Reklama

Reklama

Bytost

  • USA The Entity (více)
Trailer

Obsahy(1)

Carla Morenová je ve svém pokoji kýmsi surově napadena a znásilněna. Nikdo, včetně manžela, jí ale nevěří, že útoky záhadné bytosti se opakují, ačkoli má tělo samou modřinu. Když se Carle nepochopitelným způsobem porouchá auto a ona se málem zabije, poslechne svou přítelkyni Cindy a vyhledá pomoc psychologa doktora Sneidermana. Ten s ní probírá její dětství a mládí a společně skládají mozaiku událostí, které by mohly nynější útoky vysvětlovat. Doktor Sneiderman usoudí, že útoky jsou jen Carliny představy, s jejichž pomocí se snaží vyrovnat s rozličnými životními traumaty. Carla s jeho závěry nesouhlasí a když ji chce doktor hospitalizovat, odmítne a rozhodne se čelit útokům dál sama a zůstat se svými dětmi. Nedlouho nato se Carla seznámí se dvěma parapsychology z místní univerzity, kteří ji vyslechnou a rozhodnou se věci přijít na kloub. K pokusu se dostaví i doktor Sneidrman, který parapsychologii nevěří a chce Carlu za každou cenu chránit... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (161)

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Trošičku mě na tomto filmu dráždila nálepka „podle skutečné události“ a tak jsem rovněž zapátral na internetu a chtěl se dozvědět něco víc, než mi nabídla představivost tvůrců. Novelu Franka De Felitta jsem sice nečetl, ale asi na tomto příběhu bude něco pravdy, když jej nezavrhli ani největší světoví skeptici. Ale zpět k filmu: Na tehdejší dobu určitě velice zajímavý počin, který bych ovšem v žádném případě nezařadil mezi „TOP“. Zbytečně dlouhá stopáž tomu totiž dost uškodila, stejně jako „úsměvné speciální efekty“ (především pak ta světelná show). Zas ale na druhou stranu některé momenty sebou přinesli skutečně démonickou atmosféru, ze které samotný děj těžil nejvíce. Sice mě iritovala ona doprovodná hudba, která tu byla místy spíše na obtíž, ale především ke konci filmu by se to bez ní asi neobešlo. Nechci ovšem pořád jen hanit, protože The Entity si to nezaslouží. Určitě patří do kategorie nadprůměrných mysteriózních kousků, které by neměli zůstávat zapomenuty, když už pro nic jiného, tak pro solidní herecký výkon Barbary Hershey – především pak při znásilňování a všemu tomu teroru kolem. Líbila se mi i odvaha tvůrců, že zbytečně dlouho nechodili kolem horké kaše a vše spustí po několika minutách, takže divák je ušetřen zdlouhavému seznamování s většinou důležitých postav. Jen škoda, že tohle neplatilo i při scénách s parapsychologickým týmem. Jo a v neposlední řadě bych chtěl upozornit na několik do očí bijících nelogičností: (modřiny a podlitiny vydrží docela dlouho – je celkem zvláštní, že na druhý den už po nich nebylo ani vidu…Já mám modráka na noze už týden a pořád se nezmenšuje)…70% ()

Jello Biafra 

všechny recenze uživatele

Pôsobivý psychologický horor o žene, ktorá je opakovane znásilňovaná neznámou bytosťou a je pre ňu prakticky nemožné sa tejto sile brániť. Navyše odborníci i jej známy ju považujú za blázna. Silná atmosféra, presvedčivý herecký výkon Barbary Hershey a napätie, ktoré sa dá krájať. Jeden z mojich obľúbených hororov. ()

Reklama

Morholt 

všechny recenze uživatele

Teda že bych byl zrovna vystrašenej se určitě říct nedá, ale když duch udeřil už v prvních minutách, řikal jsem si, že to bude sakra dobrý. Navíc ten "hudební" doprovod je fakt pecka. Jenže duch se projevoval pořád stejně a začal mě trošku nudit, i když znásilňovací scény byly natočený perfektně a Barbara Hershey měla něco do sebe (jen by se mohla holit :D). Z letargie mě pak vytrhla banda inženýru, kteří si přinesli různá hejblata, aby mohli strašidlo lapit a zkoumat, čemuž se jim snaží zabránit doktor-skeptik, kterej průběžně celej film systematicky leze na nervy. Že se bubák nehodlá stát předmět pokusů není nutno zdůrazňovat. Finále bylo vůbec legrační a s "podle skutečných událostí" se jděte bodnout. 50% ()

petero 

všechny recenze uživatele

Po odporúčaní z diskusii k Paranormal Activity na tento film od Rogue musím dať za pravdu že PA je čajíček oproti tomuto neznámemu kúsku. Film šlape na solídne obrátku od úvodu, scény aktivity Entity sú doprevádzané nádherným dunením a rozhodne Entita sa s tým nesere a ide si po tom čo chce hneď od začiatku. Prvá scéna znásilnenia je geniálna vzhľadom na jej spracovanie ako by bola znásilnená nejakým hmotným votrelcom. Všetko vyvrcholí znásilnením pred jej vlastnými deťmi. Beznádej vyplýva z toho že obeti nechce nikto z triezvo uvažujúcich doktorov uveriť a aj keď narazí na ľudí, ktorí sa zaujímajú o paranormálne javy, odohnanie Entity je zdá sa nad akékoľvek ľudské sily. Naviac obligátne podľa skutočnej udalosti tomu filmu pridáva na sile a ako dokáže byť taká posledná veta v textovej forme na záver filmu úderná sa môžete presvedčiť ak zhliadnete práve The Entity. ()

juta 

všechny recenze uživatele

Zbytečně dlouhý horor, který mohl být klidně o třičtvrtě hodiny kratší. Nadržený duch, který si vybral Carlu jako svoji sexuální otrokyni se jen tak snadno odbít nenechá, takže má Carla co dělat, aby se ho zbavila. Hudba při těchto hrátkách nebyla úplně to pravé, ale jak se neustále opakovala při střetnutích, tak si na to člověk musí nějak zvyknout. Mám z toho rozporuplné dojmy. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (7)

  • Martin Scorsese umístil film na jedenáctou příčku seznamu nejděsivějších filmů všech dob. (Terva)
  • Syn skutečné Carly Moran popisoval, jak byla jeho matka při jednom z útoků odhozena a uhodila se do hlavy. Když se pokusil zakročit, byl taktéž odhozen a zlomil si ruku. Během natáčení této scény si David Labiosa hrající Billyho přivodil stejné zranění. (HellFire)
  • Podobný prípad sa mal skutočne odohrať v roku 1974. O takých zážitkoch hovorí žena menom Doris Bither z Kalifornie. (joske88)

Reklama

Reklama