Reklama

Reklama

Harry Potter a Relikvie smrti - část 1

  • Velká Británie Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1 (více)
Trailer 4
Dobrodružný / Drama / Rodinný / Fantasy
Velká Británie / USA, 2010, 140 min

Režie:

David Yates

Předloha:

J. K. Rowling (kniha)

Scénář:

Steve Kloves

Kamera:

Eduardo Serra

Hrají:

Daniel Radcliffe, Emma Watson, Rupert Grint, Ralph Fiennes, Helena Bonham Carter, Alan Rickman, Carolyn Pickles, Jason Isaacs, Bill Nighy, Bonnie Wright (více)
(další profese)

Dlouho obávaná válka se zlem začala, Voldemortovi Smrtijedi kontrolují ministerstvo kouzel i Bradavice a zatýkají všechny, kdo by se jim chtěli postavit. Harry a jeho přátelé mají před sebou těžký úkol, chtějí najít a zničit tajemství Voldemortovy nesmrtelnosti - viteály. Při pátrání po nich nejsou nikde v bezpečí, proto se každý den přesunují a stanují v lese. Jejich samota vyústí v hádky podporované temnou mocí viteálu. Ron pak své přátele opouští. Ne na dlouho, brzy si uvědomí sílu přátelství a začne své kamarády hledat. Společně jsou poté úspěšní a jeden viteál se jim podaří zničit. Opět sjednocené trio se vydává navštívit otce Lenky Láskorádové. Od něho se dozvídají o Relikviích smrti - neporazitelné kouzelné hůlce, kameni schopném vzkřísit mrtvé a neviditelném plášti, který shodou okolností Harry již sedm let vlastní. A tato hůlka je to, co Voldemort hledá, jako pojistku proti Harrymu... (TV Nova)

(více)

Videa (17)

Trailer 4

Recenze (1 969)

