Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hrdinou příběhu, který připomíná rané filmy Bressonovy a Wendersovy, je mladík Sebastien (hraje ho Georges Babluani). S vidinou, že si vydělá spoustu peněz, vstoupí do podivného světa za zavřenými dveřmi, který připomíná noční můru a kde se hraje ještě podivnější hra o život. „Často se mi vracejí vzpomínky z dětství,“ říká režisér. „Zafixované obrazy jsou jako paprsky světla protínající temnotu. Jsou vždy nejasně přítomné, ale když se pokouším znovu objevit jejich panenskou kvalitu, postrádám přitom pocit nevinnosti z dětství.“ Originální černobílý snímek ve stylu „film noir“ je pozoruhodnou výpovědí o lidech, jejich aroganci, zlobě i strachu. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (89)

anais 

všechny recenze uživatele

Mladý hrdina spravuje střechu na krásném starém domě. Jednoho dne se mu do ruky dostane obálka s adresou na hotel. Dopis byl určen člověku, který ho najal. Jenže ten zemřel. Hrdina se vydávána adresu udanou v dopisu. Postupně nachází další a další indicie, zjišťuje kam dál se má přemístit. V těchto chvílích je film nejlepší. Sledujeme putování na neznámé místo, za neznámým cílem. Ve chvíli, kdy ale dojde k odhalení (tak v půlce filmu), film dost ztratí. V dalších větách se objeví nějaký ten SPOILER, tak kdo nechce, ať dál nečte. Hrdina je přiveden až na místo tajemné hry. Z té se vyklube ruská ruleta, a on je jedním z hráčů. Celá soutěž je natočena velmi dobře. Řvoucí rozhodčí, a hlavně čekání na rozsvícení žárovky (kamera kolem ní krouží, divák i hráči napjatě čekají) , aby padly výstřely, působí velmi stylově. Co naplat, největší plus začátku je fuč. Už víme, kam měl hlavní hrdina dojít, a podstatě je jasný i závěr, protože ten by se bez našeho mladíka jaksi neobešel, že? „Třináctka“ je černobílý film s pomalým tempem, který vás však pohltí tajemným odkrýváním dalších a dalších stop. Ty však jednou skončí, a zůstane jen skvěle natočená, kafkovská řežba. ()

dANo 

všechny recenze uživatele

Veľmi pútavý thriller v štýle film-noir, hlavne vďaka dobrému príbehu a celej tej atmosfére počas hrania tej brutálnej psycho hry postavenej na princípe ruskej rulety. Pochváliť sa dá tiež kamera a herecké výkony pôsobia celkom vierohodne, takže suma sumárum je to veľmi pozerateľné a diváka to v druhej polovici tak silno vtiahne, že rýchlo zabudne na pomalší rozbeh... ()

Reklama

Richie666 

všechny recenze uživatele

Jak se tak rozhlížím, asi jsem padl dolů z višně. Nicméně. Použití sépiově černobílého filtru je fajn, stylizace do hnusného a chudého prostředí, kde průvan zmítá posledními kousky plesnivého chleba taktéž, ale při vší úctě k francouzskému a noir filmu, tomuhle chybí spád, schopnost vtáhnout diváka do děje, chybí tomu nápaditější a méně předvídatelný scénář. Atmosféra i napětí zde fungují tak na deset procent, herci jsou toporní a nezáživní, dialogy jak ze školní družiny. Navíc poslouchat celou dobu jako zvukový podkres šustění listí... No hrome! Přidávám jednu hvězdu navíc za předpokladu, že dojem z filmu kazil otřesný český dabing. Chcete-li ruskou ruletu, pusťte si Lovce jelenů. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Ten film má vskutku >Atmosféru< ! . . . Umočněnou navíc skvěle minimalistickou černobílou kamerou a velmi civilními hereckými výkony. Napětí se dá místy (zvláště během hry) až krájet - a i když je jasné, jak hra jako taková musí dopadnout, závěr filmu je naštěstí poněkud více >nešťastný< a poctivě a dobře uzavírá hrdinovo přeci jen trochu podivně šťastné proplouvání peripetiemi příběhu... Tahle třináctka zkrátka vskutku přinesla jen smůlu a neštěstí. . . . Ta podívaná ovšem stála za to... Každopádně - jestli tohle byl (celovečerní) debut (!) páně režiséra, tož to se opravdu těším na jeho další opusy! - - - P.S. Připojuji se k pokárání tuzemského distributora za zmrvení českého distribučního názvu filmu. Takhle pokazit pointu a magii původního názvu, to může jen nějaká podělávka z firmy Magic(sic!)Box. Ustřelit palici... :-( - - - P.S. Sakryš, po vychutnaném repete po víc jak třech letech jsem nakonec s chutí ještě jednu hvězdu přidal! - - - - - (Poprvé viděno 26.6.2008 na dvd /v původním znění a s č. titulky a originálním formátu obrazu/, komentář zde jako dvacátý - 26.6.2008) ()

bogomira 

všechny recenze uživatele

Tohle je síla. Chvílema se mi i dech zastavoval. Jen bych moc rád vzkázal tomu HOVADU, který vymyslelo českej název, že první část filmu by byla ještě o hodně zajímavější, kdyby se to prostě jmenovalo 13 Tzameti a člověk by fakt nevěděl, co se bude dít. Pane, vy jste debil a zkurvil jste pointu a zasloužíte přes hubu! ()

Galerie (22)

Reklama

Reklama