Reklama

Reklama

Columbo

(seriál)
  • Česko Inspektor Colombo (více)
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
USA, (1971–2003), 93 h 41 min (Minutáž: 70–98 min)

Předloha:

Evan Hunter (kniha)

Hrají:

Peter Falk, Vito Scotti, Marshall R. Teague, Joel Beeson, Richard Dysart, Julie Newmar, Shelley Morrison, Carlene Watkins, Chad Willett, Louis Herthum (více)
(další profese)

Série(10) / Epizody(67)

Poručík Columbo (Peter Falk) vypadá na první pohled neškodně, až hloupě. Jeho ošuntělý baloňák, otlučené staré auto a nekonečná slabost pro doutníky okamžitě ukolébají každého zákeřného vraha, že někdo tak obyčejný, roztržitý a zapomnětlivý nedokáže jeho pečlivě připravenou lež prokouknout. Jenže Columbo je ve skutečnosti stejně bystrý jako Sherlock Holmes. Neunikne mu ani sebemenší detail a časté odbočky od tématu během rozhovorů nebo rádoby zábavné historky o paní „neviditelné“ Columbové spolehlivě rozhodí i toho nejchladnokrevnějšího zabijáka... Peter Falk září v legendárním krimiseriálu, který poprvé nadchnul televizní diváky v 70. letech dvacátého století. První epizodu režíroval tehdy neznámý Steven Spielberg a ve vynikajících detektivních příbězích se postupně vystřídaly slavné herecké hvězdy od Williama Shatnera, přes Dicka Van Dyka a Janet Leighové, až po zpěváka a muzikanta Johnnyho Cashe. „Jo a ještě jedna věc…“ Columbo je osvědčená klasika, která nikdy nezklame! (TV Prima)

(více)

Recenze uživatele Rudyamon k tomuto seriálu (45)

Vražda podle knihy (1971) (S01E01) 

Opět musím konstatovat - škoda, v dabingu Haničinec. Je to dobrý herec, ale naprosto se ke Columbovi nehodící. Nicméně dokonale to vyvážil scénář, upřímný Columbo („Já vím jsem otrava, ale nemůžu si pomoct.“), ale hlavně nesmírně sympatický padouch Jack Cassidy, beznadějný spisovatel, ale nadějný svůdce („Příště vám dám podrobnější interview. Víc do hloubky.“)... :-). Snad svou roli sehrál i Steven Spielberg v režii, podle mě je to v každém případě jeden z nejlepších dílů celé série. 5 hvězdiček - 100%. ()

Prázdný rám (1971) (S01E04) 

Ten romantický začátek jsem vždycky obdivoval - starší pán hraje na klavíru, s úctou vstoupí mladý muž a naslouchá lahodným tónům. Pak vytáhne ruku z kapsy a podívá se na hodinky, a než člověk stačí domyslet, proč má na rukou rukavice, vytáhnu druhou s pistolí a klavíristu zastřelí. Nevím, jestli v seriálu začal některý díl tak rychle. Pak už ovšem nastoupila klasická práce padoucha, který spolu se spolupachatelkou udělali všechny kroky, aby je nedopadli. Vše je ovšem marné, protože přijíždí Columbo a svými všetečnými otázkami - „Nechám vám odposlouchávat telefon, nevadí to, že?“ - začne pracovat na padoušské psychice. Dobrá byla scéna s modelkou, ta fakt pobavila... :-) Velice povedený díl. 5 hvězdiček - 100%. ()

Past (1972) (S01E06) 

Škoda, v dabingu opět Haničinec, první špatný bod. Snad i z toho důvodu je to jeden z nejslabších dílů seriálu. Začíná to ovšem už padouchem, který (byť je tak trochu psychopat) je na vraha vyžadujícího jednoho z nejlepších detektivů světa, prostě nedostatečný. Dokonale to vysvětlí závěrečná scéna. Velice nezvykle nemám k dílu už moc co dodat. Snad jen nějaké ty slabší 3 hvězdičky - 80%. ()

Vražda podle plánu (1972) (S01E07) 

