Reklama

Reklama

Pravěk útočí

(seriál)
  • Velká Británie Primeval (více)
Velká Británie / Německo / Francie, (2007–2011), 27 h 10 min (Minutáž: 42–48 min)

Hrají:

Douglas Henshall, Lucy Brown, Andrew Lee Potts, Hannah Spearritt, Juliet Aubrey, James Murray, Ben Miller, Mark Wakeling, Laila Rouass, Jake Curran (více)
(další profese)

Série(5) / Epizody(36)

Obsahy(1)

Osm let uplynulo od tajemného zmizení manželky profesora Nicka Cuttera. Helen Cutter měla provádět výzkum v lesích, který se týkal neznámého obrovského zvířete. Po 8 letech se její manžel dostává na stejné místo za stejným účelem, ale nečekaně objeví kromě obrovského dinosaura také zvláštní anomálie. Ta dovoluje procházet mezi dvěma obdobími v historii země. Mezi přítomností a velmi vzdálenou minulostí, obdobím Křídy. Po tomto obrovském objevu je profesor Cutter a jeho výzkumný tým nucen stát se tajným vyšetřovacím týmem vytvořeným Ministerstvem vnitra. Postupně začnou odkrývat tajemství existence a hlavně vzniku anomálií, které se začnou objevovat velmi často a na velmi zvláštních místech. K tomu všemu se ještě profesoru Cutterovi začíná zjevovat jeho pravděpodobně mrtvá manželka Helen... (Djkoma)

(více)

Recenze (140)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Velké překvapení s náběhem na 5* se změnilo díky slaboučké třetí sezoně na slabý průměr. První sezona: Nadšení. Potenciál, kvalita, postavy, vše spolehlivě přebíjí jinak slabé efekty. Krom toho scénáristé se odhodlají k opravdu drsnému cliffhangeru, který zajistí slušnou druhou sezonu (prakticky identickou s první). Druhá sezona: uklidnění po cliffhangeru následované slušnou zábavou. Bohužel následující cliffhanger už je trochu moc a je cítit trochu nedostatečná předvídavost scénáristů. Třetí sezona: Utrpení. Scénáristé šli do kytek stejně jako hlavní dějová linie a tempo, které zachraňovalo předešlé sezony. Naopak se představil "záporák od nás", čehož nebylo dostatečně využito stejně jako budoucnosti samotné. Z pohledu ukončeného seriálu lze říct, že Primeval měl našlápnuto stát se výjimečným počinem, ale v půlce cesty se autoři rozhodli, že na to prostě nemají dost odvahy a ani prostředků... Edit: ten half-restart už nemá cenu, takže od prvního dílu 4 sezony nesleduji. (seriál viděn do s04e01 včetně a v originále) ()

Ravi 

všechny recenze uživatele

Něco do sebe to má, ale mě to z reality vytrhnout nedokáže. Vykrádačka kam se člověk podívá (paraziti co mění chování hostitele a potřebují tmu jako v SG-1, okno do minulosti už tu také párkrát bylo, atd.), herci jak z časopisu "Poznej charakter dřív, než promluví podle image" a mnoho dalších pro mě nestravitelných věcí. K tomu kupa nelogičností a polopravd, no a mohl bych pokračovat až třeba k hudbě. I na béčko je toho málo. Po 1. sérii (13 dílů) dávám 15% = 1/5 a dál na to nekoukám. ()

Reklama

NorseSword24 

všechny recenze uživatele

Jeden z prvých seriálov, ktoré som kedy začal sledovať a to len vďaka jednému DVD, ktoré som našiel u bratrancov. Praveký tiger ktorý sa po spustení DVD objavil ma natoľko zaujal, že sme stiahli prvé 3 série. To som bol v tom veku kedy som absolútne miloval pravek a dinosaurov takže som si zamiloval aj seriál. Po niekoľkých rokoch opakovaného pozerania prvých 3. sérii som zistil, že existuje aj 4. a 5. séria. Ale tie už mi až také dobré neprišli. Začínalo to byť postupne väčšie a epickejšie. Keď to bolo komornejšie a prízemnejšie, tak to bolo lepšie. Seriál mal niekoľko dobrých nápadov ako postapokalyptická budúcnosť v ktorej sa objavujú vyvinuté tvory z terajších súčasných zvierat, prehistorické choroby, inštitúcia na kontrolu časových anomálii alebo vysvetlenie mýtických zvierat z legiend. Do toho zaujímavé tvory z rôznych časov a mysteriózne vedľajšie zápletky. Keby som si ten seriál pozrel teraz prvýkrát tak by som sa na to díval úplne inak. Efekty by mi prišli omnoho horšie a herci taktiež. No hodnotenie 3* by sa asi nezmenilo. ()

