Reklama

Reklama

Píše se rok 2018 a na zničené Zemi proti sobě bojují zbytky lidí a počítačový systém Skynet. John Connor sice přežil Soudný den a byl vychován jako budoucí zachránce lidstva, ale zatím je pouze jedním z mnoha řadových velitelů. Lidstvo právě objevilo nový prostředek ke zničení Skynetu – rádiový kód schopný rychle a stoprocentně deaktivovat každý stroj. John Connor si uvědomuje, že toto není budoucnost, o které mu jeho matka vyprávěla. Něco je jinak. To se potvrdí, když se John seznámí s Marcusem Wrightem, mužem, jehož poslední vzpomínka je vlastní smrt. Jedná se o nový druh terminátora, uvnitř kovová kostra, ale zároveň lidské srdce a mozek. John a Marcus se společně musí vypravit do srdce Skynetu, aby zachránili jistého muže, kterého tam vězní. Jeho jméno je Kyle Reese a je to Johnův budoucí otec, který se jednou vrátí do minulosti a bude chránit Sarah Connorovu. (TV Nova)

(více)

Videa (18)

Trailer 3

Recenze (1 899)

Zeck 

všechny recenze uživatele

Film doslova ejakuluje akci, díky které divák po celých 115 minut nezůstane suchý. Zajímavě, nikoliv originálně je zde zachycen zníčený svět , ve kterém "machines" chodí s těžkým rotačním kulometem pěvně připevněným k jejich ocelovým tělům a kosí všechny rádia, která si dovolí dělat hluk. Kosti praskají, krev cáká, olověné klouby podléhají korozi. Zkrátka film vystřižený z červené knihovny. Christian Bale zde hraje druhé housle, ačkoliv s tím při podepisování smlouvy rozhodně nepočítal. Worthington je hlavní herecký klaďas a také hraje ze všech nejlépe. Jeho charisma mi ještě teď vystřeluje do oka a říkám si "proč jsem tohodle týpka ještě nikdy neviděl ve filmu". Jsem nespoután předchozí trilogií, protože mě nikterak nezaujala. Samozřejmě, že jsem jí viděl nejméně 5x, ale že bych jí nějak extra žral, to se říct nedá. Proto mě příběh vražený do zníčené země nadchnul více, než potenciální návrat kalifornského guvernéra. To, že Connor vypadá mírně řečeno "jinak", než by podle trojky měl, mi také extra nevadilo. To, co nemohu přehlédnout je mizerný scénář, díky kterému jsem sledoval pár scének poslepovaných do sebe, aneb ono z nich snad něco vzejde, když tomu uděláme reklamu a trailer s výbuchy, ten film se stejně prodá. 70% / Zeck 24.06.09 ()

pan Hnědý 

všechny recenze uživatele

Etalon Sci-Fi žánru, který opticky klame na oko velmi dobrým vizuálním kritériem, který se snaží navázat na předchozí díly. Bohužel se předchozích dílů ani trochu nedotkl. McG asi předchozího TERMINÁTORA nikdy neviděl. Scénáristická zmatenost, která se nepřiblížila ani nenavazuje na formu Camerona a Mostowa (i když následovat, nebo se filmově přiblížit k těmto režisérům není vůbec jednoduché). Mcg vytvořil popcornový potenciál, bez výraznějších postav. Vizuálně diváka otupí bez jakékoliv myšlenky, nebo propracovanosti scénáře. McG předchozího TERMINÁTORA zametl pod stůl a vytvořil divákovy nostalgii prvních TERMINÁTORŮ, které nám moc chybí už v polovině SALVATION. ()