Jak jsem se dozvěděl, je to jediná epizoda, kterou Peter Falk režíroval sám, a to je škoda. Je to jeden z těch fakt dobrých dílů. Když uvážíme, že je to zároveň jediná epizoda, kdo ho někdo přirovná k pavoukovci, čili klíštěti, je to dost zajímavé... :-) A že těch jsme od padouchů inkasoval! V každém případě namyšlený architekt už víc šancí na urážky nedostal. Zajímavou perličkou filmu je jedna ze scén, které se nemohli stát. Když čekal Columbo na úřadu, několik míst za ním stál chlápek, který evidentně zároveň stál i v jiné řadě v jiné kanceláři, protože když tam Columbo odešel, chlápek už tam byl. Asi nebylo dost peněz na komparz. V každém případě díl je na jedničku, přesněji na 5 hvězdiček - 100%. Kdoví, co na to řekne “budoucí bývalá“... až ji jednou potkám... :-) ()

Rozhodující zápas (1972) (S02E03) 

Robert Culp se v seriálu octnul několikrát v roli vraha a vždycky se své role zhostil se ctí. Ale čest nečest - ani tentokrát ho poručík Columbo nenechá vyváznout a docela pěkně ho vytáčí. A případ opět vyřeší na základě důkazů, na které by nikdo u vraždění nepomyslel. Tenhle díl mám moc rád, je jeden z nejlepších columbovských. Scéna na privátu nemá chybu: „Čau zlato...“ :-) 5 hvězdiček - 100%. ()

Zločinný steh (1973) (S02E06) 

Super díl, akorát opět škoda hlasu Haničince. Je fakt, že jsem na něj dost vysazený, prostě se mi ke Columbovi nehodí. V každém případě tento díl patří ke Columbovské elitě. Koneckonců už i samotní lékaři jsou elitou („Hrozná noc, jen jsem usnul, už mě odvolali apendixu.“ - „Vidíte, jak umíme sešívat tlusté střevo?“). Primářský padouch ovšem uzná i protivníkovy kvality („Je velice výkonný...“), a taky mu to dá patřičně najevo („Vy to zvládnete poručíku, najdete si k šikanování někoho jiného.“). Ale to závěrečné rozuzlení - když už padouch myslel, že to má v kapse, trumf vytáhl z kapsy Columbo - to fakt stálo za to. Jak jinak hodnotit, než hezkých 5 hvězdiček - 100%. A jdu pracovat, „unavuje mě odpočívat“... :-) ()

Dvojitý šok (1973) (S02E08) 

Příběh dvou bratrů, kteří přes vzájemnou nevraživost najdou k sobě cestu, když jde o peníze. Tenhle díl jsem vždycky dost nesnášel, hlavně pro tu ujetou hospodyni, která holdovala ještě o něco víc ujetým telenovelám („Vraťte mi stetoskop, Rocky! A hned!“). Columbo sice dostával trochu na frak („To je poručík Columbo, běžný průměrný ušlápnutý manžel, souhlasíte se mnou?“), nakonec ale přece (jak jinak!) ukázal, kdo je tady šéf. Jinak je děj filmu trochu nezvyklý tím, že o vraždě nevíme skutečně všechno, jak jsme zvyklí z většiny dalších dílů. V každém případě i přes těch několik vystoupení šílené hospodyně dávám 4 hvězdičky - 80%... :-) ()

Kandidát zločinu (1973) (S03E03) 

Padouch tohoto dílu mi byl vždycky výrazně nesympatický, nicméně volbu tvůrců docela chápu a schvaluji - takhle nějak má prostě vypadat správný zkorumpovaný (tedy téměř každý) politik se spoustou nabubřelých slov a lačný po požitcích, které si z běžného příjmu nemůže nikdy dovolit. Kolik jen Columbů by na ně bylo potřeba! No, ale zpátky do reality... :-) Je to jen z těch průměrnějších dílů, byť závěrečná pointa je opravdu exkluzivní. Za zmínku určitě stojí taky otázka velice dlouho neřešeného oblečení: „Pomýšlíte na změnu šatníku?“ - „Ne leda tak baloňák, ale to nespěchá, je totiž nezničitelný, dobrá koupě.“ 4 hvězdičky - 80%. ()

