Reklama

Reklama

Mansfieldské panství

(TV film)

Obsahy(1)

Nová adaptácia knihy od Jane Austinovej, známa ako "Mansfieldske sídlo". Hlavnou postavou je rozprávač príbehu Fanny Price (Billie Piper). Ako desaťročnú ju odviedli k jej príbuzným do rodiny Bertramovej, pretože jej mama zomrela. Vychovávali ju spoločne s jej dvoma bratrancami: starším Tomom a mladším Edmundom, a dvoma sesternicami: staršou Mariou a mladšou Juliou. Jediným Fannyným priateľom je Edmund. Neskôr k nemu začína pociťovať aj niečo viac ako priateľstvo. Ich pokojný život naruší príchod súrodencov Crawfordových. Život ľudí z Mandsfieldskeho sídla sa obráti naruby. Získa nakoniec Fanny odvahu povedať Edmundovi pravdu? Navráti sa všetko do starých koľají? (Eawy)

(více)

Recenze (43)

bloodcountes 

všechny recenze uživatele

Ne ne, Austenové věci nejsou vůbec můj šálek čaje. Podívala jsem se pouze a jenom kvůli mému oblíbenci hraběti Riariovi- tedy Blake Ritsonovi- tedy Edmundovi. Nezklamal mě a celou dobu mě mámil a okouzloval. A vida, je tu i moje známá blonďatá Rosie, dokonce mladičký Joseph Morgan a James D´Arcy. Billie mi tedy do role té křehotinky nesedla, ale aspon jsem ji viděla jednou bez Doktora:)) Příběh plynul krásně, nehystericky, lidé - obzvláště Fanny a Edmund - více hovořili očima než slovy a bylo to uvěřitelné. Crawfordovi se mi zdáli poněkud plošší - obzvláště pak ona mi nepřišla, že by dokázala kohokoli nějak fatálně uhranout, ale budiž, mužům občas stačí překvapivě málo:)) Jak nejsem zvyklá na tento žánr, tak jsem jenom trnula, aby někdo nezemřel, nespáchal sebevraždu nebo nepřišla povodeň či cokoli, co by mohlo zhatit happy end a "Stázina se dostala Kubovi za ženu", což mi Jane splnila a tak můžu v pohodě zjihnout a radovat se:) ()

Skuby47 

všechny recenze uživatele

První a doufám, že i poslední americký film natočený dosti necitlivě podle austenovské předlohy, který jsem viděla. Modernější pojetí by ani tak nevadilo, stejně jako vynechané části knihy, které se do filmu nevešly. Co mi vadilo, byla nevhodná volba hlavní představitelky, která svými hrubými rysy a celou osobností neodpovídala mé představě o něžné, skromné a půvabné románové hrdince. Také ostatní postavy byly proti autorčině předloze ploché, nevýrazné a zapomenutelné. Na výpravě se dosti šetřilo, chyběly zde plesy, které byly vždy ozdobou anglických verzí románů Jane Austenové a daly vyniknout dobovým kostýmům. Film postrádal staroanglickou atmosféru, emoce a tehdejší způsob chování a vyjadřování. Závěr toto dílo korunoval a já hodnotím jen z úcty k autorce, která je v tom nevinně. ()

Reklama

beyli 

všechny recenze uživatele

Nejsem moc velký příznivce těchto romancí z 19. století, ale přesto jsem se na tento film podívala. Především díky Billie Piper a Joseph Morgan, které mám docela ráda... Nečetla jsem sice knihu, ale film mě velice zklamal. Upřímně jsem se skoro celou dobu nudila, možná je to tím, že mě takové žánry moc nelákají nebo je to zpracováním filmu. U mě však tento film neuspěl. ()

Greg25 

všechny recenze uživatele

Nějak mi to nesedlo, film je točen v moderním duchu jako třeba Pýcha a předsudek Joea Wrighta nebo třeba Northangerské opatství natočeného stejnou spoelčností jako Mansfield park, jenže zatímco v prvně jmenovaných filmech je atmosféra a skvěle vykreslené charaktery tady se to nějak nekoná.Na to, že se jedná o nejdelší román od Jane Austen je dělka 88 minut včetně závěrečných titulků poněkud krátká, tedy ne co se týče děje, ale co se týče vykreslení hlavních postav, ty tady vyznívají poněkud ploše, jednodušeně a jejich jednání nestojí na charakterových rysech, ale spíš na jednotlivých momentech, atmosféra filmu chybí naprosto a Billie Piper jako Fanny není ten typ herečky, které byste skromný typ dívenky věřili. Kromě stopáže se na filmu neblaze podepsal i pravděpodobně nízký rozpočet, díky němuž evidentně nebyly vybrány ty nejvhodnější kulisy a kostýmy. 60% ()

cherita 

všechny recenze uživatele

Žádné velké nadšení. Fanny je nějaká zubatá, Edmund má pohled vraha a navíc je to takový suchar, že Fannyino rozhodnutí dát mu přednost před fešným Henrym Crawfordem působí jako špatný vtip. Celé to postrádá jakoukoliv nadsázku a humor autorce předlohy tak vlastní, nejšťavnatější postava příběhu –tetička Norrisová- zůstala trestuhodně nevyužitá a ta dokumentárně rozklepaná kamera mi k Jane Austenové taky moc nepasovala. Ale musím přiznat, že ten konec to docela vylepšil a být takový celý film, mohlo to být i za tři*. ()

Galerie (42)

Reklama

Reklama