Reklama

choze 

všechny recenze uživatele

Terminátor se zrodil z nočních můr Jamese Camerona a na principu klasické noční můry, v níž marně utíkáte před nezastavitelným bubákem (před kterým nejste v bezpečí ani na policejní stanici), stály i první tři terminátorovské filmy. Sequeloprequel SALVATION nahrazuje tenhle koncept po vzoru Cameronových VETŘELCů futuristickým válečným velkofilmem o návštěvě u bubáků doma, tj. terminátorů je hodně, není nijak těžké je zničit a taky je jich během filmu x zničeno (jen Newt nám trochu ztmavla), čímž film – navíc těsně svázaný časovými paradoxy a mytologií série - přichází o napětí. Zároveň šedivě přefiltrovaná budoucnost (zatím) není zdaleka tak bezútěšná, jak nám ji servíroval Cameron ve svých flashbacích - žádní chudáci prázdně zírající na rozbitou televizi, síly jsou vyrovnané, o nedostatku potravin se jen mluví a stíhačky pilotují modelky, takže o co vlastně jde, že? Zvlášť je-li k tomu polovina postav zbytečných, počet logických lapsů alarmující, odkazy na předchozí tři filmy příliš chtěné a finále se s tragickým výsledkem marně snaží skloubit památnou likvidaci terminátora z konců prvních dvou dílů se závěrečným zvratem po vzoru dílu třetího. Ale aspoň konečně vím, co všichni mají na Worthingtonovi. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Podle mě je to sice nejslabší díl, ale pořád docela slušný pokračování. Film mě celkem bavil od začátku až skoro do konce. Ten konec byl neskutečně debilní a jestli jsem na chvilku uvažoval, že bych dal 4 hvězdičky, tak kvůli těm posledním pár minutám jsem na 100% rozhodnutej pro 3. Je to spíš takový Béčko, takže různý díry v logice a chyby jsou ve filmu docela častý, ale mě to prostě bavilo. No možná je to i tim, že jsem teď viděl v poslední době samý hrozný sračky. Takže pro mě lepší 3 hvězdičky. 65% ()

Lateef 

všechny recenze uživatele

To je tak, když šperk pečlivě vybroušený panem Cameronem začne obdělávat prase jménem McG, který si rochní leda tak v akčních scénách. Z třídílné terminátorovské série na mě nedýchlo ale zhola nic a z toho scénáře, ve kterém cifry v dolní části listu neznamenají číslo stránky, ale množství logických kiksů, se mi chce normálně zvracet. Worthington výraznější než Bale. Vyzdvihnout můžu jedině akční inferno z úvodu filmu a pak scénu útoku Harvestera, který hučí neskutečně mrazivým zvukem, a jeho "dětí" - mototerminátorů, které sviští hodně nápaditou stopou. Ovšem mnoho akčních scén je již obsaženo v trailerech. A závěr snad stloukl Fanda Trotl. Pane jo, to jsem docela zklamán! Rozpačitých 60% ... a digitální Arnold ... je opravdu digitální. 200 miliónů dolarů(rozpočet)/371 miliónů dolarů(výdělek celosvětově)/-14,5 miliónů dolarů(v kinech se nezaplatil) ()

Galerie (136)

Zajímavosti (65)

  • Režisér McG nařídil svým hercům, aby si přečetli romány „Blade Runner: Sní androidi o elektrických ovečkách?“ od spisovatele Philipa K. Dicka a „Cesta“ od Cormaca McCarthyho, a nasáli z nich bezútěšnost postapokalyptického světa. (c.tucker)
  • Ve scéně, kde John Connor (Christian Bale) po boji s Terminátorem sahá po vysílačce, je v čelním skle zřícené helikoptéry vidět odraz kamerového jeřábu. (McFee)
  • První film ze série, který získal přístupnost PG-13 (předchozí filmy měly přístupnost R). Z filmu byla vystřižena scéna, v níž se pilotka Blair Williamsová (Moon Bloodgood) ukáže nahoře bez. Tato scéna se objevila až v režisérském sestřihu. (c.tucker)

Související novinky

Terminátor po mexicku?

Terminátor po mexicku?

22.11.2017

Tim Miller (Deadpool) se chystá režírovat nového Terminátora v produkci Jamese Camerona. Zapomeňte na Salvation a Genisys, jež se ukázaly být slepými uličkami. "Šestka" se vydá vlastní cestou a… (více)

Zemřel herec Anton Yelchin

Zemřel herec Anton Yelchin

19.06.2016

V pouhých 27 letech nás dnes opustil Anton Yelchin, jehož určitě znáte jako Chekova z posledních dvou filmových Star Treků. Yelchina při stále nevyřešené nehodě zabilo jeho vlastní auto, na premiéře… (více)

Worthington se vrací ke sci-fi

Worthington se vrací ke sci-fi

29.08.2015

Ze Sama Worthingtona (Avatar) měla být veliká hvězda, zatím to ale moc nevyšlo. Terminator Salvation se pokračování nedočkalo a Hněv titánů utnul Worthingtonův výlet k fantasy, načež se světoznámý… (více)

Nový Terminátor od scenáristky Avatara?

Nový Terminátor od scenáristky Avatara?

18.01.2013

To samozřejmě vyvolá spoustu spekulací o podílu Jamese Camerona na pátém pokračování ságy, kterou před téměř třiceti lety odstartoval. Teď ale fakta: produkční společnost Annapurna Films, která před… (více)

Reklama

Reklama