Reklama

Reklama

Válka světů

  • USA War of the Worlds (více)
Trailer 4
USA, 2005, 116 min

Obsahy(1)

Rozvedený newyorský mechanik Ray Ferrier získává od bývalé manželky na víkend do péče své dvě děti – desetiletou dceru Rachel a náctiletého syna Robbieho. V té době dochází ve městě k podivným změnám v počasí, včetně několikanásobných úderů blesků do jednoho stejného místa. Lidé si to nedokážou vysvětlit, když se začne zvedat zemský povrch, ze kterého vylezou ze svých úkrytů podivné mimozemské stroje. Mimozemšťané ve svých mechanických maskách začnou útočit a zabíjet lidi. Strhne se davová panika a Rayovi je jasné, že musí utéct s dětmi z města pryč. V kradeném cizím automobilu se tedy vydává do domu své manželky, která zde však není. Druhého dne objeví Ray na ulici vrak spadlého boeingu. Na místo přijíždí štáb televizních reportérů, který Raye informuje o tom, že mimozemšťané ve svých strojích zaútočili na všechny světové kontinenty a podařilo se jim zničit velká území a zabít miliony lidí. Ray se rozhodne odvézt své děti k jejich matce do Bostonu, ovšem jejich auto je přepadené davem zoufalých lidí. Ray tedy přichází o auto, ale jsou naloděni na trajekt, který má odvézt obyvatele Bostonu do bezpečí. Loď je ovšem potopena a Ray s dětmi se dostávají na břeh. Ray se musí smířit s tím, že Robbie se rozhodl bojovat proti mimozemšťanům po boku armády, a pokračuje s Rachel na cestě sám... (TV Prima)

(více)

Videa (4)

Trailer 4

Recenze (1 434)

tombac 

všechny recenze uživatele

Moje očekávání tato působivá katastrofická sci-fi bezezbytku splnila. Až na pár nelogičností je film zatraceně reálný. Vražedné mimozemské stroje a vizuální efekty jsou skvělé. Nejlepší okamžiky filmu však nenastanou při efektní anihilaci lidí, ale při perfektně zrežírovaných davových scénách, kdy zoufalost prchajících lidí dostupuje vrcholu. Zvláště scéna s autem byla hodně silná. Tom Cruise pomalu nesleze z plátna a podává hodně dobrý herecký výkon. Po prkenném představení v Posledním samurajovi si u mě napravil reputaci. Dakota Fanning hraje též dobře, akorát působí na svůj věk moc dospěle. Filmu prospělo to, že Spielberg některé scény neukáže v plné kráse (kupříkladu útok armády na stroje), ale o to jsou působivější. Potěší i absence obvyklých klišé, tedy žádné plamenné projevy prezidentů, bojové porady generálů, patetické hrdinné sebeobětování či anihilace Sochy Svobody, Eiffelovky a dalších světových symbolů. Co mě však nepotěšilo, byl konec s Cruisem. To by však nebyl Spielberg, aby si neodpustil na konci nějaký ten dojemný okamžik. Jinak je zakončení vcelku logické, jen jsem měl dojem, že je poslední fáze filmu moc uspěchaná, což je asi daň za jeho rychlé natočení. ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Nejdřív jsem myslela, že si emzáci konečně přiletěli pro tu Tomíkovu sektu, a když jsem pochopila, že to tentokrát bude hodně blízké a hodně nepříjemné setkání třetího druhu, tak jsem pro změnu netrpělivě čekala, kdy Miranda Otto tasí meč a s výkřikem "smrrrrt!" jim nakope pozadí nebo co to mají. Obě domněnky a naděje se ukázaly jako liché a pokus sympatizovat s hrdiny vyšel naprázdno, protože Tom byl v proletářské roli přesvědčivý asi jako vlk přestrojený za babičku a po deseti minutách ve společnosti jindy skvělé Fanningové, která v sobě coby Mary Ann značně nelogicky spojovala mnou nejvíc nenáviděné stereotypy v zobrazování dětských postav, a sice rozmazleného hysterického spratka s přemoudřelou zmenšenou kopií dospělého, jsem si přála, aby se E.T. nažral a Dakotka nezůstala celá. Naštěstí komorně hororová stránka věci a pochmurná atmosféra, nahrazující dnenezávislovské hurávlastenectví, přece jen daly občas zapomenout na přeslazené rodinné drama, stejně jako Tim Robbins i na minimálním prostoru zastínil své hvězdnější kolegy, takže i když Spielberg ve výsledku válku se světem nevyhrál, kapitulaci přede mnou podepisovat nemusí. Já holt radši Mnichov nebo Amistad, Mr. Director. ()

