Reklama

Reklama

Harry Potter a Relikvie smrti - část 1

  • Velká Británie Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1 (více)
Trailer 4
Dobrodružný / Drama / Rodinný / Fantasy
Velká Británie / USA, 2010, 140 min

Režie:

David Yates

Předloha:

J. K. Rowling (kniha)

Scénář:

Steve Kloves

Kamera:

Eduardo Serra

Hrají:

Daniel Radcliffe, Emma Watson, Rupert Grint, Ralph Fiennes, Helena Bonham Carter, Alan Rickman, Carolyn Pickles, Jason Isaacs, Bill Nighy, Bonnie Wright (více)
(další profese)

Dlouho obávaná válka se zlem začala, Voldemortovi Smrtijedi kontrolují ministerstvo kouzel i Bradavice a zatýkají všechny, kdo by se jim chtěli postavit. Harry a jeho přátelé mají před sebou těžký úkol, chtějí najít a zničit tajemství Voldemortovy nesmrtelnosti - viteály. Při pátrání po nich nejsou nikde v bezpečí, proto se každý den přesunují a stanují v lese. Jejich samota vyústí v hádky podporované temnou mocí viteálu. Ron pak své přátele opouští. Ne na dlouho, brzy si uvědomí sílu přátelství a začne své kamarády hledat. Společně jsou poté úspěšní a jeden viteál se jim podaří zničit. Opět sjednocené trio se vydává navštívit otce Lenky Láskorádové. Od něho se dozvídají o Relikviích smrti - neporazitelné kouzelné hůlce, kameni schopném vzkřísit mrtvé a neviditelném plášti, který shodou okolností Harry již sedm let vlastní. A tato hůlka je to, co Voldemort hledá, jako pojistku proti Harrymu... (TV Nova)

(více)

Videa (17)

Trailer 4

Recenze (1 969)

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Dobře natočený film o ničem. Jakožto čtenář předlohy musím říct, že můj zájem o knihy opadl někdy s Ohnivým pohárem a dál celou sérii považuji za něco, co J. K. Rowling psala prostě proto, že těch sedm let v Harryho životě něčím naplnit musela. A podobně na mě vyznívá i první část "velkolepého finále", kde jsou pro dalši vývoj důležité asi tak tří scény (ministerstvo, kreslený příběh a zamrzlé jezero s jedním artefaktem na jeho dně), zatímco zbytek mohl být nemilosrdně zkrácen, kdyby kdosi netrpěl představou, že je potřeba převést na plátno každou miniaturní zápletku. Upřímně, takhle by asi vypadal Pán prstenů, kdyby se Jackson rozhodl natočit díl mezi Společenstvem prstenu a Dvěma věžemi založený jen na tom, jak Frodo a Sam putují krajinou a sem tam narazí na nějakého nevýznamného nepřítele. Doufám, že druhá část Relikvie smrti bude lepší, ale vzhledem k naprosto odpornému epilogu se jí už teď obávám. ()

Botič 

všechny recenze uživatele

It's beyond my wildest expectation Nemůžu si pomoci, ale Harry Potter 7 a půl JE zbytečný film. David Yates se drží zaběhlého schématu – akce na začátku, výplň a akce na konci. Ale zatímco ve Fénixově řádu a Princi dvojí krve se měl, o co opřít v Relikviích smrti prakticky nic takového není. A přitom by stačil alespoň jeden nebo dva nevinné flashbacky do Bradavic, aby rozbily jinak nijaké čekání na Godota (animovanou sekvenci o relikviích smrti). Samozřejmě, že je zde několik scén, které vyčnívají nad zbytkem filmu - úvod ždímá emoce a triky, co to jen jde. Jenže jakmile Yates následně opouští Ministerstvo Kouzel (Ministerstvo švihlých grimas) ztrácí se v lesích, polích a skalách, kde mu ani Nick Cave nehází záchranná lana. Kouzlo je fuč. Dramatičnost a vypjatost se vypařila a zbyl tu zvláštní opar a (polo)vyprázdněné obrazy. Harry Potter 7 pomalu začíná opisovat kruh a jako Uroboros se zakusuje do svého ocasu, rekapituluje a operuje s povědomými rekvizitami, hraje na city (nostalgie je mocná zbraň) – dospělejší reunion pro vytrvalého (během let dospívajícího) diváka/běžce na dlouhou trať. Jenže stačí něco tak pošetilého, jako ta nejnevkusnější erotická fotoshop scéna, aby divák zapomněl na úvodní nadšení. Takže za mě opatrnější 3* s příslibem, že na podruhé to třeba bude lepší. Skutečně tiše závidím všem přítomný spokojeným! Hey, little train! Wait for me! I once was blind but now. I see Have you left a seat for me? ()