Dvojexpozice (1973) (S03E04) 

Opět jeden z charismatických padouchů („Jsem velmi organizovaný člověk, já nepanikařím!“), velice zajímavý námět (reklama a podprahové záběry, chtělo by to zkusit v bance, snad by to ovlivnilo inkaso nehledě na výši účtu) a několik perliček z Columbova soukromí („Má žena je pomalá, a kdyby mě chtěla zabít, našla by si něco lepšího...“ ), to je několik taháků tohoto dílu. Jinak problémy kolem Columba se v tomto dílu opět trochu zamotávají. Zcela zjevně zazní jeho jméno (Ted... ?) ale jak je to ve skutečnosti... V každém případě je to jeden z nejlepších dílů seriálu a tak 5 hvězdiček - 100% je jako hodnocení zcela na místě. Třeba i kvůli heslu Columba (a třeba i policie jako organizace): „Neprohledávám, jen se dívám!“ :-) ()

Vydat nebo zemřít (1974) (S03E05) 

Jack Cassidy opět jako charismatický padouch bez nejmenší naděje uniknout detektivu, který (byť uznává, že má docela štěstí) prostě umí. Další zajímavou postavou tohoto dílu je psychopatický odborník na výbušniny s klasickým dotazem drsných hochů: „Srovnáme si čas?“, byť zde to jen trochu budí rozpačitý úsměv. Zajímavé, a v tomto seriálu vlastně výjimečné, byly střihy obrazů v obrazu z času vraždy. Jinak tento díl nějak výrazně nevyčnívá. Nicméně Columbo je Columbo a tak dávám jednoznačně 5 hvězdiček - 100%, když už pro nic jiného, tak pro naprosto geniální větu, kterou rád použiji v práci směrem ke kolegům, kteří si to fakt zaslouží: „Vy všichni si to tady zasloužíte!“... :-) ()

Dobrá pověst nadevše (1974) (S03E06) 

Docela průměrný díl se spoustou fakt úsměvných detailů, hlavně co se týče technologií (při pohledu na počítač, který řídil „třetí světovou válku“ jsem si poměl na jiný počítač z osmdesátých let, který nám chtěli předvést ve výpočetním středisku, a na otázku, kde je ten počítač, nám odpověděli, že jsme právě v něm... ). Padouch tohoto dílu byl docela vlažný (no jo, vědec... ), motiv spíš vhodný do seriálu ze studentského, či filosofického prostředí („Ukradl práci giganta, aby získal uznání tyrana!“), nicméně měl i své dobré stránky. Dozvěděli jsme se třeba, že pes Pes demoralizuje ostatní studenty psí školy... :-) No Columbo opět svou práci dělal skvěle, spousta drobností ho trápila a tak se ptal a „slídil“. A pořád bavil, jak celé ty roky. Takže dávám jasné 4 hvězdičky - 80%, a abych nezapomněl: „Třetí světovou válku odložíme na odpoledne!“... :-) ()

Labutí píseň (1974) (S03E07) 

Jeden z mála (pokud ne jediný) z dílů, kde je vrah vysloveně sympatický a člověk chce, aby se Columbo alespoň jednou nedíval a nevyptával, a šel za manželkou. Johnny Cash je perfektní, ač není herec - prostě hraje sám sebe. A vůbec se mu nelze divit, že tu svou zákonitou poslal někam, byť tvrdila, že její pán ji dobře ochraňuje. Co jiného s takovou náboženskou makovicí, no ne? Perfektní díl, spousta dobrých písní a efektní zakončení. Snad jen ta děsivá hudba by mohla být jiná. Z perliček filmu mě dostala funebrácká prezentace („Tak si domluvíme schůzku...“ ), nebo úsměvná chybička, kdy se Brown po ráně pěstí natahuje k ženě na lehátku pro berlu a říká jí: „Dej to sem, ty idiote!“. Jednoznačně 5 hvězdiček - 100%. A věřte, že Tommy Brown není špatný člověk. Protože kdo takhle zpívá, nemůže být zlý... ()

V nouzi poznáš přítele (1974) (S03E08) 