Lachtaan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Opět formou DVD ke mě kdysi přicestoval nevinný britský seriál, který se během několika málo dní stal mým nenahraditelným oblíbencem. S láskou k dinosaurům po celé své dětství jsem si plnohodnotně užíval každou epizodu a ačkoli se zde i na jiných databázích Primeval nepotýká s příliš pozitivním hodnocením, pro mě to bude ještě dlouho jeden z nejzajímavějších projektů do BBC. Až se člověk zpětně zaráží, jak na svůj malý rozpočet a nepříliš velkou světovou "fame" měl seriál propracovanou kontinuitu a potenciál, který stoprocentně využil. Jen škoda, že snaha o kanadský "spin-off" mě už tolik nezaujala. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Musím říci, že totální úlet pro začátek byl samotný casting (zatím mám spadeno na první dvě série). Tak popořádku: Cutter = týpek s kulatými zády, protaženým obličejem směrem vpřed a typově zařaditelný někam na úroveň Luďka Soboty (tomu byste erudovaného vědce taky nevěřili, že?). Connor = pubertální týpek s předkusem, děsným vkusem na oblékání a divným obličejem (a ty vlasy! OMG). Stephen = vizuálně něco jako mix Joeyho z Přátel a Enrique Iglesiase, charismatově jim ale nesahající ani po kotníky. Abby = snad jediná sympatická osoba, tedy jen po vnější stránce. Claudia = rádobyslaďoučká, ale do dané role se absolutně nehodící. Lester = něco jako nedomrlý komisař Moulin s křivýma nohama, který prý pracuje pro vládu, ale jeho chování je tak na úrovni trenéra fotbalového dorostu. Helen = asi by ráda působila jako sexy vamp nebo "femme fatale", ale do téhle pózy jí chybí asi tak 98% osobnosti (hlavně vizuálně). Leek = jedním slovem trapák, tohle by zahrál lépe kdokoliv kolemjdoucí. Caroline = toto děvče s širokými ústy a nerovnými zuby byla taky trefa do hnědého (do černého v castingu nebyl ani jeden zásah). Tom = uff, pokud existuje herecké ztělesnění zoufalce, pak je to on.......... A tak bych mohl pokačovat. Takže stručně - pokud v seriálu nesedí do role ani jeden herec, může se jednat o dobrý seriál? Odpověď zní ... a na to si počkáme do příští epizody. EDIT: Po čtvrté řadě musím říci, že zásadní obměna obsazení seriálu velmi prospěla a i když je zpracování pořád povrchní a plné nesmyslných klišé, zvyšuji o jednu hvězdu nahoru. ()

Galerie (368)

Zajímavosti (9)

  • Oblíbený šedozelený vlněný kabát profesora Nicka Cuttera (Douglas Henshall) je švédský vojenský kabát z poloviny 20. století. (Ampi)
  • Ve 4. epizodě 3. řady se objevuje v hostující roli světoznámí zoolog a dobrodruh Nigel Marven, který uvádí i řadu dokumentů o pravěku a cestování časem, jako například Putování s dinosaury (od r. 2003), Chased by Sea Monsters a Prehistorický park (od r. 2006), za kterými stojí stejná televizní stanice i stejný producent a režisér Tim Haines. V prvních třech řadách lze pak zpozorovat podobnost zvířat se zvířaty ve zmíněných dokumentech. (Pod)
  • K seriálu bylo vydáno i několik knih. V češtině jsou k dispozici knihy "Ztracený ostrov" a "Velké vymírání". (jh666)

Reklama

Reklama