Reklama

Reklama

Ben byl vždycky jiný. Je to autista. A nyní, v čase dospívání, je jeho jinakost vidět lépe než kdy dřív. Jeho život se dělí na dvě poloviny. V té první, která přináleží existenci ve virtuální realitě online počítačové hry ArchLord, je nebojácným hrdinským rytířem, který si vždy ví rady a nikdy neselhává v boji s bezprávím. A druhou polovinou je pak jeho reálné bolestné bytí věčně utlačovaného tichého outsidera, pro nějž je každý nový den dalším strašlivým peklem. Když ale začne školní šikana přesahovat únosnou mez, rozhodne se Ben, kterého ve vynikajícím belgicko – nizozemském koprodukčním dramatu ztělesnil Greg Timmermans, k protiútoku. Pak mu však nečekaně zkříží cestu Scarlite, jeho věrná družka ze hry, kterou nikdy dříve doopravdy nepotkal. Možná by však i ona mohla zapadnout do jeho plánu. Posledních dvacet minut snímku pak dokazuje, že nominace na Evropskou filmovou cenu a tři trofeje z mezinárodního filmového festivalu v Montrealu nebyly v případě debutového snímku režiséra Nica Balthazara uděleny vůbec náhodně. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (275)

predators 

všechny recenze uživatele

Nahlédnutí do Benova světa a do jeho nelehkého života, a který mu ztěžují i lidé v jeho okolí. Jenže některé spůsoby "kamarádství" mají své meze a právě na tyto poukazuje tento snímek. Zkloubení reálného života a počítačové hry bylo netradiční, o to více se mi zamlouvalo a za použití dobré kamery dosáhlo "za málo peněz, hodně muziky" :-) 77% ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Další film o šikaně. Po Švédsku, Estonsku a Německu opět ze země odkud by to čekal asi málokdo. A ač nejstylizovanější (a chtělo by se říci, že i nejfilmovější), tak současně i nejuvěřitelnější (tedy aspoň do scény s pilulkou). Ben X neburcuje zobrazovaným násilím, ani netlačí na pilu jako třeba Klass. Naopak vše odvážně sází na jednu jedinou kartu. Emoce. A tahle sázka Balthazarovi vyšla. Osobně kvituji i to, že nijak citově nevydírá. Což je takový malý zázrak, protože námět kde dvě hlavní slova jsou "autista/šikana" si o to říkal snad ještě vehementněji než hlásící se Plha. ()

Reklama

psy.cho 

všechny recenze uživatele

Tak film bol spracovaný fakt úžasne. Ben nebol normálny, žil v počítačovom svete a jeho spolužiaci mu to dávali najavo. Filmy s témou o šíkane ma vedia vždy zaujať a na druhej strane ma vedia pekne vynervačíť. Film mal počas celej doby slušné tempo a nemal slabé chvíľky. Záver už bola len taká čerešnička na torte. Za 5!! ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

S Klass a Ondskan bych to moc nespojoval, protože tady jde podle mě trochu o něco jinýho. Ne tolik o šikanu, jako spíš o nalezení nějaký rovnováhy v Benově životě. Nalezení toho, co smysl má a co nemá, aby moh žít a ne přežívat každej den v tom pekle. Škoda první poloviny, ta byla trochu slabší. Jinak silnej film, hlavně díky hlavní roli Grega Timmermanse. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (5)

  • Ben (Greg Timmermans) má vo svojej izbe na stene mapu Antarktídy pochádzajúcu ako príloha z mesačníka National Geographic. Tiež je možné vidieť v jeho izbe čísla tohto magazínu. (vander19)
  • Cesar De Sutter v roli Benova malého bratra je ve skutečnosti nejmladší syn Marijke Pinoy, která hraje Benovu matku. (D3VIL)
  • Predstaviteľ 17 ročného Bena, Greg Timmermans, mal v dobe natáčania o 10 rokov viac. (TomX2)

Reklama

Reklama