Jedna z nejlepších epizod seriálu. Velice charismatický padouch, který, jelikož je vysokým policejním důstojníkem, ví jak spáchat dokonalou vraždu. Nic dramatického, jde prostě jen o nějaké dědictví. Ovšem chybička se vloudí, k případu se dostane poručík Columbo a Halperin má na problém zaděláno. Zvlášť závěrečná scéna korunovaná překvapením padoucha, který je sice podle svého plánu ve správném bytě a s těmi správnými důkazy, a nakonec zjistí, že vše je úplně jinak, stojí za to. Jinak Columbovi v tomto dílu třikrát vyplivlo auto, což žel jeho nadřízené nepřimělo k zvýšení platu, aby si mohl koupit nové. Aspoň že dostal skvělou nabídku k odkoupení svého modelu... :-) 5 hvězdiček - 100%. ()

Obrácený negativ (1974) (S04E02) 

Podfantoflistický fotograf, který vidí budoucnost ve své mladé sekretářce, se rozhodne vyřešit situaci jednou dvěma vraždičkami, u kterých hrají fotografie důležitou roli - k jeho smůle. Nepoučitelní vrahové jsou ale se železnou pravidelností pokaždé předhozeni poručíku, který jejich sílu i slabosti vždycky dokonale využije. V tomto filmu Columbo pochopí záludnosti fotografického umění a přesto, že sebejistý padouch prohlásí: „Poručíku, vy jste perla, máte pár chyb, nejste moc chytrý, ale jste jedinečný.“, ve skvělé závěrečné scéně předvede jeden z nejefektnějších zakončení svých případů. Tento díl jinak hýří i dalšími skvosty. Scéna v útulku pro bezdomovce („Ten kabát... no, určitě pro tebe najdeme něco hezčího.“ - „Tenhle kabát nosím už sedm let.“ „Ó, chudáčku...“), fantastická scéna s vysvětlováním problematiky jízdy taxíkem a pronajatým autem, nebo scéna s instruktorem autoškoly... prostě je to jeden z těch opravdu dobrých dílů seriálu. 5 hvězdiček - 100%... Padouši prostě nemají šanci, neboť jak říká seržant Hoffman: „Každý někdy udělá chybu, proto je ve vězení pořád tak plno.“... :-) ()

Vražda na videu (1975) (S04E05) 

Oskar Werner předvedl jednoho z nejnesympatičtějších padouchů celého seriálu, možná toho nejvíc nesympatického. Byl to padouch “hračička“, který dojel na to, že se obklopil technikou, kterou zneužil k provedení zločinu. Na druhé straně exceloval Columbo. Jednak mistrným řešením a vyřešením případu, ale hlavně jednou z nejzábavnějších scén snad celého seriálu - scénou v galérii. Ani si ten „obraz“ nakonec nekoupil... :-) Jinak příchod na místo činu se vyznačoval jednou z nejnelogičtějších replik (je to vůbec díl samých „nej“...) seriálu: „Když jste přijeli, byla už mrtvá? Jo úplně.“... :-) Co dodat? 5 hvězdiček - 100%. ()

Vrah zavolá v deset (1975) (S04E06) 

Další z těch slabších dílů. George Hamilton je v columbovských příbězích poměrně známý padouch, vždycky dodá filmu takovou tu správnou slizkou atmosféru. Příběh je ale přesto nemastný a neslaný, nicméně závěr je ve vysokém stylu - vrah, který je zároveň očitým svědkem, to je něco! Škoda jen toho dabingu. Haničinec je dobrý herec, ale k Falkovi se prostě nehodí. Jinak je to jediný film, ke kterému jsem byl schopen přes Google Earth najít reálie. Podle profilu pobřeží, když k domu přijížděl doktor Collier, jsem nalezl onen dům na pláži (no jo, Kapitol se vždycky hledá jednodušeji...). A že to dalo práce... :-) 4 hvězdičky - 80%. ()

Zapomenutá dáma (1975) (S05E01) 

