklama

Memphiská kráska

  • Velká Británie Memphis Belle (více)
Trailer

Úspěšný válečný film o jednom z nejznámějších bombardérů druhé světové války se odehrává v květnu 1943 a jeho hrdiny jsou sehraná desetičlenná posádka bombardéru B-17, nazvaného Memfiská kráska. Na jeho palubě se má posádka vydat na poslední nálet a po něm má být převelena do USA. Byla by první, které by se podařilo přežít pětadvacet nasazení. Jenže cílem náletu je letecká továrna v Brémách. Všichni vědí, že pravděpodobnost úspěšného návratu je minimální. Není divu, že mají strach a jejich nervové vypětí je větší než u jiných posádek. Vždyť šanci na návrat domů mají nadosah, a přece téměř nedosažitelnou. Napětí zvyšuje mlha, kvůli níž musí být start odložen. Když se konečně ocitnou ve vzduchu, čeká je útok nepřátelských stíhaček. Nad Brémami kvůli mrakům není vidět cíl a kapitán Dearborn rozhodne opakovat přelet, protože nechce zasáhnout civilní oblasti. Po úspěšném shození bomb obrátí k návratu. Cestou je letoun několikrát zasažen, několik mužů zraněno, přestane fungovat elektrika, začnou ztrácet palivo. Přesto se nevzdávají a zarputile míří k domovskému letišti. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (156)

OG_Swifty 

všechny recenze uživatele

Top komentář golfisty je stručný, tentokrát ale trochu nepřesný - jednalo se totiž o bombardér amerického letectva (jejichž základna byla v Anglii). Co se filmu týče, je to dobrý a trochu i dojemný válečný letecký film, který je však v dnešní době už trochu vousatý. Ale zase je to příležitost shlédnout spoustu velkých herců v dobách jejich začátků (včetně Samvěda Křepelky :)) ()

MATADOR 

všechny recenze uživatele

Memphiská kráska je originální. A je o to zajímavější sledovat životy osazenstva jednoho z mnoha bombardérů B-17. Avšak jako válečný snímek je spíše nedotažený, nebo-li usekaný. Chvíle v oblacích si užíváte, ale akce jsou poněkud prkenné. Samozřejmě na svou dobu určitě dobře odvedená práce, ale i tak se mi zdá, že potenciál byl daleko větší. I přesto tento snímek ukazuje na hrdiny, kteří bojovali ve vzduchu a měli by mít čest a uznání! ()

Reklama

WillyMarks 

všechny recenze uživatele

Tento snímek jsem dnes zhlédnul zhruba po 10.té. Několikrát na staré VHSce , poté párkrát na dvd ripu a tentokrát v 720p a v originálním znění. Stále je to skvělý ojedinělý snímek z druhé světové války posazen do prostředí bombardovacích jednotek. Příběh mladíků jež je částečně postaven na skutečných událostech. Pokud se přesuneme do roku vzniku filmu (1990), tak musíme přiznat, že letecké scény, bitvy v oblacích, vybuchující flaky, jsou natočeny dost kvalitně. Film má ideální stopáž, nikde se nezadrhává a nezastavuje, přičemž se díky tomu nestihneme ani pořádně poznat postavy a jejich různorodé charisma. Nádherné stroje a pěkné zpracování...jednoduše řečeno digitální technologie dostává na frak od originálů :-) 78% ()

junxi91 

všechny recenze uživatele

Takové trošičku jiné, zvláštní válečné drama o tom, jak se letka Boeingů B-17 vypravila na cestu nad německé Brémy, aby tam zničila jednu továrnu. Memphiská kráska je tedy B-17 – Létající pevnost, jejíž posádka má za úkol splnit 25 misí, aby dokončila svou službu. Nyní má posádka za úkol zničit továrnu na výrobu letadel Focke-Wulf Fw 190 v Brémách. Letecká skvadra je nejprve doprovázena P-51 Mustangy, ale pak zůstanou bombardéry samy, zranitelné proti německé protiletecké obraně a Flakům. Úspěch Krásky by byl v tom, že by se jednalo o první misi, která splnila svůj cíl. Armádní publicista, podplukovník Bruce Derringer chce využít Bellinu slávu k prodeji válečných dluhopisů. Nad Německém mají bombardéry ztráty kvůli Flakům a německým stíhačkám Messerschmidt, a také je zde obrovský mrak, díky kterému nejde dobře vidět na cíl – na továrnu, okolo které se nacházejí školy a civilní objekty. Proto je třeba provést druhý přelet a ten je úspěšný – cíl je zasažen. Po cestě zpátky je posádka Krásky obtěžována německými letadly a radista Danny Daly je těžce zraněn, navíc dojde k požáru jednoho z motorů, a proto musí kapitán Dearborn nařídit ponoření letadla, aby byl motor uhašen. Jsou také zničeny elektrické systémy, a tak je třeba vysunout podvozek ručně. Nakonec to ale dobře dopadne a podplukovník Derringer oslavuje s posádkou Krásky vítězství. No a na konci se dozvíme, kolik letců přišlo během druhé světové války o život, a že tento film je věnován všem letcům, kteří za války sloužili. No, byl to celkem zvláštní film, ať už se jedná o střih, výpravu a také některé scény, a díky tomu mě to úplně nebavilo a dávám jenom 3*. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Nebylo to moje první setkání s panem režisérem, už sjem viděla jeho mladší snímky Dospívání po americku a Doktor Hollywood, ale Kráska se mi líbila zatím nejvíc. Na to, že nevyhledávám válečné filmy jsem vydržela až do konce. Příběh je dobře vystavěný, udržuje napětí až do konce a to nejlepší přichází právě na závěr. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (16)

  • Společné s Memphinskou kráskou turnus ve stejné době dokončila také další B-17 Flying fortress „Hell's Angels“. (liebgott)
  • Ve filmu bombardéry doprovázejí stíhačky P-51 Mustang. Příběh Memphiské krásky se odehrává v roce 1943, ale Mustangy začaly být jako doprovod nasazovány až počátkem roku 1944 a byly schopné bombardéry doprovázet až do Berlína a zpět. V roce 1943 doprovod zajišťovaly americké P-47 Thunderbolt nebo britské Spitfiry. (Foxhound#1)
  • V záběru, kdy je vysouván podvozek, je možné spatřit dolní otočnou kopuli, která však upadla již dříve během souboje s německým letadlem. (N...N)

Reklama

Reklama