Reklama

Reklama

Expozitura

(seriál)
všechny plakáty
Trailer
Česko, 2009, 20 h 25 min (Minutáž: 75–79 min)

Hrají:

Hana Vagnerová, Robert Jašków, Jan Dolanský, Pavel Zedníček, Jan Novotný, Zuzana Bydžovská, Martin Sitta, Michal Slaný, Miluše Bittnerová, Sabina Králová (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(16)

Obsahy(1)

Televize nova uvádí další kriminální seriál "Expozitura". Ta nebude vyprávět smyšlené případy, ale bude natáčena na motivy skutečných kriminálních činů - Berdychova gangu, ten naprosto beztrestně vraždil, přepadal a vydíral. V "Expozituře" se setkáme s korupcí neuvěřitelných rozměrů.

V jednotlivých dílech "Expozitury" budou zvlášť řešeny různé případy, ale celým seriálem se také bude táhnout dramatický příběh policistky, která je čerstvě přidělena do Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu a jejího parťáka, kteří nechtěli nechat Berdychův gang, aby si dělal co chtěl bez odezvy. Mladá policistka se ihned vrhá do práce, ale zjišťuje, že ne vždy jsou v případech odsouzeni jejich skuteční viníci. Jejího úsilí si nemohl jeden z největších zločineckých gangů na našem území nevšimnout a stává se nepohodlnou nejen pro ně, ale i pro zkorumpované špičky policie díky důkazům o jejich propojení s gangem a mění se ve štvanou zvěř v tomto nervy drásajícím příběhu...

Nova se v seriálu zřekla laciných triků a opravdu to rozjela ve velkém. Seriál "Expozitura" je nabitý akčními scénami, chvílemi napětí a plný překvapení. Scénář vychází z přímé zkušenosti autorů Josefa Klímy a Janka Kroupy, kteří při tvorbě pořadu Na vlastní oči kauzu Berdychova gangu rozkrývali. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (435)

CBD 

všechny recenze uživatele

Odpad? To jako vážně? Lidi proberte se. Hodnocení prvního dílu mám možná trošku přešvihlé a do budoucnosti je dost možné, že půjdu na ty tři, ale jsem velice mile překvapená, tak proto. Máme tu slušný scénář, který je místy dokonce napínavý a zajímavý, příjemně to odsýpá a aura spiklenecké teorie se začíná zlehýnka rozvíjet tak, aby to diváka navnadilo. A herci? Tohle rozhodně není žádné ochotnické, nebo estrádní divadlo. Jsou slušní. Víc než slušní. Na poměry české televizní zábavy je nadprůměr a doufám, že další díly budou kvalitativně pouze stoupat. ()

Vojťas 

všechny recenze uživatele

Klasická nezajímavá "českárna". Mdlí herci, dementní dialogy .... a kvůli tomu, že je seriál natočen podle skutečných případů, to dech opravdu nevyrazí! Nechci škatulkovat, že je to opět "povedený" seriál z novácké produkce, ale na jednu stranu vlastně musím! ... Když to stojí za starou belu, ať se na natáčení vykašlou a raději se věnujou dabování kvalitních zámořských seriálů. Český dabing byl a vždy bude mít v mých očích respekt. ..... TOHLE NE! To kdyby raději vysílali zrnění! ()

