Reklama

Reklama

Asterix a Olympijské hry

  • Francie Astérix aux jeux olympiques (více)
Trailer 2
Francie / Německo / Španělsko / Itálie, 2008, 112 min

Píše se rok 50 před Kristem. Galie je obsazena Římskými vojsky, jen jedna vesnička stále odolává. Její obyvatelé jsou díky kouzelnému nápoji druida Panoramixe nepřemožitelní. Jediný, kdo nápoj nepotřebuje je Gal Obelix, který jako miminko spadl do kádě s nápojem a od té doby disponuje neuvěřitelnou silou. On, jeho pejsek Idefix a nerozlučný kamarád Asterix prožívají další dobrodružství. Ve vesnici žije mladý muž Lovestorix, který se zamiluje do řecké princezny Iriny. Jeho touha je tak velká, že se vypraví do Řecka, aby svou milou spatřil na vlastní oči a předal jí verše, jenž pro ni napsal. Jenže Řecko je pod nadvládou Říma a řecký král nutí Irinu, aby se stala ženou Césarova syna Bruta. Irina však tohoto podlého a zlého muže nechce ani vidět. Když Brutus přijede a snaží se jí dvořit, Irina ho odmítá a do jejich sporu se vloží i sličný Lovestorix. Brutus ho chce nechat zabít, ostatně jako každého nepohodlného člověka ve své blízkosti, jenže Irina je proti. Protože však nemůže odporovat samotnému Římu, vymyslí si podmínku. Ten, kdo vyhraje Olympijské hry, bude jejím mužem. Brutus zuří a stěžuje si i otci Césarovi. Jelikož však neustále usiluje o jeho život a také o trůn, César jej nemá moc rád a souhlasí s Irininou podmínkou. Lovestorix se vrací do vesnice, kde si stěžuje, že nemůže bojovat v soutěžích olympijských, protože není Říman. To mu však Asterix a Obelix vyvrátí se slibem, že pojedou bojovat s ním. (TV Nova)

(více)

Zajímavosti (32)

  • Když Julius Caesar (Alain Delon) ve své úvodní scéně promlouvá sám k sobě, říká mimo jiné: „Caesar všeho dosáhl a dobyl. Je to gepard i samuraj. Nikomu nic nedluží. Ani Roccovi a jeho bratrům, ani Sicilskému klanu.“ Odkazuje tím na filmy Rocco a jeho bratři (1960), Gepard (1963), Samuraj (1967) a Sicilský klan (1969), ve kterých Delon hrál. (lapaccasu)
  • Scéna ze závodu vozatajů napodobuje stejnou scénu z filmu Ben Hur (1959). (Kaleidoskop)
  • Alain Delon (Julius Caesar) byl v době natáčení už víceméně v hereckém "důchodu". Přesto se jej podařilo přesvědčit. Tedy: "Delona nelze přesvědčit," vzpomínal režisér Langmann, "Alain Delon se buď přesvědčí sám, anebo vůbec ne. Poslali jsme mu scénář a on je dost chytrý, aby pochopil, že si z něj nechceme dělat legraci a že jde spíš o hold, každopádně, že výsledek pro něj bude lichotivý. Navíc, myslím, mluvil o projektu se svými dětmi, které jsou ještě malé, a ty představa, že tatínek bude v Asterixovi, nadchla." (NIRO)
  • Thomas Langmann, který spoluprodukoval první dva filmy ze hrané série (1999, 2002), tentokrát i spolurežíroval. Ale chtělo to trochu odvahy a rozumu: "Abych režíroval sám bylo vyloučené, protože tahle práce vyžaduje řadu schopností, které nemám. Obrátil jsem se proto na Frédérica Forestiera, pro kterého jsem napsal Blbce na krku, a doufal jsem, že díky našemu přátelství a své velkorysosti myšlenku spolurežie přijme. V praxi to vypadalo tak, že on měl na starosti všechny praktické věci okolo režie a já si hlídal hlavně text a herce. Měli jsme například scénu s Jeanem-Claudem Van Dammem, který měl hrát postavu Doubleimpactixe, ale den před natáčením jsme zjistili, že nepřijede - a já se pustil do přepisování." (NIRO)
  • Ve filmu mají malé cameo i bývalý pilot F1 Michael Schumacher a tehdejší šéf týmu Ferrari Jean Todt. Hrají závodníky týmu Germánie, přičemž jejich tým je očividný odkaz na tým Scuderia Ferrari. Za zmínku stojí i roličky fotbalisty Zinédina Zidana (Numérodis) a hvězdy K-1 Jérômea Le Bannera (Cornedurus). (m@cs)
  • V první chvíli, kdy se objevuje Alain Delon coby César a kamera snímá celou jeho postavu, hraje hudba Ennia Morriconeho z kultovního francouzského filmu Sicilský klan (1969), v němž Delon ztvárnil hlavní postavu. (Zdroj: ČSFD)
  • Asterixovo (ve filmu Clovis Cornillac) dobrodružství na Olympijských hrách se pravidelně objevovalo na zadní straně tehdy populárního časopisu Sedmička pionýrů od 11. 3. 1977 až do 18. 11. 1977. (Rodriguez)
  • Pro herce bylo vyrobeno více než 300 paruk z pravých vlasů a ještě mnohem více příčesků a vousů. (Amplifier)
  • Olympijský stadion stavělo v ateliérech u španělského města Alicante tři měsíce dvacet dekoratérů a přes 150 řemeslníků. (Xeelee)
  • Natáčelo se od 22. června do prosince 2006 v přímořském španělském městečku Alicante. Tam také vyrostla největší dekorace v dějinách francouzského filmu – 265 metrů dlouhý olympijský stadion. (Siriuss)
  • S námětem třetího dílu producenti přišli už v roce 2003 a za předlohu si vybrali comics "Asterix v Hispánii". Jenže duchovní otec Asterixe Albert Uderzo všechny zaskočil, když odmítl dát svůj souhlas ke vzniku dalšího hraného filmu. Odůvodnil to tím, že předcházející Mise Kleopatra měla na jeho vkus až moc ujetý humor a příliš se odchylovala od původního comicsu. (Siriuss)
  • Film stál 78 miliónov eur, čo vtedy bolo 107 miliónov amerických dolárov - čím sa stal vo svojej dobe najdrahším neanglicky hovoreným filmom a zároveň prvým neanglicky hovoreným filmom, ktorý prekročil hranicu 100 miliónov. Napriek obavám zarobil v celosvetových kinách takmer 133 miliónov. (Raccoon.city)

Související novinky

Rudý Baron, Geronimo a Zlatý Míč

Rudý Baron, Geronimo a Zlatý Míč

28.05.2006

Tomu se říká zajímavá sešlost, pravda? No a to ještě vůbec není všecko (ale o tom později). Když se řekne francouzský animovaný film, napadne vás pravděpodobně nejdřív Tintinova dobrodružství, Byl… (více)

Reklama

Reklama