Reklama

sniper18 

všechny recenze uživatele

Filmy s tématikou mimozemskej invázie patria v rámci komerčnej produkcie u mňa aj napriek rozličným kvalitám a prístupom dlhodobo medzi tie najatraktívnejšie, táto téma ma vždy fascinovala a práve podceňovaná Vojna svetov u mňa predstavuje absolútnu špičku tohto subžánru. V tomto type filmu sa najviac využívajú dva odlišné prístupy, či už ten veľkolepý blockbusterový, pri ktorom má divák prehľad o celej situácii vďaka tomu, že je z pohľadu vysokopostavených ľudí a tak ponúka aj veľkolepú akciu, akou bol napríklad Emmerichov Deň nezávislosti alebo ten komornejší, ktorý je z pohľadu obyčajných ľudí, divák sa dozvedá informácie skôr len pomaličky z rôznych útržkov, ale zase je to atmosférickejšie a napínavejšie a práve vďaka tým obyčajným ľudom aj také sympatickejšie a to sú zase napríklad Znamenia. A Steven Spielberg našiel podľa mňa ten najlepší možný kompromis. A tak je tu veľkolepý, ale aj poriadne atmosférický a napínavý film, kedy je v centre diania relatívne obyčajná rodina, ktorá sa mi získala a prakticky stále sú pri nejakých dôležitých udalostiach, prípadne sa stretnú s ľuďmi, ktorí majú celkom prehľad. Takže sa divák nemá problém aspoň čiastočne orientovať vo všetkom dôležitom, ale zároveň film dokonalo funguje aj v tej komornejšej rovine, otec bojuje o životy svojich detí, takže sa mu nedá nefandiť a prežíva s nimi aj množstvo takých, z celkového pohľadu nedôležitých, ale z osobného dosť nepríjemných udalostí. A tak je film väčšinu času skutočne prvotriedna žánrová zábava, kde jedna nezabudnuteľná sekvencia strieda druhú. A síce ku koncu už tomu začne trochu dochádzať dych, ale predsa len je to stále vysoká úroveň a ani proti tomu záverečnému vyriešeniu problému nič nemám, predsa len toto bolo už v predlohe. S obsadením nemám žiadny problém, Tom Cruise mi vyhovuje prakticky v každej úlohe, Dakota Fanning mi príde ako ideálna filmová dcéra na ochraňovanie, militaristický a pomstychtivý Justin Chatwin má tiež niečo do seba a v priebehu filmu stretnú dostatok zaujímavých vedľajších postáv. A akcia tiež predstavuje absolútnu žánrovú špičku, s lepšími mimozemskými strojmi som sa ešte nestretol, nielen, že perfektne vyzerajú, ale vedia si získať rešpekt a každý stret s nimi je nezabudnuteľný, ale perfektne fungujú aj tie komornejšie, hororovo ladené scény. Tu ma jednoducho baví všetka akcia, ale najviac si predsa len vychutnávam celú úvodnú fázu a všetky strety s armádou. Takže Steven Spielberg tu podľa mňa odviedol prvotriednu prácu, film má vynikajúci vizuál a efekty, ale aj perfektnú atmosféru a občas je aj poriadne napínavý a aj dosť nepríjemný. Tu všetko funguje na najvyššej úrovni. Takže aj po rokoch a mnohých pozretiach o plnom hodnotení vôbec nepochybujem, pre mňa nielen najlepší film s tématikou mimozemskej invázie, ale aj jeden z najlepších vysokorozpočtových filmov. 88% ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Všechny ty 4 nebo 5 hvězdičkové kometáře a hodnocenní mi přijdou hrozně vysokáí. Ten film nemá na 4* a už vůbec ne na 5. Spielberg je pan režisér, uznávám, ale to jsem věděl už dříve. To, že vykrade pár filmů (jurský park-ufouni ve sklepě a jejich procházka, Den Nezávislosti-viz. níže) není od génia jeho formátu moc hezké. Nejhorší však je, že vzal Válku světů od H. G . Wellse a přepracoval ji k obrazu svému a přesto ponechal původní konec, kterýve filmu vyzní naprosto podělaně. Film vám řekne bez znalosti knihy asi tak polovičku toho co by jste měli vědět. Strčit 3 postavy z knihy (Ogilvyho-vědce, vikáře a dělostřelce) do jedné osoby hrané Timem Robbinsem je nejstupidnější nápad co jsem kdy viděl. Jeho postava je ve filmu pár minut a jediný její smysl je ukazát, že Tom Cruise udělá proto aby žil cokoliv. Spielbergův úžasný cit pro kameru a celkové audio-vizuální vyznění filmu se nedá popřít, ale nemůže zachránit film. Je krásné se v některých chvílích na to dívat, ale min. ve dvou scénách (např. Cruise utíká před prvním strojem) je bluescreem až amatérsky patrný(a nebo ho vidím jen já:-)). Stroje jsou více ve future stylu než by měli být, ale budiž avšak to co předvedl Spielberg s ufony, které oproti knize hodně předělal, je neodpustitelné. Podobnost s postavičkami z Dnu nezávislosti je až neuvěřitelně velká. Bud pan Spielberg nemá fantazii nebo si myslí, že už více povedení být nemohli. V knize se ufoni pohybují ztěžka působením vyšší gravitace a jsou popsáni více děsivě. Jedna z velkých chyb může být i čas kdy se nám ukáží roboti ve své plné kráse. Po asi 10 minutách filmu se už rozjede celý kolotoč zabíjení laserovým paprskem. Bitvy většinou bud mimo obraz nebo v malé televizi asi ušetřili velké peníze, jiný smysl v nich nevidím. Nelogičností je tam pár, ale každý dělá chyby. osobně bych změnil konec, ale ne pro jeho vyznění. Četl jsem knihu a chápu reakce čtenářů na tento aspekt ponechaný i ve filmu. Jde však o formu a k filmu, který má být prvním scifi-hororem pohádkového strýčka Stevena by se hodil úplně jiný konec. Více spielbergovský, více holywoodský, lépe povedený. Bohužel konec mi vadil i v knižní verzi, takže to je asi má chyba. Herecký výkon Toma Cruise je skvělý, ale to je asio tak vše. Dakota Fanning hrající jeho dceru je pro mě podprůměrná a tuto roli by zvládla i herečka s ohodně méně talentem. Justim Chatwin se asi snaží, ale je spíše zklamáním než překvapením. Miranda Otto ve filmu figuru 4 minuty a Morgan Freeman se stane pouze naším vypravěčem. Atmosféra filmu je pro mě bohužel zklamáním, protože jsem se prakticky ani minutu nebál, jen v pár scénách jsem obdivoval cit pro kameru a vyváženosti (rozhovor v autě, první setkání s roboty apod.)Válka světů je o hodně jiná než kniha a bohužel k horšímu. Zklamání léta, které zmizí v propadlišti dějin. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Velmi dobré postkatastrofické sci-fi, ale na Spielberga se mi to přece jen zdá trochu málo... Tenhle thriller je nevyvážený, hlavně druhá polovina postrádá gradaci a napětí, a scény ve sklepení s cizím mužem, který prchající dvojici poskytl dočasný azyl, místy až vysloveně nudily... Hlavní problém ale asi bude z dnešního pohledu již v poněkud slabším scénáři podle klasické předlohy H.G. Wellse. Některé věci mi jako divákovi z 21. století prostě vadily... Přesto si Spielberg touto adaptací ostudu neudělal, je vynikající vypravěč i řemeslník a to je z filmu hodně cítit. Plus vizuální stránka - ta depresivní temně rudá postkatastrofická krajina vyvolávala skutečně stísněný dojem. Válka světů je dobrý film, ale k dokonalosti mu ještě cosi chybí... k inspiraci se stačí podívat třeba na Darabontovu Mlhu... Podobné filmy: Mlha, Potomci lidí, Monstrum, Znamení ()

