Reklama

Reklama

Bytost

  • USA The Entity (více)
Trailer

Obsahy(1)

Carla Morenová je ve svém pokoji kýmsi surově napadena a znásilněna. Nikdo, včetně manžela, jí ale nevěří, že útoky záhadné bytosti se opakují, ačkoli má tělo samou modřinu. Když se Carle nepochopitelným způsobem porouchá auto a ona se málem zabije, poslechne svou přítelkyni Cindy a vyhledá pomoc psychologa doktora Sneidermana. Ten s ní probírá její dětství a mládí a společně skládají mozaiku událostí, které by mohly nynější útoky vysvětlovat. Doktor Sneiderman usoudí, že útoky jsou jen Carliny představy, s jejichž pomocí se snaží vyrovnat s rozličnými životními traumaty. Carla s jeho závěry nesouhlasí a když ji chce doktor hospitalizovat, odmítne a rozhodne se čelit útokům dál sama a zůstat se svými dětmi. Nedlouho nato se Carla seznámí se dvěma parapsychology z místní univerzity, kteří ji vyslechnou a rozhodnou se věci přijít na kloub. K pokusu se dostaví i doktor Sneidrman, který parapsychologii nevěří a chce Carlu za každou cenu chránit... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (161)

Webb 

všechny recenze uživatele

Tento mysteriózní horor jsem viděl jako malé dítě a pamatuji si že se mi líbil, zapůsobil na mě, měl hutnou atmosféru, bál se a na některé scény i zvuky nezapomenu. Dnes jsem ho opět zhlédl a vše zůstalo naprosto stejné. S ohledem na nostalgii a na skutečnou událost je to opravdu silné kafe. Jen pro otrlé diváky. ()

HellFire 

všechny recenze uživatele

1981. Zlaté období pro hororové filmy. A Entity je dobrým příkladem toho, jak to tehdy fungovalo. Tady se jde hned na věc a v prvních pěti minutách je vám nalajnováno, jak to bude probíhat. S ohledem na dnešní horory, kde je první půlhodinka nudný úvod a pak nudné zabíjení, je tohle zázrak. Počítal jsem s tím, že se dívám na béčko, ale i to může někdy překvapit. Poněkud úsměvné vždy bylo, že při každém útoku entity začala hrát "nervy drásající" hudba, aby dodala momentu na dramatičnosti. A tohle téma má rozhodně navíc. Mrazilo mě tedy spíše z faktu, že je to celé natočeno na motivy skutečné události (na internetu si jde jednoduše najít originální fotografie) a z dvouhodinové stopáže. ()

Reklama

Dudek 

všechny recenze uživatele

Jako horor nic moc, konfrontační fáze jsou sice zručně sehrané a přicházejí nečekaně rychle, nicméně násilný hudební doprovod absolutně likviduje jakékoliv záchvěvy atmosféry. Napomáhá tomu i fakt, že zdejší duch místo bouchání s dveřmi a zhasínání světel hned od začátku znásilňuje hlavní protagonistku. Značně rychlý úvod zároveň znemožňuje postupné gradování scén, takže veškerá další napadnutí jsou spíše repeticí obohacenou o klasické motivy (rozbíjení oken atp.). O poznání přívětivější by byl psychologický pohled, který je však dost ztížen faktem, že svědkem paranormálních jevů se postupně stává čím dál více postav, takže nedává příliš velký smysl. ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Časem lehce zaprášený, avšak stále děsivý horor o sexuchtivém démonovi. Dvouhodinová stopáž sice podkopává nohy tomu údernému startu, ale to nic nemění na tom, že pořád se jedná o mimořádný zážitek. Hlavně ve chvílích duchových radovánek, kdy za doprovodu Bernsteinovo (o tři roky později komponoval hudbu ke Cravenově The Nightmare on Elm Street) pekelně burácejícího podkresu vám film nedovolí se nadechnout. Takže dneska, v záplavě novodobých ghost stories, slouží jako perfektní balzám pro diváky vyhledávající starou školu. ()

Jino 

všechny recenze uživatele

Nadprůměrný hororový thriller se zajímavým tématem. Ten jde ostatně ještě dál, než Spielbergův a Hooperův Poltergeist. Sidney J. Furie (mimochodem zajímavé příjmení :-)) podle skutečného případu rozehrává povedenou hru neviditelného trýznitele a jeho oběti - matky tří dětí. Bez zbytečných efektů a s povedenou atmosférou se mu podařilo vytvořit pozoruhodné dílo, jenž rozhodně stojí za vidění. 70% ()

Galerie (21)

Zajímavosti (7)

  • Pro scény, kde se entita dotýká Carly Moran (Barbara Hershey) vymyslel tým speciálních efektů systém přístrojů, pomocí kterých byli schopni foukat horký vzduch. (HellFire)
  • Martin Scorsese umístil film na jedenáctou příčku seznamu nejděsivějších filmů všech dob. (Terva)
  • Podobný prípad sa mal skutočne odohrať v roku 1974. O takých zážitkoch hovorí žena menom Doris Bither z Kalifornie. (joske88)

Reklama

Reklama