Bluntman 

všechny recenze uživatele

První částí posledního dílu (ehm) pro mě přestává být z estetického hlediska zajímavé dobrodružství obrýleného kouzelníka a za pozornost stojí již jen jako fenomén, který na místo toho, aby cílil na nejširší diváckou skupinu, se zaměřuje na fandovskou základnu. Umocnilo se to, co mě tolik iritovalo na šestce - není o čem vyprávět (a když se o to film snaží, selhává), zatímco styl se snaží diváka přesvědčit, že o něco zásadního jde. Charakteristické znaky blockbusteru nahradil fanouškovský diskurz. Nejen že je sedmička až otrocky věrná předloze (a invence v podobě taneční scény působí nepatřičně), ale zároveň postavy přebírají rétoriku hard-core fandů (testujeme navzájem své znalosti kvízovými dotazy, popř. počítáme s tím, že víme, kde je kdo a co je co, ačkoliv tomu bylo předtím ve filmových adaptacích věnováno minimum prostoru a zde mají klíčové prvky i postavy pouhou úlohu nezbytného zjevení se). Ačkoliv jsem dostatečně obeznámen, abych se neztrácel, nebaví mě to. A nejotravnější mi přijde příklon k fan-fiction, kdy nejde o hledání viteálů a přípravu na souboj s Vy-víte-kým, kdy by se vyprávění posunovalo dopředu, ale naopak stojí na místě a nirmá se v pocitech postav, které na místo záchrany světa a svého života řeší milostné trable. Potíž je v tom, že ústup epiky na úkor lyriky selhává proto, že vyprávění ve své "omezenosti" na titulního hrdinu jednak umísťuje úmrtí vedlejších postav mimo hlavní dění, a tak emoce absentují, a prostředí, které by mělo vykreslovat emoční stav ústřední trojky, je ve svém odkazování se k historickým realiím příliš doslovné a nefunkční. Nepomáhá ani styl, který nijak výrazně nevybočuje z toho, co se stalo normou v rámci blockbusterů let minulých, a tak užití (velkých) detailů pro zvýšení dramatičnosti a rádobyrealisticky trhané akční sekvence jen unavuje. V kině jsem se nedokázal zabavit ani záměrnými nadinterpretacemi (mainstream pracující s vyprázdněnou narací) a podvratným čtením (HP jako vyprávěni o vybojování si heterosexuality, když po Harrym jde Voldemort, který se obklopuje samými muži či butch lesbami a který musel oddělat svou konkurenci v podobě staré buzny Brumbála). Ne, ono je to o síle kamarádství, toleranci a tak, což musí být v závěru explicitně řečeno jednou z postav, protože divák se sérií možná dospívá, ale cílovka je ve věku, kdy se jí často odkrvuje mozek a krev se navaluje do jiných částí těla. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Čo čaká, že bude počuť? Dobré správy?" - "Možno čaká, že nebude počuť zlé." Som fanúšik potteroviek a do šestky (Polovičný princ) som žiadnej nedal pod 4*. Toto je však EŠTE zbytočnejší diel, ako Polovičný princ. Tomu som dal 3*, lebo mal skvelý úvod a silný záver, ale medzitým nudnú hodinu a pol. Dary smrti 1 sú na tom ešte horšie; prehnane povedané, všetko dôležité sa stane 15 minút na začiatku a 15 pred koncom. A medzi tým? Vata. Producenti (medzi ktorými bola prvý raz aj J.K. Rowling) ako hlavný argument toho, prečo záverečný román rozdelili na dva filmy, uvádzali: „kvôli smršti zvratov, udalostí a postáv, ktoré by sa nám nezmestili do jednej snímky“. Kam sa im to podelo neviem, takže možno proste len klamali. Nové postavy (Ifans, Nighy) sa len mihnú, staršie (Thewlis, Gleeson, Rickman) dostali cameo. Maggie Smith tu dokonca vôbec nie je! Putovanie prírodou mi pripadalo také nudné, až som začal riešiť, či decká neprechladnú, keď uprostred lesa vysedávajú na zemi, prečo si megatemný čarodejník primitívnym kúzlom nedokáže opraviť  zatekajúcu strechu. Načo je čarodejníkom údržbár, keď v minulosti nebol problém opraviť zničený dom mávnutím prútika? Logika tu naozaj dostáva zabrať. Ak rodičom vymažete spomienky na seba, vymažete automaticky i svoj rodný list? A fakt im nepripadalo divné mať doma prázdne fotorámiky? A keď už to trvá 14O minút, fakt tam nemali dať dôstojnejší koniec s Dudleym a spol.? Na môj vkus sága začína rušivo pripomínať Pána prsteňov (ustavične treba zničiť artefakty, inak temný pán zmocnie a nastane koniec sveta, pričom ak onen artefakt nosíte pri sebe, ovplyvňuje vašu psychiku a ničí vás). Tiež sa mi nepáčilo, že sú mimo záber (!) zlikvidované dve dôležité postavy; keď som to videl prvý raz, myslel som si, že som sa stal obeťou zlého kanadského žartu. Bohužiaľ, tento absurdný postup tvorcovia použili aj v poslednej časti. Nechýbajú wtf momenty (to ho na konci fakt nespoznali, veď vyzeral skoro rovnako?!). Oceňujem dokončenie vecí z minula (Dobby má konečne v univerze opodstatnenie) a páči sa mi zobrazenie sveta, ktorému začína čoraz silnejšie vládnuť "nacistické" zlo milujúce čistú rasu, ktorého protivníci sú slabší, v menšine a v neposlednom rade vystrašení. Do pozornosti dávam geniálny typ Runcornovej chôdze. Vizuálne je to podmanivé, mnohé zábery geniálne ("bábková" pasáž). Rozpočet cca 150 miliónov, aj keď toto ťažko presne určiť, keďže posledné dve časti sa natáčali súčasne, celosvetová tržba "len" tohto dielu každopádne presiahla šťavnatých 960. ()