Reklama

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Yates jde až na dřeň a z Pottera tříská emoce, atmosféru, ale i brilantní humor (a to zcela náhle, ovšem funkčně i ve vážných momentech, kdy by to jeden nečekal). Relikvie smrti je plná velmi odvážných momentů (z hlediska režijního, hereckého i z hlediska celé téhle série), nad nimiž zůstává rozum stát... Přesto to není na plný počet. I navzdory rozdělení do dvou dílů jsou některé kapitoly příliš uspěchané, než aby stihly vyniknout a celková návaznost také nefunguje - Relikvie jsou roztěkané, nepropojené... Těžkým paradoxem je pak naprosto ultimátní animovaná vložka, která představuje ve filmech o Potterovi naprosté novum, je sama o sobě brilantní ale do teď se nemohu rozhodnout, jestli do filmu patří, nebo ne... Červenec je ale každopádně setsakra daleko!!! ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Steve Kloves .. Čáry, máry, fu(c)k. Tento film absolutně nefunguje. Téměř stopadesát minut rozbředlé, nudně natočené a vleklé vyprávěné látky, která o to víc uráží, že vzniknula jen a pouze pro kasovní zisk a jejíž samotná hodnota je mizivá (ještě že mne lístek do kina stál jen 50 kč, větší sumy bych zajisté litoval). ___ Knihu jsem četl jenom jednu a to ani ne celou (nezaujalo), ale z toho co se „děje“ ve filmech (viděl jsem všechny) už asi tři díly zpět musí být přetaženo z hodně mizerné předlohy. A David Yates tomu nasazuje korunu svou únavnou režií, plnou táhlých záběrů přírodních scenérií a nezvládnutou dramatizací klíčových scén. Sice pár scén udělal poměrně vtipnými, zbytek ale vyzněl převážně směšné. V poměru s vynaloženým rozpočtem a známosti předlohy jde o jeden z nejhorších a především nejzbytečnějších výsledku. Vše, co obsahuje sedmá kniha, by zaisté šlo smrsknout do jednoho filmu, navíc celá série už dlouho trpí seriálovostí ovšem na zbytečně velkém rozsahu stopáže, kterou není schopná naplnit. ___ Nejsem zklamán, po minulém díle bylo očekávání po zásluze nízké - ale takovej poser jsem teda nečekal! Relikvie nudy – část 1. 20%. ()

Tetsuo 

všechny recenze uživatele

Sním, či bdím? Tahle nekonečná nuda se někomu může líbit? Nejenom, že nebylo třeba Relikvie smrti rozdělovat na dva filmy a stačil jeden, ale obávám se, že celá sága by se bez problémů vlezla do tří celovečerních filmů. Tohle natahování, neustálé opakování, předzvěsti a přípravy na "něco velkého" jsou opravdu otravné. Jak kdosi už správně napsal, Relikvie smrti jsou něco mezi Cestou (The Road) a Šifrou mistra Leonarda a z obou si bere jen to horší. A ta romantika pro puberťáky? Jako samostatný film o třech dospívajících, kteří objevují svou sexualitu v anglické přírodě, by to možná bylo i dobré, jen by to nesměla být první část bombastického finále "největší filmové ságy všech dob". Chvílemi to svou nezvládnutou sebedůležitosti už připomíná Twilight. ()

Galerie (437)

Zajímavosti (79)

  • Daniel Radcliffe (Harry) nastydl poté, co během natáčení pobýval hodiny v bahně a špíně. (Kailo)
  • Kniha s názvem "Bajky barda Beedleho", kterou Albus Brumbál (Michael Gambon) odkázal Hermioně Grangerové (Emma Watson), skutečně existuje. Vyšla v roce 2008 a nalezneme v ní také poznámky Albuse Brumbála, který v ní i vysvětluje různé podrobnosti ze světa čar a kouzel. Mezi další podobné publikace z pera J. K. Rowlingové patří učebnice "Famfrpál v průběhu věků" a "Fantastická zvířata a kde je najít". (Zdroj: ČSFD)
  • Keď ide Harry (Daniel Radcliffe) s Ronom (Rupert Grint) na pánske záchody, v jednom zábere stojí Ron v rade za Harrym, v ďalšom však už obaja stoja zarovno v druhom rade. (Johnny.ARN)

Související novinky

Kazmův film zboural návštěvnost českých kin

Kazmův film zboural návštěvnost českých kin

21.08.2023

Snímek českého moderátora, baviče a influencera Kamila Bartošky alias Kazmy ONEMANSHOW: The Movie se stal nejúspěšnějším českým filmem v divácké návštěvnosti během premiérového víkendu při uvedení do… (více)

Finále Rychle a zběsile jako dva filmy?

Finále Rychle a zběsile jako dva filmy?

07.02.2020

Herec a producent Vin Diesel oznámil, že desátý film jeho rodinné akční ságy Rychle a zběsile bude nejspíš rozdělený na dvě části. Snímek se tak vydá cestou například posledního Harryho Pottera nebo… (více)

Divergence se přesouvá do televize

Divergence se přesouvá do televize

21.07.2016

Půlení závěrů velkých sérií není zrovna populární trend. U Harryho Pottera nebo Stmívání se to ještě podařilo, Hunger Games ale docela klopýtaly a sérii Divergence tyhle čachry rovnou zlomily vaz.… (více)

Hobit 1: 2012, Hobit 2: 2013... Hobit 3: 2014?

Hobit 1: 2012, Hobit 2: 2013... Hobit 3: 2014?

26.07.2012

Peter Jackson to už nenápadně naznačoval na Comic Conu v San Diegu. Hobit mu pořádně nabobtnal a za 266 natáčecích dnů bylo pořízeno tolik materiálu, že z něj Jackson pohodlně sestříhá buď dva extra… (více)

Reklama

Reklama