Díl o zapomenuté dámě je spíš smutný, než detektivní. Možná hlavně proto, že svým způsobem stejný osud čekal i na Petera Falka („Columbo, to jméno je tak divný, za boha si ho nemůžu zapamatovat...“)... :-( V každém případě vražda proběhla velice profesionálně, stejně tak i vyšetřování, u kterého zaznělo i pár velice trefných myšlenek („Není to kniha, kterou by si člověk četl před tím, než se zastřelí.“). Trošku nezvyklý, přesto ale mile (a smutně) columbovský díl. 4 hvězdičky - 80%. ()

Případ diplomatické imunity (1975) (S05E02) 

Tohle je jeden z těch opravdu nejlepších dílů. Zločin je sice poměrně jednoduchý, ale Columbo u jeho rozuzlení exceluje. To, jak už od prvních okamžiků, kdy ještě netuší, že bude nějaký případ vyšetřovat, vytáčí vraha (roztržené roucho) a pak se začíná vyptávat („Rád pracuji s otázkama, připravil jsem si pro vás nějaké.“ ), je v tomto dílu fakt super. No a ten závěr, kdy ješitnost vraha (Hector Elizondo je fakt úžasný diplomat...) uspí jeho pozornost a on neodolá tomu přijímat od Columba poctu, že ho přechytračil a to, co následuje pak... no, prostě exkluzivní! Jednoznačně 5 hvězdiček - 100%! ()

Smrt v aréně (1976) (S05E04) 

Podle mě jeden z těch slabších dílů. Padouch byl hodně ješitný, nicméně spáchal prakticky dokonalý zločin. To, že jej Columbo vyřešil, bylo jen ve scénáři, jinak byla pointa dost chabá a důkazy prakticky žádné. Columbo sice na závěr zrekonstruoval nějakou scénu, ale přišla mi spíš vykonstruovaná. I když šel na věc opět svérázně a s logikou sobě vlastní. To já jsem řešil záhadu jiného ražení. Všimněte si u scény s koktailem, ve které ruce drží Columbo sklenici. Chytne ji do levé, pak o vteřinu později ji má v pravé, ale než ji zvedne k ústům, už je opět v levé. Záhada. V každém případě tento díl hodnotím na 3 hvězdičky - 80%, a jdu pracovat, trpím totiž pracovní deformací. Jak říká poručík, to je to, že „ať jdete kam chcete, práce jde vždy s váma...“ :-) ()

Kouzelné alibi (1976) (S05E05) 

Tohle je jeden ze dvou, nebo tří dílů, ve kterých se jedná o kouzla a iluze, byť tentokrát ne moc povedené („Já myslel, že jsem spáchal dokonalou vraždu.“ „Dokonalá vražda neexistuje, to je jen iluze!“). Tenhle díl mám moc rád, charismatický padouch Jack Cassidy, je v něm vystavený životní zkoušce („Je to otázka mého alibi?“ „Ne pane, je to jen otázka mého hlášení.“), ve které nemůže zvítězit. Dozvíme se taky tajemství geniality poručíka, a to ve chvíli, kdy dostane od manželky nový plášť: „Musím si sundat ten plášť, nemyslí mi to v něm.“ Věru ten starý pomačkaný pršák má něco do sebe... :-) Jednoznačně 5 hvězdiček - 100%. ()

Související novinky

Zemřel herec Burt Young

Zemřel herec Burt Young

19.10.2023

Ve věku třiaosmdesáti let odešel americký na Oscara nominovaný herec Burt Young, mnohým fanouškům známý zejména svou rolí Paulieho Pennina z populární série filmů o Rockym Balboovi. Deníku New York… (více)

Zemřel herec Dean Stockwell

Zemřel herec Dean Stockwell

09.11.2021

Ve věku 85 zemřel americký herec a držitel dvou Zlatých glóbů, Dean Stockwell. Jeho kariéra k dnešnímu dni čítá přes dvě sta filmových a televizních rolí. Tvůrce nominovaný na Oscara svou hvězdnou… (více)

Zemřel americký herec Robert Vaughn

Zemřel americký herec Robert Vaughn

12.11.2016

Poslední ze Sedmi statečných se odebral na věčnost. Robert Vaughn, jehož minulostí trýzněný Lee se navždy zapsal do westernové historie, nás včera opustil ve věku 83 let. Ačkoliv ho znáte z řady… (více)

Reklama

Reklama