Reklama

LihO 

všechny recenze uživatele

Neviem či to bolo tým slovenským dabingom, alebo to bolo tým filmom, no pripadalo mi to nechutne stupídne, lacné, detinské, úplne predvídateľné... tak bezduchý a hlúpy scenár sa moc často nevidí :D vravel som si, že horšie to už byť nemôže a hláška " mám rád Hermionine ohníčky " ma dorazila. Ten tanec Harryho s Hermionou prišiel v úplne nevhodnej chvíli a pokazil atmosféru filmu. Tiež som dúfal, že to bude aspoň trochu akčné a napínavé, no tie úbohé suché scény sa zdali byť nekonečné a tých 146 minút trvalo večnosť. Ako fanúšik Harryho Pottera musím povedať, že toto bol jednoznačne najslabší diel. Nebyť tých pár dobrých scén, čo tomu dali aspoň nejakú úroveň, tak to bez váhania hodnotím ako "odpad". ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Dobře natočený film o ničem. Jakožto čtenář předlohy musím říct, že můj zájem o knihy opadl někdy s Ohnivým pohárem a dál celou sérii považuji za něco, co J. K. Rowling psala prostě proto, že těch sedm let v Harryho životě něčím naplnit musela. A podobně na mě vyznívá i první část "velkolepého finále", kde jsou pro dalši vývoj důležité asi tak tří scény (ministerstvo, kreslený příběh a zamrzlé jezero s jedním artefaktem na jeho dně), zatímco zbytek mohl být nemilosrdně zkrácen, kdyby kdosi netrpěl představou, že je potřeba převést na plátno každou miniaturní zápletku. Upřímně, takhle by asi vypadal Pán prstenů, kdyby se Jackson rozhodl natočit díl mezi Společenstvem prstenu a Dvěma věžemi založený jen na tom, jak Frodo a Sam putují krajinou a sem tam narazí na nějakého nevýznamného nepřítele. Doufám, že druhá část Relikvie smrti bude lepší, ale vzhledem k naprosto odpornému epilogu se jí už teď obávám. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Dospěl jsem do věku, když jsem sice všechny Pottery četl, ale už tak dávno, že si pamatuju už jen základní zápletku a konec. Yates pochopil (studio pořád ještě ne), že většina fanoušků už pěkně zestárla (já osobně jsem se s Harrym a jeho kamarády seznámil v deváté třídě základní školy a od té doby řekou protekla pěkná spousta vody) a začal od pětky pomalu, ale jistě měnit trochu drsnější pohádku na temnou fantasy, která nám, přestárlým dětem, dnes vyhovuje lépe. Sedmý díl má ještě tu výhodu, že se od svých mladších bratříčků radikálně liší už v tom nejzákladnějším. Už nejsme zavření na hradě, ale začínáme pobíhat celým širým... no dobře Velkou Británií. Vizuální stránka první půlky RELIKVIÍ SMRTI je úchvatná (moře) a ano myslím tím i geniálně pojatý vložený příběh o třech bratřích. Desplatova hudba je po božském Williamsovi asi tou nejlepší náhradou. Herecká posádka ze sebe vydává to nejlepší (za ty roky prostě mají svoje charaktery v malíku) a tím rozdělením na dvě půlky se nabízí spousta místa, kde se můžou předvést. Snapea si očividně šetří na finále a Voldy je konečně opravdu démonický. Bylo zajímavé, že děj nikam nesprintuje a přesto jsem se nenudil. Vlastně to ve mě probudilo chuť vidět finálovou polovinu a možná si znova přečíst knížky. Někdy. Tak za půl roku naposledy pane Pottere. ()

Galerie (437)

Zajímavosti (79)

  • Při natáčení filmu se filmaři rozhodli udělat si legraci z Daniela Radcliffea a do londýnské kavárny, kam se přijdou Harry, Ron (Rupert Grint) a Hermiona (Emma Watson) přeskupit, pověsili na nástěnku plakát na divadelní hru „Equus“ (Daniel se v ní svlékl) s Radcliffem v plné jeho kráse. (Duoscop)
  • Tvůrci museli přesunout scénář k filmu do bezpečí poté, co se zloději několikrát vloupali do domu Devona Murrayho (Seamus Finnigan) v Kildare, aby ho ukradli. (HappySmile)
  • Bezová hůlka, která patřila Albusi Brumbálovi (Michael Gambon), měla jádro žíně z testrála. Tato hůlka měla také jako jediná z celého příběhu schopnost opravovat ostatní zlomené hůlky. (Nick321)

Související novinky

Kazmův film zboural návštěvnost českých kin

Kazmův film zboural návštěvnost českých kin

21.08.2023

Snímek českého moderátora, baviče a influencera Kamila Bartošky alias Kazmy ONEMANSHOW: The Movie se stal nejúspěšnějším českým filmem v divácké návštěvnosti během premiérového víkendu při uvedení do… (více)

Finále Rychle a zběsile jako dva filmy?

Finále Rychle a zběsile jako dva filmy?

07.02.2020

Herec a producent Vin Diesel oznámil, že desátý film jeho rodinné akční ságy Rychle a zběsile bude nejspíš rozdělený na dvě části. Snímek se tak vydá cestou například posledního Harryho Pottera nebo… (více)

Divergence se přesouvá do televize

Divergence se přesouvá do televize

21.07.2016

Půlení závěrů velkých sérií není zrovna populární trend. U Harryho Pottera nebo Stmívání se to ještě podařilo, Hunger Games ale docela klopýtaly a sérii Divergence tyhle čachry rovnou zlomily vaz.… (více)

Hobit 1: 2012, Hobit 2: 2013... Hobit 3: 2014?

Hobit 1: 2012, Hobit 2: 2013... Hobit 3: 2014?

26.07.2012

Peter Jackson to už nenápadně naznačoval na Comic Conu v San Diegu. Hobit mu pořádně nabobtnal a za 266 natáčecích dnů bylo pořízeno tolik materiálu, že z něj Jackson pohodlně sestříhá buď dva extra… (více)

Reklama

Reklama