Reklama

BoredSeal 

všechny recenze uživatele

Po čtvrtém dílu už to vzdávám, to se nezlepší. I přes slibované nahlédnutí do případu Berdychova gangu nás čeká nenápaditý scénář, který si hraje na krimi, ale většina vyšetřovacího postupu v něm, případně závěrečné odhalení se objeví náhle tím, že někdo přijde, že sám od sebe něco odhalil (psycholog balící hlavní hrdinku přijde jen tak s dokonale sestaveným psychologickým profilem násilníka) nebo že hrdinka dostane v několika dílech na závěr geniální prozření a vše odhalí (všimnout si pravopisné chyby po x týdnech, kdy v bordelu pracovala v momentě, kdy se nemůže najít mrtvola, to je opravdu scénáristická trapnost nadevše). Druhá slabina jsou tradičně, jako ve většině produkce Novy herci. Strašlivý výkon podává představitelka hlavní hrdinky, ať už je to hlavně v trapném monologu do kameru, který zesměšňuje styl seriálu a často úplně zkazí tempo nebo zmaří snahu o napínavý díl, jen aby se hrdinka párkrát empaticky uculila do kamery nebo drsňácky zachraptěla předstírajíc dojetí nad vlastními vzpomínkami. Pak jsou tu většinou nezajímaví herci v policejním týmu nebo jsou pod dohledem režiséra nezajímavě hrát - nikoho si neoblíbíte zřejmě kvůli tomu, že režisérovi/scénářům "mrtvost" dialogů a postav připadá normální. Hlavně že už Česko umí obšlehnout vizuální styl krimi seriálů ze Západu, jen to hraní, příběh a atmosféra se nějak nedaří. Seriál se snaží předstírat realistickou, běžnou stránku policejního života, ale přitom si sám podráží nohy pravidelnou sondou do soukromí postav a tím debilním monologem. Nejzábavnější postavou byl pasák Maroše Kramára v prvním díle - kdyby se seriál a herci ubíral tímhle směrem a nehrál si na to, na co nemá, bylo by to v pořádku. ()

berusche 

všechny recenze uživatele

Já chápu, že se Janek Kroupa jako "investigativní" reportér rozhodl, že každou kauza je třeba hledat a dobrat se jejího jádra pudla, ale mám z něj trochu dojem, že tak nějak si Janek skutečně přál, aby to tu vypadalo. Tak prosim vás, když už takhle, tak s jinejma policajtama, s těmahle ne. Hana Vágnerová je to nejhorší herecké střevo, které zkazilo nejeden záběr. Její přehrávání, rachetickej obličej a uječenost se dají vydržet asi tak cca 2 díly. Pak už marně přemýšlíte, proč to takhle zkazili jednou příšerou (ne, opravdu jí nemůže pomoci, že má celkem hezkej ksicht). Za to překvapil Zedníček, od kterého už bych asi větší výkon než ty dosavadní nečekala, stejně jako spíše herec divadelní a z Ulice Jášków. Ti tady slečně trochu zvedají hodnocení. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Na Novu celkem sympatický pokus o tuzemskou kriminální žánrovku. Seriál sice trpí mnoha neduhy, počínaje slabším scénářem (hlavně u úvodních dílů) a totálně přepálenou stopáží jednotlivých dílů. Proč musí každý díl trvat skoro hodinu a půl, když se to dalo v pohodě skrouhnout na hoďku a celý by to tak uteklo podstatně rychlejc? Po technický stránce si ovšem není na co stěžovat, pár dílů je vysloveně vynikajících (epizoda ve věznici) a po herecké stránce je skoro v každým díle na co koukat. Teda až na Hanu Vagnerovou, ta byla strašná konstantně a tu postavu a její drsný voiceovery jsem jí vůbec nevěřil. Robert Jaškówa jako drsný poldu bych si dal ale znova kdykoliv, ten chlapík má potenciál. Jen škoda, že poslední díl byl absolutně nevyužitej a celý to vyšumělo do ztracena. Ale i tak celkem obstojnej seriálovej projekt, který se musí v tom současným českym televizním bahně ocenit. Navíc je to asi jedinej českej seriál za posledních 5 let, který jsem dokoukal bez problémů od začátku do konce. A to se počítá. ()

Galerie (71)

Zajímavosti (37)

  • Epizoda o takzvané „snake“ střele, která dokáže prorazit i neprůstřelné vesty, se zakládá na pravdě. V reálném světě se munice nazývala „libra snail“ a byla vyvinuta muničkou Libra Jevišovice. Několik tisíc kusů této munice skutečně uniklo na černý trh a její majitel čelil od novinářů obvinění z podpory terorismu. (Nick321)
  • Scénář psali Josef Klíma a Janek Kroupa jeden rok. Na scénáři se podíleli i ve druhé sérii. (navabaca)
  • TV Nova, která se na tvorbě seriálu podílela, prodala adaptační práva k Expozituře do USA a Ruska ještě před uvedením na české obrazovky. Expozitura se tak stala prvním českým seriálem, který v podobě adaptace prorazil na americký trh. (navabaca)

Reklama

Reklama