Galerie (132)

Zajímavosti (74)

  • Armáda, která se ve filmu objeví, byla složena ze skutečných vojáků. (Chrustyn)

Související novinky

Steven Spielberg se chce vrátit k mimozemšťanům

Steven Spielberg se chce vrátit k mimozemšťanům

19.04.2024

Od roku 2022, kdy Steven Spielberg představil fandům svůj Zlatým Glóbem ověnčený osobní film Fabelmanovi, jsme moc netušili, k čemu se chce jeden z nejslavnějších režisérů všech dob příště… (více)

Parazit Davida Koeppa našel režiséra

Parazit Davida Koeppa našel režiséra

24.04.2020

David Koepp je nejen filmový scenárista stojící za snímky jako Válka světů, Jurský park, či Mission: Impossible, je totiž zároveň i úspěšným spisovatelem. Jeho nejnovější knížku, v originálním názvu… (více)

Kdo napíše Indiana Jonese 5?

Kdo napíše Indiana Jonese 5?

21.03.2016

U Disneyho konečně pohnuli s Indiana Jonesem. Pátý díl půjde do kin 19. července 2019 a natočí ho Steven Spielberg, samozřejmě s Harrisonem Fordem v hlavní roli. George Lucas by se na pokračování… (více)

Reklama

Reklama